e-vozila je napisao/la:Vozilo za grad/odlazak na posao..
4 kotaca..dva sjedala..mali prtljaznik
Oko ovoga se mozemo sloziti.
e-vozila je napisao/la:
Ima puno malih auteka..samo treba pocupat stari pogon i stavit elektro..
To je najjeftinije i nabrze..
Domet ne treba biti veci od 100km..brzina 80-100km/h
Ako se ide na preradu postojeceg auta, preporucam Mini Morris jer je zaista mali i (e-V ce se s ovim oduseviti) ima mnogo vise stila od vecine drugih vozila slicne velicine.

Odabir ovakvog rjesenja je prilican kompromis buduci da vozilo nece biti moguce u potpunosti prilagoditi prema nasim idejama, da ce jos uvijek imati 4 sjedala, da ce pokretljivost (kretanje s mjesta, uspon) biti grubo ogranicena s 500 kg mase samog vozila i sl.
To je, medjutim, prihvatljivo rjesenje ukoliko zakljucimo da nije moguce sloziti nekakav prototip koji bi bolje iskoristio mogucnosti elektricnog pogona kao sto ih npr. toyotin
i-unit koristi. Usput, trazeci (opet) kako se tocno i-unit zvao (i-cell? i-pod? i-nesto?), naletio sam na ovo zanimljivo
rjesenje.
Da bih bio konstruktivniji u analizi nedostaje mi mnogo prakticnog mehanicarskog znanja, ali evo nekoliko osnovnih crta na tragu kojih sam razmisljao...
...pogon na sva 4 kotaca, sa sva 4 kotaca usmjeriva.
...koristenje neovisnih poluosovina da se pojednostavni rotaciona mehanika (izbacivanje diferencijala, mozda lakse upravljanje smjerom i sl.) Vlado je u tom pogledu puno pozvaniji od mene dati neko misljenje, ali ja bih volio napraviti neka mjerenja na npr. umanjenom modelu vozila s gornjim osobinama dok ubrzava u zavoju (opterecenost pojedinih motora, sile prema tlu, stabilnost i sl.). Mislim da bi nam to svima otvorilo oci prema nekim novim mogucnostima.
Ovakvo vozilo moglo bi se okrenuti na
mjestu (svi kotaci bi se mogli *jako* skretati lijevo-desno do kuta od cca 60-70 stupnjeva) sto , moglo bi biti vrlo stabilno i upravljivo (radi pogona na sva 4 kotaca), jednostavno (u usporedbi s motorom kojeg pogoni serija eksplozija, tricarija), robusno (ako i otkaze neki motor, drugi mogu preuzeti i dovesti vozilo do servisa...uglavnom, nesto za razmisljanje.