Razna pitanja mladih elektroničara
Imam i ja jedno pitanje.
Linija (sudio uređaj) ima "beskonačni" potenciometar za glasnoću, dakle vrti se u jednu i drugu stranu bez kraja dok na lcd-u ne postignemin/ max vrijednost.
No očito ne vlja jer kad pojačavaš/stišavaš počne čas dizati čast spuštati glasnoću, kad hoćeš stišati jedan stupanj stiša, dva pojača.
Znači taj potenciometar ili u biti bi bio senzor okretanja lijevo desno je očito crkao.
Jel se to da nabaviti, gledao sam, niš na njemu ne piše, dimenzijama je oko 1x1.5cm, mislim da ima 3 izvoda+2 nogice nosače zalemljene na ploču, i kako znati koji je odgovarajući i kako se to u biti stručno zove?
Linija (sudio uređaj) ima "beskonačni" potenciometar za glasnoću, dakle vrti se u jednu i drugu stranu bez kraja dok na lcd-u ne postignemin/ max vrijednost.
No očito ne vlja jer kad pojačavaš/stišavaš počne čas dizati čast spuštati glasnoću, kad hoćeš stišati jedan stupanj stiša, dva pojača.
Znači taj potenciometar ili u biti bi bio senzor okretanja lijevo desno je očito crkao.
Jel se to da nabaviti, gledao sam, niš na njemu ne piše, dimenzijama je oko 1x1.5cm, mislim da ima 3 izvoda+2 nogice nosače zalemljene na ploču, i kako znati koji je odgovarajući i kako se to u biti stručno zove?
moguće no nije nužno on u pitanju .mike20 je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje.
ovisno o izvedbi potrebno ga je rastaviti , očistiti (najbolje je gumica u olovci za brisanje kemijske) , te nakon toga malo namazati kontakt uljem , uprotivno je moguća neispravnost elektrolita ili samog IC-a ..
100% ti ne valja potenciometar-enkoder! Skini ga sa ploče, rastavi i operi kontakte alkoholom bez ikakovog struganja i podmazivanja, ali vrlo oprezno je obično ima tri klizna kontakta koji su od tankog elastičnog lima pa su osjetljivi! I radit će kao novi. Znači ničim ne podmazuj a u njemu će biti već skrutnuta silikonska mast na kontaktima koja je uzrok problema.mike20 je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje.
je stara silikonska mast stvara probleme , uvjek sam ih počistio s gumicom obična GUMICA ZA OLOVKE i kap kontakt ulja(ne bilo koje , ako nemaš kontak ulje bolje je niš ne stavljat radit će neko vrijeme) , nijedan se nije vratio..sonny je napisao/la:100% ti ne valja potenciometar-enkoder! Skini ga sa ploče, rastavi i operi kontakte alkoholom bez ikakovog struganja i podmazivanja, ali vrlo oprezno je obično ima tri klizna kontakta koji su od tankog elastičnog lima pa su osjetljivi! I radit će kao novi. Znači ničim ne podmazuj a u njemu će biti već skrutnuta silikonska mast na kontaktima koja je uzrok problema.mike20 je napisao/la:Imam i ja jedno pitanje.
zagrij u pečnici ili skuri s brenerom (pretpostavljam da hočeš zbrojat zavoje) , inače se to delalo da odrežeš s pilom za željezo i izbrojiš vodiče u jednoj špuli..mihaelj je napisao/la:Uh, cudim se ko pura dreku. Zgorio mi je stator na busilici stemerici. Nije mi jasno kak to more pregorjeti a koristena je debela bakrena zica?!?
Cini mi se da su zice od statora sljepljene s necim da budu krute, nesto ko elektricarski gips. Kak da to rastavim bez sile cekica i pile za zeljezo?
Možda postoji netko da pomogne i starom neelektričaru.
Ne znam niti kako da nazovem problem , uglavnom treba mi komadić elektronike sa kojim mogu natjerati motorić od auto-brisaća da se okreće lijevo i desno sa prekidačima koji ga zaustavljaju....princip kao kod garažnih vrata ,ali sa manjim motorom na 12 V...
Zahvalan i na sugestiji ,gdje da tražim i što.
Ne znam niti kako da nazovem problem , uglavnom treba mi komadić elektronike sa kojim mogu natjerati motorić od auto-brisaća da se okreće lijevo i desno sa prekidačima koji ga zaustavljaju....princip kao kod garažnih vrata ,ali sa manjim motorom na 12 V...
Zahvalan i na sugestiji ,gdje da tražim i što.
Prekidač za zamjenu polariteta na dovodu prema motoru ili releji x 2 kom koji će mjenjat + i - znači kad spojiš npr. - (crna žica) na + (crvena Žica) onda ide ljevo a obrnuto - (crvena) + (crna) onda ima desno smijer vrtnje suprotno od onog kako je išo prije , Naravno pod uvijetom da motorić nije na nekom autu pa da ima stalnu masu sa vozila jer onda treba motor odvojit izolatorima od karoserije.
Možda nisam bio dovoljno precizan ,ali trebao bi raditi ovako:daps 1 je napisao/la:Prekidač za zamjenu polariteta na dovodu prema motoru ili releji x 2 kom koji će mjenjat + i - znači kad spojiš npr. - (crna žica) na + (crvena Žica) onda ide ljevo a obrnuto - (crvena) + (crna) onda ima desno smijer vrtnje suprotno od onog kako je išo prije , Naravno pod uvijetom da motorić nije na nekom autu pa da ima stalnu masu sa vozila jer onda treba motor odvojit izolatorima od karoserije.
-pritisnem tipkalo ,motor ide gore do neke mjere i tu stane
-pritisnem tipkalo ,motor ide dolje do neke mjere i stane......
trebaš bistabilni flip-flop upravljački sklop http://www.bowdenshobbycircuits.info/page9.htm koji če opravljati pomoću jednog tipkala sa dva releja koji okreću polaritet i dvije sklopke na krajnjim točkama koje isključuju motor kad dođe u krajnji položaj , sklopkama u paralelu spojiš diodu da može krenuti nakon okretanja polariteta dok se ne zatvori krajnja sklopka. FlipFlop bi se dao rješit i sa relejima.