Grok

OpenAI ChatGPT, Anthropic Claude, Google Gemini, Meta AI Llama, Grok, Stable Diffusion, MidJurney...
stjepan

Re: Grok

Post Postao/la stjepan »

Optimizacija mora krenuti prije ili poslije, to uopće nije upitno. Čim koristiš limitirani resurs, bez obzira koliko ga u početku imaš na raspolaganju, prije ili kasnije ćeš udariti u plafon.

Prije godinu, dvije, možda čak i tri, ovdje smo pričali o solarnim elektranama i tada sam napisao da struja ne može biti toliko jeftina koliko je mi možemo potrošiti. I kod mene se to jasno vidi: kako mi je dostupna veća količina energije (solarna elektrana), tako i moja potrošnja stalno raste. Utoliko da sam u 12. mjesecu krenuo u nadogradnju elektrane sa 3.4kw na 11kw. Više od 3x povećanje a planirano je bilo povećanje od "samo" 2x.
Iako sada nadograđujem elektranu sa 3.4kw na 11, mislim da mi dugoročno to neće biti dosta....trenutni maksimum koji vidim je negdje oko 20kw (potrebnog ne i maksimalno koliko mogu proizvesti) i vjerojatno oko 100kwh baterija (a ne bi se čudio da bude i puno sjevernije od toga) ali ne zavaravam sam sebe da će mi to biti dosta do kraja života.

Ako meni stalno padaju na pamet novi načini kako potrošiti struju da si olakšam ili učinim život zanimljivijim, onda je potpuno jasno da će razni biznisi vrlo brzo potrošiti sve što možemo proizvesti, koliko god toga proizveli i na koji god način.

Pozitivna strana cijele priče je to što danas imamo mogućnost stvaranja velikih količina struje u relativno kratkom roku (solari + baterije). Kome treba puno energije, može je osigurati ako to želi. Država može jednostavno reći: "na tom području nema viška, gradite si sami kapacitete ako želite".

Isto vrijedi i za AI. Prvo su uletjeli u postojeći, dostupni i samim time jeftiniji dio proizvodnje. Sada će morati malo usporiti, početi ozbiljno raditi na optimizaciji i paralelno graditi nove kapacitete, bilo samostalno, bilo u suradnji s drugima. Kad kapaciteti porastu, opet će zakoračiti jače i potrošiti ih i tako u krug.

Da sutra naprave prve komercijalne efektivne fuzijske reaktore, opet nećemo imati besplatnu struju dugoročno, jer što god oni mogu proizvesti, netko će imati ovakvu ili onakvu ideju kako to potrošiti za biznis a jeftina struja će potrajati onoliko koliko će biti potrebno da se te ideje gurnu u proizvodnju.

Kako ono ide:
slika
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Zato Musk planira nastavit graditi svog Groka u svemiru, barem tako govori :D
Samo mi tu nije jasno par stvari:

1. Kaže u svemiru paneli daju 5x više energije i nema noći pa nisu potrebne baterije.
U kojoj orbiti? Mislim da to tu blizu Zemlje nije moguće 24/7/365 bez stalnih prilagodbi.

2. Ako želi malu latenciju znači da bi išao u nisku orbitu kao sa Starlink satelitima.
Pa koliko će toga biti u toj niskoj orbiti?

3. Kaže svemir je hladan pa nema problema sa hlađenjem.
Ali svemir nije hladan ni vruć, kako će odvoditi toplinu sa procesora ako nema vode ni zraka, medija koji bi efikasno odnosio toplinsku energiju? Preko radijatora? Pa koliko će trebat biti veliki solarni paneli i radijatori za TW snage koje najavljuje?

4. Kako će popravljati skupe AI servere?
Pa neće ih spaliti u atmosferi dok bi se na zemlji mogli bez problema popraviti.

5. Zašto ne osmisli reciklažu toplinske energije na zemlji?
Barem u ovoj fazi dok su kemijski motori jedini način za podizanje tereta u orbitu.
I dok nemamo neku kvantnu komunikaciju bez latencije bez obzira na udaljenost.

6. Što ako kinezi uspiju napraviti upotrebljive fuzijske reaktore?
AI serveri u svemiru će izgubiti svaki smisao u slijedećih tko zna koliko godina ili stoljeća.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nije on jedini tko priča na glas o tome. Google je počeo o tome pričati prije godinu dana ako ne i više. Mislim da sam čak čitao neki razgovor sa njihovim CEO-om u 12. mjesecu oko toga.
Ono što se treba znati kod "servera u svemiru" je to da se ne radi o "jeftinoj energiji". Sa energijom nemamo problema niti tu na zemlji. Radi se o efikasnosti. Što sistem radi na nižoj temperaturi, to je efikasniji. Optimalno, želimo trenirati (ne raditi inferenciju zbog pinga) AI na nekom od Jupiterovih ledenih mjeseca.

I ima smisla napraviti recimo server farmu za treniranje (ne inferenciju) AI-a na polu od našeg mjeseca u jednoj od rupa sa permanentnom sjenom. Lagano i efikasno odvođenje topline, rad pri manjim temperaturama (veća efikasnost rada) te nedaleko od toga efektivan izvor energije koji stvarno može raditi 24/7 bez baterija (paneli koji se rotiraju i prate sunce koje je vidljivo 24/7.

Da bi to napravili, moramo još malo pojačati svemirski program, imati ljudsku prisutnost na mjesecu itd.

Problemi sa niskom orbitom stoje kako si napisao. Nema baš nekog smisla.

I kad razmišljate o ovome, odvajate trening i inferenciju. Em su zahtjevi za energiju neusporedivi, em su zahtjevi za pingom neusporedivi.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

ovo je orbita: https://x.com/DJSnM/status/2021332723764429006

paneli uvijek okrenuti prema Suncu, nema sjene i pod pravim kutem
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la: 10 vel 2026, 13:05 I ima smisla napraviti recimo server farmu za treniranje (ne inferenciju) AI-a na polu od našeg mjeseca u jednoj od rupa sa permanentnom sjenom. Lagano i efikasno odvođenje topline, rad pri manjim temperaturama (veća efikasnost rada) te nedaleko od toga efektivan izvor energije koji stvarno može raditi 24/7 bez baterija (paneli koji se rotiraju i prate sunce koje je vidljivo 24/7.
Možda je zato sada navalio na mjesec :D
Kako misliš lagano i efikasno odvođenje topline kad je za to potrebna voda, zrak ili ogromni radijatori??
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Tomy B. je napisao/la: 12 vel 2026, 18:52 ovo je orbita: https://x.com/DJSnM/status/2021332723764429006

paneli uvijek okrenuti prema Suncu, nema sjene i pod pravim kutem
Problem je što se zemlja okreće oko sunca, pa bi se cijela stvar morala okretati lagano. Ovi blizu polova bi se trebali samo rotirati, ovi dalje bi morali putovati ako ne žele pola godine biti u mraku. Ne znam....izgleda mi kao ekstremno puno posla sa jako puno minusa da bi se dobio neki mali plus.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ogi je napisao/la: 12 vel 2026, 19:59
stjepan je napisao/la: 10 vel 2026, 13:05 I ima smisla napraviti recimo server farmu za treniranje (ne inferenciju) AI-a na polu od našeg mjeseca u jednoj od rupa sa permanentnom sjenom. Lagano i efikasno odvođenje topline, rad pri manjim temperaturama (veća efikasnost rada) te nedaleko od toga efektivan izvor energije koji stvarno može raditi 24/7 bez baterija (paneli koji se rotiraju i prate sunce koje je vidljivo 24/7.
Možda je zato sada navalio na mjesec :D
Kako misliš lagano i efikasno odvođenje topline kad je za to potrebna voda, zrak ili ogromni radijatori??
Za razliku od orbite imaš sam mjesec. Kao toplinske pumpe koje koristimo tu na zemlji. Imaš zatvoreni sustav sa vodom ili nečim trećim ukopan u mjesečevu površinu. Vrlo efikasno tu na zemlji, vrlo efikasno i gore na mjesecu. Na zemlji je temperatura na 10-20 metara dubine oko 10 stupnjeva u prosjeku (po ChatGPT-u), dok je na mjesecu oko polova u kraterima sa permanentnim mrakom (a tamo bi to bilo i pametno napraviti zbog struje jer nedaleko od kratera pak imaš permanentno svjetlo) -120 do -170. Vrhunsko hlađenje! Kod ekvatora bi to bilo -20 do -30....i dalje bolje nego na zemlji ali pošto nemaš struju 24/7 nije dobro mjesto za rad.
Samo hlađenje ne bi mogli copy paste-ati sa zemlje pošto je sam regolit dobar izolator na površini jer je vrlo "prašnjav". Moralo bi se ići na veće dubine gdje je kompaktniji i gdje provodi temperaturu puno bolje. Na nekim mjestima dubina mu je 3-5m, na nekim 10-20. Znamo da ima gore i bazaltnih stijena od davno ohlađenih tokova lave. "Spoji" se na jedan taj i imaš 50-100x bolju termalnu provodljivost od reglita.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Mislim, mi tu sada pričamo o tome kao da je to sve pičkin dim....eto nas na mjesecu, eto lansiramo ogromne satelite samo tako itd :D
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

ako su 70-ih mogli izračunati i podesiti putanju za slingshot, uopće ne sumnjam da danas mogu izračunati i podesiti satelite u SSO, kao što već ima satelita u SSO

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist
https://www.planetary.org/articles/2013 ... ity-assist
fascinantno kakav fliper su 70-ih izračunali za Voyager 2
bez slingshot-a ne bi imao dovoljno brzine da "pobjegne" gravitaciji Sunca

slika
slika
Odgovori

Natrag na “Umjetna inteligencija”