Problem sa razinom napunjenosti LifePo4 baterija

Solarni sustavi, vjetrenjače, male hidroelektrane, toplinske pumpe...
Odgovori
SteamPunkCat

Problem sa razinom napunjenosti LifePo4 baterija

Post Postao/la SteamPunkCat »

Imam problem sa razinom napunjenosti lifepo4 baterija na solarnom sustavu. Sustav radi na 24V . Imam dvije lifepo4 baterije 12V ,300Ah koje su spojene u seriju. Baterije su potpuno iste i svaka ima svoj bms . baterije kada su postavljene bile su napunjene na 100%.Sustav radi dobro ali nakon nekog vremena jedna baterija uvijek ima manji postotak napunjenosti i s vremenom je razlika sve veća. postoji li način da se balansiraju te dvije baterije međusobno i na koji način?

slika

slika
Privitak/ci
WhatsApp Image 2026-01-08 at 21.24.56.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-08 at 21.24.56.jpeg (193.11 KiB) Pogledano 156 puta.
WhatsApp Image 2026-01-08 at 21.24.56 (1).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-08 at 21.24.56 (1).jpeg (130.47 KiB) Pogledano 156 puta.
Tomy B.

Re: Problem sa razinom napunjenosti LifePo4 baterija

Post Postao/la Tomy B. »

Mislim da bi bilo optimalno napraviti jednu 24 V bateriju, to zahtjeva novi BMS.

Kakve baterije imaš?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Tomy B. je napisao/la: 08 sij 2026, 23:38 Mislim da bi bilo optimalno napraviti jednu 24 V bateriju, to zahtjeva novi BMS.

Kakve baterije imaš?
Prvo ako su ti baterije u seriju po Kirchofu struja MORA biti ista, gore vidim razlicito mjeri struju u svakoj bateriji, jedna prikazuje -1A druga -2.2 i tu ti je problem, BMSovi nemaju kalibrirane shuntove i s vremenom se razilaze!
Tako da ti onaj shunt koji pokazuje 0% grijesi jer 0 ces imati tek ispod 12V (kako ko podesi ali oko 10-11V ne na 13.2V...
Nema teorije da za izvor ili teret u serijskom spoju imas razliku struje to je nemoguce (osim ako je mjerenje neispravno, sto je cest slucaj sa ne samo jeftinim BMS vec i skupljima (JK-BMS V19 npr).
Zato recimo ljudi placaju victronov Lynx shunt ko jednu tvoju bateriju i vise, jer je dobro iskalibriran imaju precizna ocitanja...
Prikazi napone po celijama da isključimo ako je jedna celija neispravna (sumnjam)!

Da, svi koji su kombinirali vise BMS-ova/baterija u seriju su imali problema, imas razilazenje samo paralela!, kad vidis sto se dogadja sa takvim sustavima...
Sailing uma je ostala bez struje na cijelom brodu jer su imali ove baterije, po 4 u seriju nekoliko takvih stringova (4 ako se dobro sjecam i SVI su im riknuli u jednom trenutku, to je garant)!
Sad idu sa victronom sve 48V u paralelu 10 komada svaka svoj BMS ali svi paralela...
SteamPunkCat

zega je napisao/la: 09 sij 2026, 01:16
Tomy B. je napisao/la: 08 sij 2026, 23:38 Mislim da bi bilo optimalno napraviti jednu 24 V bateriju, to zahtjeva novi BMS.

Kakve baterije imaš?
Prvo ako su ti baterije u seriju po Kirchofu struja MORA biti ista, gore vidim razlicito mjeri struju u svakoj bateriji, jedna prikazuje -1A druga -2.2 i tu ti je problem, BMSovi nemaju kalibrirane shuntove i s vremenom se razilaze!
Tako da ti onaj shunt koji pokazuje 0% grijesi jer 0 ces imati tek ispod 12V (kako ko podesi ali oko 10-11V ne na 13.2V...
Nema teorije da za izvor ili teret u serijskom spoju imas razliku struje to je nemoguce (osim ako je mjerenje neispravno, sto je cest slucaj sa ne samo jeftinim BMS vec i skupljima (JK-BMS V19 npr).
Zato recimo ljudi placaju victronov Lynx shunt ko jednu tvoju bateriju i vise, jer je dobro iskalibriran imaju precizna ocitanja...
Prikazi napone po celijama da isključimo ako je jedna celija neispravna (sumnjam)!

Da, svi koji su kombinirali vise BMS-ova/baterija u seriju su imali problema, imas razilazenje samo paralela!, kad vidis sto se dogadja sa takvim sustavima...
Sailing uma je ostala bez struje na cijelom brodu jer su imali ove baterije, po 4 u seriju nekoliko takvih stringova (4 ako se dobro sjecam i SVI su im riknuli u jednom trenutku, to je garant)!
Sad idu sa victronom sve 48V u paralelu 10 komada svaka svoj BMS ali svi paralela...
Hvala vam puno na odgovoru . Nemam toliko znanja o baterijama i struji općenito. To je solarni sustav koji sam kupio za farmu zbog video nadzora interneta i još nekoliko sitnih potrošača.Sada trenutno neznam točne specifikacije cijelog sustava i napone po ćelijama .Sve ću to pogledati i poslikati i postati naknadno. Uglavnom ,kupio sam te dvije baterije od po 300Ah. kupljene su skupa i stavljene isto tako. čak sam ovu bateriju koja se prazni vratio prodavaču na provjeru i vračena je kao ispravna. Interesantno je to da sam zamjenio mjesta baterijama i onda se drugom baterijom počelo događati isto a ova prva je radila normalno.Jedino što sam shvatio je da se prazni ona baterija kojoj je minus izlaz Izgleda mi sasvim logično to što ste rekli da više BMS-ova u seriji ne rade kako treba. Pitao sam u servisu baterija i nisu mi rekli ni približno toliko koliko ste mi vi u nekoliko rečenica objasnili. Moram vas također pitati što je i kako izgleda serija po Kirchofu?
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Ako se prazni baterija do minus priključka, bez obzira koja je na tome mjestu,
treba provjeriti da nije neki od potrošača spojen na 12V.
Ali bez obzira na to, treba ti BMS sa dobrim balansiranjem za 24V a ne 2×po 12V.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

po min i max naponima je možda i sve u redu, možda i ne treba ništa dirati.

treba provjeriti min i max napone po ćelijama kad su baterije stvarno blizu 0 % (3 V ili manje po ćeliji) ili 100 % (3.5 V ili više po ćeliji).
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

OldDog je napisao/la: 10 sij 2026, 07:02 Ako se prazni baterija do minus priključka, bez obzira koja je na tome mjestu,
Ali bez obzira na to, treba ti BMS sa dobrim balansiranjem za 24V a ne 2×po 12V.
Ja sam pretpostavio da nema na 12V (1 bateriji) nikakvih potrosaca!?
Ako ima to je primarni razlog, ako nema potrosaca samo na jednoj bateriji onda je problem u kalibraciji shuntova u BMS'u, ali sudeci po opisu taj 24V sustav ima i 12V odvojak spojen na neka trosila?
Ako ce se koristiti 12V trosila onda se mora koristiti DC/DC pretvarac sa 24 na 12V da se ovo ne dogadja...
i što je i kako izgleda serija po Kirchofu?
Naime kako kirchoff kaze zbroj struja koje ulaze u spoj (cvoriste) mora biti jednak zbroju struja koji iz njega izlaze...
ovako to opisuje Ai nauceno iz wikipedije i sl clanak:
Kirchhoff’s current rule (Kirchhoff’s junction rule) states that the sum of currents entering a junction equals the sum of currents leaving the junction (conservation of charge).
Ako to primjenis na serijski spoj dva izvora struja koja udje u jednu bateriju mora biti jednaka struji koja udje u drugu bateriju jer nemas nista drugo spojeno izmedju dvije baterije?
Ai cini se da je nesto spojeno na jednu bateriju posebno pa pravilo pada u vodu!

isto pitanje na nekom forumu vezanom za fiziku https://physics.stackexchange.com/quest ... es-circuit
naime u serijskom spoju je zakon iste struje aksiom pa je covjek pitao zasto...ja bi to odgovorio Kirchofom...zalosno je da je tek na 6om odgovoru covjek spomenuo KCL Kirchofov zakon struja
A consequence of Maxwell's equations is that the total current (of both types) through a simple closed surface is 0
. (for the derivation see note (1).) If you choose that simple closed surface to enclose a node of a circuit, then you arrive at what is known as Kirchhoff's Current Law (KCL). The algebraic sum of all the currents flowing into a circuit node is 0
Eto na cemu se AI trenira...
SteamPunkCat

OldDog je napisao/la: 10 sij 2026, 07:02 Ako se prazni baterija do minus priključka, bez obzira koja je na tome mjestu,
Ne ,nema nikakvih porošača spojenih na 12 V tj. na jednoj od baterija.
SteamPunkCat

Pošto su to dvije baterije koje su kupljene kao takve 12V a sustav radi na 24v ,mogu li koristiti na neki način ove baterije ili trebam uzeti jednu od 24v . Molim vas za savjet. Samo ,nije mi jasno zašto me prodavač nije upozorio kada sam kupovao solarni komplet,nego mi je čak dao preporuku za te baterije. Očito je stručan...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Nema boljeg rijesenja od 24V baterije, tvoja opcija sad je kupiti baterijski balanser ako mozes naci za lifepo (tesko) , jer kako je to poznati problem cak Victron radi baterijski balanser https://a.co/d/hJq2Gyo ali za olovo, i to takodjer govori o strucnosti prodavaca...
Moje misljenje je da Victron baterijski balanser nece moci dobro odraditi posao kao jedan klasicni lifepo cell aktivni
BMS-balanser za 24V tipa JKBMS koji balansira sa cak 2A ovakva razilazenja.
Prije svega spoji nekakav mali teret 1-2A i vidi jer mozes kalibrirati svoj BMS da pokazuje istu struju (A) na malom do umjerenom teretu znaci raspon 2-20A...
Tvoj najveci problem je prikaz razlicite struje za istu struju, BMS u seriji moraju pokazivati istu struju, onaj koji pokazuje vecu struju ce prije javiti da je baterija prazna.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

meni se čini da SOC i preostali AH koje javlja BMS nikako ne utječu na rad sustava.
ako je stvarno tako, osobno bih samo pratio kakvo je stanje s min i max naponima na svakoj bateriji kada je napon ćelija nizak ili visok (ispod 3 V ili preko 3.5 V).

najgore što se trenutno može dogoditi je da jedna baterija isključi sustav, a druga ima još 20-30 % kapaciteta.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Tomy B. je napisao/la: 11 sij 2026, 23:29 meni se čini da SOC i preostali AH koje javlja BMS nikako ne utječu na rad sustava.
ako je stvarno tako, osobno bih samo pratio kakvo je stanje s min i max naponima na svakoj bateriji kada je napon ćelija nizak ili visok (ispod 3 V ili preko 3.5 V).

najgore što se trenutno može dogoditi je da jedna baterija isključi sustav, a druga ima još 20-30 % kapaciteta.
Slazem se sa obije konstatacije, ali bilo bi lijepo da mu SOC % napunjenosti na displayu odgovara realnoj situaciji.
Mozes poslat link na proizvode (baterije) da vidimo da li mozda ima nacina da se kalibrira shunt.
Odgovori

Natrag na “Samogradnje solarnih elektrana”