Budimo konstruktori zajedno

Naše samogradnje
VladoK

Post Postao/la VladoK »

mike20 je napisao/la:Stražnji pogon najjednostavnije za upotrijebiti posotjeću tehniku
Za prednji pogon CVT ili automatik getriba, ima Fiat Uno Selecta za CVT-om koji bi se dal nabaviti povoljno.
O gumama tek rasprava kad se vidi ukupna masa-najbolje čim uže 135-145/70 R13 koje su najjeftinije, jer npr 15ice kakve ima naprijed Smart su skupe.
Maximalna brzina za grad ne treba biti više od 60km/h, eventualno kad bi auto imao domet nekih 100-injak km, onda bi 80km/h bilo dosta i za dalji put
OK
Dakle sada izračunaj opseg jednog kotača, kojeg si odabrao. Kada to saznamo znamo koliki put auto bude prešao za vrijeme dok se kotač jednom okrene. Izračunaj koliko se puta treba u minuti okrenuti kotač da saznamo koliki ti mora biti broj okretaja elektromotora. Kada izračunaš broj okretaja elektromotora reci nam koji proizvođač trenutno proizvodi takve elektromotore.
Kad definiraš elektromotor dakle znaš i njegovu snagu, izračunaj koliko struje mu treba osigurati u akumulatorima ili baterijama svejedno da bi vozio maksimalnom željenom brzinom na putu od 100 km.
Za sada toliko, da mi se ne prestrašiš i odmah odustaneš od konstruiranja …
mike20

Post Postao/la mike20 »

Naravno, to je bila samo sirova ideja, znam da su sve te getribe rađene za okretaje na radilici do 6-7000 rpm. Al isto tako znam da nije nikakav problem getribu ili sam diferencijal presložiti kak god hoćeš. Možeš imati getribu/diferencijal koji će u petoj brzini tjerati auto istih 100km/h sa 2000 okretaja ili 6000 okretaja na radilici.
Prijenosni omjeri se lako riješe
ivans

Post Postao/la ivans »

@mike20 izvini zbog ovakvog pitanja...Dali si ti video kako izgleda jedan menjač unutra? Da bi tako nesto izveo treba da ti fabrika napravi jedan par zupčanika i ti ih ubacis umesto tvog jednog para...Ja se ne bih poduhvatio i samu zamenu da uradim cak i kad bi mi fabrika poslala taj par besplatno (mada kostalo bi kao pola auta).

Na svojoj novoj formuli planiram da izmedju motora i menjaca stavim remenice,tj kajisni prenos tako da cu moci da kombinujem koliko hocu.
turbo

Post Postao/la turbo »

Oldtimer je napisao/la: Nije me bilo do danas pa da te nesto zamolim: detaljno prouci moj post pa onda reci svoje misljenje ;)
Tad cu ti odgovoriti ;)
Pa daj stavi slike i tehničke specifikacije tog svog ručno izrađenog auta,pa ću ti reći svoje mišljenje.
Oldtimer

Post Postao/la Oldtimer »

turbo je napisao/la:
Oldtimer je napisao/la: Nije me bilo do danas pa da te nesto zamolim: detaljno prouci moj post pa onda reci svoje misljenje ;)
Tad cu ti odgovoriti ;)
Izmotavas se :x Da ne blatimo ovu temu nastavak je u EV klubu.
VladoK

Post Postao/la VladoK »

Gledam brojku, "64123" je put do ovog trenutka bila pogledana ova tema, a što smo konkretno ponudili. Ništa konkretno. Kao da se trudimo i pripremamo da što prije postanemo perači posuđa u hotelima koje će sve uskoro preuzeti stranci, jao si ga našim mladim naraštajima ako se tako nastavi.

U vrijeme sadašnje u našoj zemlji mi sami više neznamo u našim nekadašnjim brodogradilištima napraviti patrolni čamac, nego ih radije kupujemo po svijetu.
Neznamo više sami napraviti ni zeleni traktor u Rijeci nego ga kupujemo po svijetu, neznamo više napraviti ni zglobni traktor kojeg su znali napraviti u Bjelovaru.
Neznamo mi više napraviti ni tokarski stroj ili glodalicu kojeg su naši starci do ne tako davno znali raditi u Zagrebu ili Ivancu.
Neznamo više napraviti ni vagone za željeznicu u Đuri Đakoviću, kao ni kombajn.

Pa za kojeg smo mi vraga onda danas još ostali sposobni. Za kupovati u nedjelju popodne po Merkatorima, Lidlovima, Baumaxima, Bilama, pa kakva to krv odjednom teče našim žilama?
Ne proizvodi se više ništa od nabrojanog, solidno se plaćena radna mjesta pogasiše kao svijeće i kakvom se sada svjetlu možemo nadati?

Na pranju posuđa u elitnim hotelima kojima će vlasnici biti stranci budemo sitno zarađivali, a za koju lovu budemo onda išli u šopinge nedjeljom poslijepodne?

Treba nam pod hitno ideja za jedan kvalitetano sklepani hrvatski bicikl, pa za hrvatski moped, pa za hrvatski traktor, pa za hrvatske mini podmornice s kojima se budemo mogli probiti na dobro ćuvane hotelske plaže. Ako nebumo i dalje praznoglavi možda budemo izmislili i nove zrakomlate kak naši stari Penkale, Rusjani i takvi.

Ako Vam se čini bedasto dok ovo čitate onda dobro, jedan bedak (koji piše) manje ili više.
CroDriver

Post Postao/la CroDriver »

VladoK je napisao/la:Gledam brojku, "64123" je put do ovog trenutka bila pogledana ova tema, a što smo konkretno ponudili. Ništa konkretno. Kao da se trudimo i pripremamo da što prije postanemo perači posuđa u hotelima koje će sve uskoro preuzeti stranci, jao si ga našim mladim naraštajima ako se tako nastavi.

U vrijeme sadašnje u našoj zemlji mi sami više neznamo u našim nekadašnjim brodogradilištima napraviti patrolni čamac, nego ih radije kupujemo po svijetu.
Neznamo više sami napraviti ni zeleni traktor u Rijeci nego ga kupujemo po svijetu, neznamo više napraviti ni zglobni traktor kojeg su znali napraviti u Bjelovaru.
Neznamo mi više napraviti ni tokarski stroj ili glodalicu kojeg su naši starci do ne tako davno znali raditi u Zagrebu ili Ivancu.
Neznamo više napraviti ni vagone za željeznicu u Đuri Đakoviću, kao ni kombajn.

Pa za kojeg smo mi vraga onda danas još ostali sposobni. Za kupovati u nedjelju popodne po Merkatorima, Lidlovima, Baumaxima, Bilama, pa kakva to krv odjednom teče našim žilama?
Ne proizvodi se više ništa od nabrojanog, solidno se plaćena radna mjesta pogasiše kao svijeće i kakvom se sada svjetlu možemo nadati?

Na pranju posuđa u elitnim hotelima kojima će vlasnici biti stranci budemo sitno zarađivali, a za koju lovu budemo onda išli u šopinge nedjeljom poslijepodne?

Treba nam pod hitno ideja za jedan kvalitetano sklepani hrvatski bicikl, pa za hrvatski moped, pa za hrvatski traktor, pa za hrvatske mini podmornice s kojima se budemo mogli probiti na dobro ćuvane hotelske plaže. Ako nebumo i dalje praznoglavi možda budemo izmislili i nove zrakomlate kak naši stari Penkale, Rusjani i takvi.

Ako Vam se čini bedasto dok ovo čitate onda dobro, jedan bedak (koji piše) manje ili više.
Apsolutno dijelim isto mišljenje i svaki dan mi se to mota po glavi.

Kad god kod nas vidim dobar auto znam da je u većini slučajeva zarađen trgovinom zemljišta, prodajom djedovine, građevinom, uvozom i trgovinom.

A kada u americi ili njemačkoj netko vozi dobar auto to znači da proizvodi nešto šta konkurira na svjetskom tržištu ili ima vrijedna znanja koja netko dobro plaća.

Svaki dan me to žalosti i uopće nije do vlade.

Netko je prije par dana spomenuo da svake godine naši inovatori pokupljaju svjetske nagrade na natjecanjima. Na to se mogu samo slatko nasmijati :smijeh:

Ja sam u dvije godine obišao cijeli ciklus tih natjecanja i bio na cijelom svijetu. Imam pun kofer tih medalja i nagrada kao i većina njih koji idu na ta natjecanja (doduše ja ih imam najviše i sve su skoro zlatne sa mnogim posebnim priznanjima). Te nagrade i natjecanja ne znače ništa. Oni služe sami sebi da bi ovi iz saveza inovatora putovali i prežderavali se po svijetu.

Te naše "inovacije" su većinom za sjesti i plakati. Da koji od tih proizvoda valja bi bio na tržištu, nema tu milosti. Zašto bi im netko pomagao ili davao neke novce?

Napravi se poslovni plan i ode u banku. Ako je projekt dobar će dobiti novac, ako nije, neće.

Naši "inovatori" osvoje 3 medalje i samo znaju kukat kako je kod nas teško i očekuju da im se digne spomenik za te tri medalje.

E jadna smo mi nacija ako nam se mentalitet ne promijeni.

Zahvalan sam svojim roditeljima što sam odrastao u okruženju u kojem nije normalno samo sijediti i u kojem se neuspjeh ne tolerira.
inch

Post Postao/la inch »

cro driver

a koja je onda uopće svrha tih inovacija i patenata ?

npr. koliko košta zaštita na razini evrope i americi kini, dali se to uopće isplati ?
CroDriver

inch je napisao/la:cro driver

a koja je onda uopće svrha tih inovacija i patenata ?

npr. koliko košta zaštita na razini evrope i americi kini, dali se to uopće isplati ?
Sve ovisi o inovaciji.

Prvo treba napraviti dobru provjeru kolike su šanse da se dobije patent. Na svijetu je ipak 6 miljardi ljudi i teško da ćeš se baš nečega sjetit čega se nitko prije nije sjetio.

Nakon 4 godine šta sam u tome shvaćam da to sve jedino ima smisla ako se stvari rade konkreto da bi se riješio neki problem koji nekoj tvrci nudi X uštedu godišnje ako je primjeni ILI ako je proizvod toliko jednostavan da bi ga sam mogao proizvoditi i prodavati (najbolje neke igračke, zaj*bancije i sl.).

A o postupku i novčanom dijelu nebi jer bi morao ispisati 3 stranice i postoji velika mogućnost da se unesem neke neistine jer niti sam ne znam točno kako to ide. Najbolje da pitaš nekog odvjetnika koji se time bavi ako te stvarno zanima.
inch

Post Postao/la inch »

CroDriver je napisao/la: Sve ovisi o inovaciji.

Prvo treba napraviti dobru provjeru kolike su šanse da se dobije patent. Na svijetu je ipak 6 miljardi ljudi i teško da ćeš se baš nečega sjetit čega se nitko prije nije sjetio.

Nakon 4 godine šta sam u tome shvaćam da to sve jedino ima smisla ako se stvari rade konkreto da bi se riješio neki problem koji nekoj tvrci nudi X uštedu godišnje ako je primjeni ILI ako je proizvod toliko jednostavan da bi ga sam mogao proizvoditi i prodavati (najbolje neke igračke, zaj*bancije i sl.).

A o postupku i novčanom dijelu nebi jer bi morao ispisati 3 stranice i postoji velika mogućnost da se unesem neke neistine jer niti sam ne znam točno kako to ide. Najbolje da pitaš nekog odvjetnika koji se time bavi ako te stvarno zanima.
to razumijem, treba biti realna inovacija, odnosno proizvodna, inače neće nikoga zanimati.

a rekao si da si inovator, mislio sam da znaš koliko te otprilike koštala sva ta procedura i međunarodna zaštita...predpostavljam da si zaštitio čim si išao na međunarodne izložbe...za zaštitu kod nas u hrv. znam da dođe ispod dvije tisuće kuna.
CroDriver

inch je napisao/la:
CroDriver je napisao/la: Sve ovisi o inovaciji.

to razumijem, treba biti realna inovacija, odnosno proizvodna, inače neće nikoga zanimati.

a rekao si da si inovator, mislio sam da znaš koliko te otprilike koštala sva ta procedura i međunarodna zaštita...predpostavljam da si zaštitio čim si išao na međunarodne izložbe...za zaštitu kod nas u hrv. znam da dođe ispod dvije tisuće kuna.
To se ništa ne plaća od jednom nego pomalo stižu na naplatu te neke pristojbe, pa odvjetniči honorari, ovo, ono... Do sada me je ta procedura možda koštala 10-ak tisuća kuna no sada dolaze veliki troškovi u desecima tisuća € kada se ide na međunarodnu zaštitu.

No i sada je sve zaštićeno jer od datuma kada podneseš domaću prijavu imaš oravo prvenstva 3 godine a za to vrijeme moraš podnijeti međunarodnu.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

VladoK je napisao/la:Gledam brojku, "64123" je put do ovog trenutka bila pogledana ova tema, a što smo konkretno ponudili. Ništa konkretno. Kao da se trudimo i pripremamo da što prije postanemo perači posuđa u hotelima koje će sve uskoro preuzeti stranci, jao si ga našim mladim naraštajima ako se tako nastavi.

Neznamo više napraviti ni vagone za željeznicu u Ðuri Ðakoviću, kao ni kombajn.

"We are seeing how very important it is to bring about in the human mind the radical revolution.
The crisis is a crisis in consciousness.
A crisis that cannot anymore accept the old norms, the old patterns, the ancient traditions, and considering what the world is now with all the misery, conflict, destructive brutality, aggression, and so on, man is still as he was, is still brutal, violent, aggressive, acquisitive, competitive, and he has built a society along these lines."

Jiddu Krishnamurti
inch

Post Postao/la inch »

CroDriver je napisao/la: No i sada je sve zaštićeno jer od datuma kada podneseš domaću prijavu imaš oravo prvenstva 3 godine a za to vrijeme moraš podnijeti međunarodnu.
hoćeš reći da ako si zaštitio samo u hrvatskoj ali objavio inovaciju i van zemlje na izložbama ili na internetu, da nitko nema pravo tri godine podnejti prijavu na svoje ime ili prisvojiti ideju ?

jer mislim si nemoguće je i to bi bili milijuni da zaštitiš u baš svim zemljama svijeta ili ovima najrazijenijima, a s druge strane kineze a bome i amerikance nitko ne drži da si ne prisvoje inovaciju.
CroDriver

inch je napisao/la:
CroDriver je napisao/la: No i sada je sve zaštićeno jer od datuma kada podneseš domaću prijavu imaš oravo prvenstva 3 godine a za to vrijeme moraš podnijeti međunarodnu.
hoćeš reći da ako si zaštitio samo u hrvatskoj ali objavio inovaciju i van zemlje na izložbama ili na internetu, da nitko nema pravo tri godine podnejti prijavu na svoje ime ili prisvojiti ideju ?
Da.

Mogu kinezi radit što god hoće ali ne mogu prodavati taj proizvod u zemljama u kojima je zaštićen
inch

Post Postao/la inch »

CroDriver je napisao/la: Da.

Mogu kinezi radit što god hoće ali ne mogu prodavati taj proizvod u zemljama u kojima je zaštićen
amerikanci i kinezi ili i rusi, imaju veliko unutarnje tržište, tako da se zaštite i ne isplate - osim u nekom smislu tko je to prvi smislio.
Odgovori

Natrag na “Samogradnje električnih automobila”