Budimo konstruktori zajedno

Naše samogradnje
tuthmosis

Post Postao/la tuthmosis »

Čubi je napisao/la:Na otvorenoj cesti koristi DUALPOWER, što će reći motor na zrak + klasični motor
tako je to su hibridi, no negdje na discoveryu mislim da sam cuo da francuzi idu u masovnu produkciju vozila na samo zrak s autonomijom 400 tinjak km

http://www.youtube.com/watch?v=D-A3XHFT5qc
http://www.youtube.com/watch?v=Dq8aZVLp ... re=related

ah da evo nadam se da mi netko moze objasniti kako ovo cudo na ovom linku radi....

http://www.youtube.com/watch?v=8LOeFXZA ... re=related
ne kuzim sto se dogadja i koji su uvjeti da taj "motor" radi
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Èubi je napisao/la:Na otvorenoj cesti koristi DUALPOWER, što će reći motor na zrak + klasični motor
Uhh..bacio sam pogled samo na kratko pa mi je promaklo
Petar

Post Postao/la Petar »

Jeste se raspisali!
Vlado ja sam ovaj vikend u VŽ, ako primaš neznance u svoju kuću(garažu) volio bih navratiti.
Samo 1h, ne bi te više gnjavio.
Petar

Post Postao/la Petar »

Marko-sk znam da se Lotusova šasija lijepi, samo što bi bilo jako lijepo kad bi netko u HR mogao proizvesti kvalitetnu i laganu šasiju za onu struju na forumu koja podržava teoriju novogradnje od nule.
Ta šasija bi mogla biti i replika nekog postojećeg auta zbog korištenja
dijelova podvozja.
Ja mislim da je za početak "jednostavnije" napraviti preradu.
Probat zadržat čim više originalnih dijelova.
Kad jednom napraviš kvalitetnu preradu možeš to i testirati, kao što je BMW dao Amerima na test e-minija i onda to postupno dorađivati.
Za kakvih 5 godina ćemo si možda i mi moći priuštitit nano-baterije pa ćemo izbaciti olovne van iz naših EV kućne izrade.
Bilo bi dobro kad bi gospodin iz Pule napravio karbonsku šasiju nekog velikoserijskog auta pa bi mi na nju montirali karoseriju istog tog auta.
mike20

Post Postao/la mike20 »

Tamo krajem 80-tih ili početkom 90-tih, više se ne sjećam, dečki iz Ivanića su napravili prvi hrvatski auto, zvao se KWADJI, napravlili su dva komada. Znam da je koristio tehniku/mehaniku VW Corada ili Golfa, a KOMPLETNU karoseriju su napravili sami iz stakloplastike.
Auto liči na Ferarija malo i navodno i dan danas se vozi i da je regitriran-izgledao je predobro. Ja sam ga jedamput samo vidio u osnovnoj školi u časopisu ABC-tehnike i poslije više nikad. Znam da dečki i dan danas se bave izradom spojlera za aute i mislim da se zovu ĐI-dizajn ili tak nekak.
Eto ideje. Mislim da tu uz kombinaciju šasije od cijevi aulminija i ovom karoserijom bi to bilo TO.
Ne kužim se u varenje aluminija al kad bi se sve ovo napravilo, možda bi bilo skuplje nego da iz neke tvornice se naruči neki kompletan novi auto BEZ motora kao npr Fiat Punto koji dođe oko 8000 ojra, kaj bi bez motora, ECU-a ispalo možda i oko 5000 ojra
Eto, moje razmišljanje na glas
VladoK

Post Postao/la VladoK »

Petar je napisao/la:Jeste se raspisali!
Vlado ja sam ovaj vikend u VŽ, ako primaš neznance u svoju kuću(garažu) volio bih navratiti.
Samo 1h, ne bi te više gnjavio.
Dobro mi došao! :)
Oldtimer

Post Postao/la Oldtimer »

mike20 je napisao/la:Tamo krajem 80-tih ili početkom 90-tih, više se ne sjećam, dečki iz Ivanića su napravili prvi hrvatski auto, zvao se KWADJI,
. Bas se vise ne sjecam ali mislim da je bilo ovako : Sve je pocelo sredinom 80-ih. Auto je nosio
naziv "ĐI" a jedini pravi konstruktor je bio Djukec Ivica - svestran covjek koji je bio dobar strojarski
tehnicar i prakticar a dovoljno hrabar i "lud" da se upusti u takav pothvat. Pisalo se i
da je PORSHE zainteresiran za otkup sto je zasigurno bilo novinarska izmisljotina. Taj auto je bio slozen
iz dijelova vise automobila, prednji kraj mu je bio mislim od NSU-a , straga diferencijal od tristaca ili sl,
getriba od VW bube i ili tako nesto. Bilo je par stoseva kao elektromotorno podizanje zadnje (motorne)
haube i jos ponesto. No to sve je po mom misljenju bilo jaako amaterski slozeno i pitanje
je kako se to ponasalo na cesti. Ono "Đi" u nazivu auta je izvedeno od konstruktorovog prezimena
i imena. No moje je misljenje da je unatoc novinarskim dizanjem u nebo bio samo jedan amaterski uradak.
Interesantan dizajn (ne isproban u vjetrokanalu) i stvarno gladak i sjajan finish u Ferreri crvenoj
boji dizao je puno "prasine" na sajmovima. To je Ivici dalo dosta vjetra u jedra a lovu je navodno dodao
poduzetnik Vlado Kruh-Vuk (isto iz onog kraja). Tako se rodio auto pod nazivom KWADJI. Mislim da
je to bila slozenica inicijala Kruh Vuk Auto Djukec Ivica. Duplo "W" je valjda doslo od motora uzetog iz
vozila poznatog proizvodjaca VW. No kao sto vecina ovakvih prica zavrsi - nista od svega. Cak i da su imali
milionske potpore za razvoj upotrebljivog prototipa i love za pocetak proizvodnje to ne bi zazivjelo.
Unistila bi ih mafija- veliki proizvodjaci automobila. Nama je pred odredjeno da spremamo sobe
i konobarimo, skupljamo golf loptice ... ?
Ipak nadam se da nece bit bas skroz tako :palac:
.
Brada

Post Postao/la Brada »

Oldtimer je napisao/la: -cut-
Nama je pred odredjeno da spremamo sobe
...
.
Ne slažem se iz sve snage ;)

Treba kupovati tehnologiju na istoku i oplemenjivati je ovdje. Ne može biti jednostavnije. To radi i Švabo uostalom. Recept nije primjenjiv na sve grane tehnike ali uglavnom šljaka bez greške. Pod istokom smatram šire okruženje, a ne samo Kinu. Japan samo za stvarno neophodne stvari i eto konkurentnog proizvoda sa veeeeelikom naljepnicom "Assembled in Croatia". Dolje u kutu fontom veličine 2 piše "Made in China" ali to radi i Švabo.

Davno, još kao klinac sam bio na praksi u TEP-u. Naravno da sam istovarivao vagone (fala striček Šuvar) i nikako se nisam mogao načuditi što već gotovi proizvodi idu u Dojčland samo na umetanje kontakata da bi se ubrzo opet vratili meni na kičmu. Već onda smo bili najobičnije roblje.

Tvrdim da je za prosperitet Hrvatske potrebno bojkotirati preskupu robu ako postoji nešto znatno jeftinije, a da je pri tome korektne kvalitete. Ponašamo se kao pijani milijunaši i sretno lamentiramo kako smo kupili nešto najbolje na tržištu što će nam se kroz uštede u radu vratiti već nakon 10.000 godina. Postoje iznimke kada ta priča o kvaliteti vrijedi ali to su i dalje samo iznimke koje neprestano izgovaraju ljenčine koje ne žele upoznati pravo stanje na tržištu.

Ovo sa ljenčinama i ostali oštriji dio teksta se naravno ne odnosi na Oldtimera. Onu rečenicu sam namjerno izvadio iz konteksta da mogu mrmoljiti općenito. :D

Tekst zvuči kao OT ali zapravo nije. Inicijalni razvoj treba ostaviti žutima, a ovdje treba samo ispeglati proizvod ili odmah naručiti po vlastitom dizajnu. Uz ovakav pad cijene kontejnerskog prijevoza i odsutnost potrebe za ogromnim narudžbama kod velikog broja tamošnjih proizvođača, otvara se ogroman broj mogućnosti. Jedini problem je što ćemo ono malo love što se još ima potrošiti za skijanje pa nam ne preostaje drugo nego konjobariti.
VladoK

Kockasto vozilo :)

Post Postao/la VladoK »

Da bi konstruktori našega foruma još malo potegnuli, ali i ostali zajedno, uzeo sam sebi malo slobode da usmjerim raspravu na problematiku definiranja optimalnog izbora pogonskog sklopa nekakvog novog HR vozila.

Na skici 1. je klasičan pogonski elektromotor u izravnoj vezi, pod pravim kutom, na diferencijalnom prijenosniku…

slika

Na skici 2. je pogonski elektromotor u izravnoj vezi, na diferencijalnom prijenosniku…

slika

Na skici 3. su dva pogonska elektromotora svaki u izravnoj vezi sa svojim kotačem, spregnuti sa zajedničkim elektronskim regulatorom…

slika

Na skici 4. su četiri pogonska elektromotora svaki u izravnoj vezi sa svojim kotačem, spregnuti sa svojim zajedničkim elektronskim regulatorom, te dodatno obje pogonske osovine vozila (prednja i stražnja) dodatno spregnute sa zajedničkim elektronskim regulatorom…

slika

1. Kako bi Vi osobno napravili konstrukcijsko rješenje za predloženu izvedbu na mojoj skici broj 2?

2. Kako bi Vi osobno napravili konstrukcijsko rješenje za predloženu izvedbu na mojoj skici broj 3? Koje bi elektromotore upotrijebili vrsta izvedba, Vaš izbor po pitanju napona, snage, broja okretaja? Koju vrstu elektronike bi upotrijebili, malo detaljnije opisano?

3. Kako bi Vi osobno napravili konstrukcijsko rješenje za predloženu izvedbu na mojoj skici broj 4? Koje bi elektromotore upotrijebili; vrsta izvedba, Vaš izbor po pitanju napona, snage, broja okretaja? Koju vrstu elektronike bi upotrijebili, malo detaljnije opisano? Koju vrtu elektronike bi upotrijebili za povezivanje prednje i stražnje pogonske osovine vozila?

Nadam se Vašim dobrim prijedlozima i korisnim idejama, naravno i crtežima idejnih rješenja, te detalja...
marko-sk

Re: Kockasto vozilo :)

Post Postao/la marko-sk »

VladoK je napisao/la:Da bi konstruktori našega foruma još malo potegnuli, ali i ostali zajedno, uzeo sam sebi malo slobode da usmjerim raspravu na problematiku definiranja optimalnog izbora pogonskog sklopa nekakvog novog HR vozila.

Na skici 1. je klasičan pogonski elektromotor u izravnoj vezi, pod pravim kutom, na diferencijalnom prijenosniku…

slika

Na skici 2. je pogonski elektromotor u izravnoj vezi, na diferencijalnom prijenosniku…

slika

Nadam se Vašim dobrim prijedlozima i korisnim idejama, naravno i crtežima idejnih rješenja, te detalja...
Samo oko ova dva prijmera ima smisla raspravljat ( najlakše pronaći takve pogonke dijelove ) .
primjer 1. je samo/jedino zadnji pogon , dok se kod primjera 2. može koristit prednji / zadnji pogon te obićna mjenjačka kutija - ali čak i CVT . :)
VladoK

Re: Kockasto vozilo :)

Post Postao/la VladoK »

marko-sk je napisao/la:
Samo oko ova dva prijmera ima smisla raspravljat ( najlakše pronaći takve pogonke dijelove ) .
primjer 1. je samo/jedino zadnji pogon , dok se kod primjera 2. može koristit prednji / zadnji pogon te obićna mjenjačka kutija - ali čak i CVT . :)
Marko, moram odmah reagirati i kanalizirati raspravu, daj probaj izravno odgovoriti na postavljena pitanja, molim te.
Dakle odaberi konkretnu opciju za razvoj, u jednom predloženom smjeru.

Jer poslije toga slijede naredni razvojni zahtjevi (idemo korak po korak, ne samo gledati i pratiti ajdmo se sada malo svi aktivirati, slobodno je i pogriješiti):
- definiraj kolika bude maksimalna brzina tog vozila,
- definiraj, izaberi dimenziju kotača - guma tog vozila...
_________________________________________ nastavljamo ili ???
mike20

Post Postao/la mike20 »

Stražnji pogon najjednostavnije za upotrijebiti posotjeću tehniku
Za prednji pogon CVT ili automatik getriba, ima Fiat Uno Selecta za CVT-om koji bi se dal nabaviti povoljno.
O gumama tek rasprava kad se vidi ukupna masa-najbolje čim uže 135-145/70 R13 koje su najjeftinije, jer npr 15ice kakve ima naprijed Smart su skupe.
Maximalna brzina za grad ne treba biti više od 60km/h, eventualno kad bi auto imao domet nekih 100-injak km, onda bi 80km/h bilo dosta i za dalji put
turbo

Post Postao/la turbo »

Oldtimer je napisao/la:
mike20 je napisao/la:Tamo krajem 80-tih ili početkom 90-tih, više se ne sjećam, dečki iz Ivanića su napravili prvi hrvatski auto, zvao se KWADJI,
. Bas se vise ne sjecam ali mislim da je bilo ovako : Sve je pocelo sredinom 80-ih. Auto je nosio
naziv "ĐI" a jedini pravi konstruktor je bio Djukec Ivica - svestran covjek koji je bio dobar strojarski
tehnicar i prakticar a dovoljno hrabar i "lud" da se upusti u takav pothvat. Pisalo se i
da je PORSHE zainteresiran za otkup sto je zasigurno bilo novinarska izmisljotina. Taj auto je bio slozen
iz dijelova vise automobila, prednji kraj mu je bio mislim od NSU-a , straga diferencijal od tristaca ili sl,
getriba od VW bube i ili tako nesto. Bilo je par stoseva kao elektromotorno podizanje zadnje (motorne)
haube i jos ponesto. No to sve je po mom misljenju bilo jaako amaterski slozeno i pitanje
je kako se to ponasalo na cesti. Ono "Đi" u nazivu auta je izvedeno od konstruktorovog prezimena
i imena. No moje je misljenje da je unatoc novinarskim dizanjem u nebo bio samo jedan amaterski uradak.
Interesantan dizajn (ne isproban u vjetrokanalu) i stvarno gladak i sjajan finish u Ferreri crvenoj
boji dizao je puno "prasine" na sajmovima. To je Ivici dalo dosta vjetra u jedra a lovu je navodno dodao
poduzetnik Vlado Kruh-Vuk (isto iz onog kraja). Tako se rodio auto pod nazivom KWADJI. Mislim da
je to bila slozenica inicijala Kruh Vuk Auto Djukec Ivica. Duplo "W" je valjda doslo od motora uzetog iz
vozila poznatog proizvodjaca VW. No kao sto vecina ovakvih prica zavrsi - nista od svega. Cak i da su imali
milionske potpore za razvoj upotrebljivog prototipa i love za pocetak proizvodnje to ne bi zazivjelo.
Unistila bi ih mafija- veliki proizvodjaci automobila. Nama je pred odredjeno da spremamo sobe
Ipak nadam se da nece bit bas skroz tako :palac:
.
Bio sam prije dva-tri tjedna baš u ĐI dizajnu, brat mi je naručivao neke spojlere,i vidio sam na zidu slike tog i još dva-tri auta koje su ručno izradili,pa se njegova žena tada raspričala. To što ti misliš da je sve to jaako amaterski,a ni vidio nisi kak to izgleda,kako uopće možeš pljuvati po radu čovjeka kojem je porše nudio mjesto razvojnog inženjera(zbog početka rata on je to odbio),koji je,dok si ti radio po bauštelama u Njemačkoj, osvajao zlatne medalje na sajmovima inovacija i izuma(koji tada nisu bili baš sprdnja kao danas). Trebao bi malo manje koristiti riječi možda,zasigurno,pretpostavljam,mislim jer tako ne iznosiš činjenice nego subjektivno mišljenje.
Kad napraviš svoj auto koji će biti bolji od KWADJIja onda se javi,jer lako je kritizirati tuđi rad,pogotovo onaj koji je nastao prije 25 godina(treba se sjetiti u kakvim su se kramama ljudi onda vozili,ovaj je auto tada izgledao kao danas Audi Q7 naspram lade nive).Osim toga činjenica da su svi ti auti koje su napravili dobili sve potrebne ateste i homologacije govori da je napravljeno sve,samo ne amaterski.
mike20

Post Postao/la mike20 »

Činjenica je da su auti napravljeni i da su vozili ili još voze-ak koga zanima mogu detaljno doznati sve o tim autima-čisto radi primjene konstrukcije vozila na e-vozilo.
Nema s misla ovak raspravljati a definitivno pljuvati po tak nečemu.
Ajmo dalje
Oldtimer

Post Postao/la Oldtimer »

turbo je napisao/la: Bio sam prije dva-tri tjedna baš u ĐI dizajnu, brat mi je naručivao neke spojlere,i vidio sam na zidu slike tog i još dva-tri auta koje su ručno izradili,pa se njegova žena tada raspričala. To što ti misliš da je sve to jaako amaterski,a ni vidio nisi kak to izgleda,kako uopće možeš pljuvati po radu čovjeka kojem je porše nudio mjesto razvojnog inženjera(zbog početka rata on je to odbio),koji je,dok si ti radio po bauštelama u Njemačkoj, osvajao zlatne medalje na sajmovima inovacija i izuma(koji tada nisu bili baš sprdnja kao danas). Trebao bi malo manje koristiti riječi možda,zasigurno,pretpostavljam,mislim jer tako ne iznosiš činjenice nego subjektivno mišljenje.
Kad napraviš svoj auto koji će biti bolji od KWADJIja onda se javi,jer lako je kritizirati tuđi rad,pogotovo onaj koji je nastao prije 25 godina(treba se sjetiti u kakvim su se kramama ljudi onda vozili,ovaj je auto tada izgledao kao danas Audi Q7 naspram lade nive).Osim toga činjenica da su svi ti auti koje su napravili dobili sve potrebne ateste i homologacije govori da je napravljeno sve,samo ne amaterski.
Nije me bilo do danas pa da te nesto zamolim: detaljno prouci moj post pa onda reci svoje misljenje ;)
Tad cu ti odgovoriti ;)
Odgovori

Natrag na “Samogradnje električnih automobila”