VladoK je napisao/la:Gledam brojku, "64123" je put do ovog trenutka bila pogledana ova tema, a što smo konkretno ponudili. Ništa konkretno. Kao da se trudimo i pripremamo da što prije postanemo perači posuđa u hotelima koje će sve uskoro preuzeti stranci, jao si ga našim mladim naraštajima ako se tako nastavi.
U vrijeme sadašnje u našoj zemlji mi sami više neznamo u našim nekadašnjim brodogradilištima napraviti patrolni čamac, nego ih radije kupujemo po svijetu.
Neznamo više sami napraviti ni zeleni traktor u Rijeci nego ga kupujemo po svijetu, neznamo više napraviti ni zglobni traktor kojeg su znali napraviti u Bjelovaru.
Neznamo mi više napraviti ni tokarski stroj ili glodalicu kojeg su naši starci do ne tako davno znali raditi u Zagrebu ili Ivancu.
Neznamo više napraviti ni vagone za željeznicu u Đuri Đakoviću, kao ni kombajn.
Pa za kojeg smo mi vraga onda danas još ostali sposobni. Za kupovati u nedjelju popodne po Merkatorima, Lidlovima, Baumaxima, Bilama, pa kakva to krv odjednom teče našim žilama?
Ne proizvodi se više ništa od nabrojanog, solidno se plaćena radna mjesta pogasiše kao svijeće i kakvom se sada svjetlu možemo nadati?
Na pranju posuđa u elitnim hotelima kojima će vlasnici biti stranci budemo sitno zarađivali, a za koju lovu budemo onda išli u šopinge nedjeljom poslijepodne?
Treba nam pod hitno ideja za jedan kvalitetano sklepani hrvatski bicikl, pa za hrvatski moped, pa za hrvatski traktor, pa za hrvatske mini podmornice s kojima se budemo mogli probiti na dobro ćuvane hotelske plaže. Ako nebumo i dalje praznoglavi možda budemo izmislili i nove zrakomlate kak naši stari Penkale, Rusjani i takvi.
Ako Vam se čini bedasto dok ovo čitate onda dobro, jedan bedak (koji piše) manje ili više.
Apsolutno dijelim isto mišljenje i svaki dan mi se to mota po glavi.
Kad god kod nas vidim dobar auto znam da je u većini slučajeva zarađen trgovinom zemljišta, prodajom djedovine, građevinom, uvozom i trgovinom.
A kada u americi ili njemačkoj netko vozi dobar auto to znači da proizvodi nešto šta konkurira na svjetskom tržištu ili ima vrijedna znanja koja netko dobro plaća.
Svaki dan me to žalosti i uopće nije do vlade.
Netko je prije par dana spomenuo da svake godine naši inovatori pokupljaju svjetske nagrade na natjecanjima. Na to se mogu samo slatko nasmijati
Ja sam u dvije godine obišao cijeli ciklus tih natjecanja i bio na cijelom svijetu. Imam pun kofer tih medalja i nagrada kao i većina njih koji idu na ta natjecanja (doduše ja ih imam najviše i sve su skoro zlatne sa mnogim posebnim priznanjima). Te nagrade i natjecanja ne znače ništa. Oni služe sami sebi da bi ovi iz saveza inovatora putovali i prežderavali se po svijetu.
Te naše "inovacije" su većinom za sjesti i plakati. Da koji od tih proizvoda valja bi bio na tržištu, nema tu milosti. Zašto bi im netko pomagao ili davao neke novce?
Napravi se poslovni plan i ode u banku. Ako je projekt dobar će dobiti novac, ako nije, neće.
Naši "inovatori" osvoje 3 medalje i samo znaju kukat kako je kod nas teško i očekuju da im se digne spomenik za te tri medalje.
E jadna smo mi nacija ako nam se mentalitet ne promijeni.
Zahvalan sam svojim roditeljima što sam odrastao u okruženju u kojem nije normalno samo sijediti i u kojem se neuspjeh ne tolerira.