Prije godinu, dvije, možda čak i tri, ovdje smo pričali o solarnim elektranama i tada sam napisao da struja ne može biti toliko jeftina koliko je mi možemo potrošiti. I kod mene se to jasno vidi: kako mi je dostupna veća količina energije (solarna elektrana), tako i moja potrošnja stalno raste. Utoliko da sam u 12. mjesecu krenuo u nadogradnju elektrane sa 3.4kw na 11kw. Više od 3x povećanje a planirano je bilo povećanje od "samo" 2x.
Iako sada nadograđujem elektranu sa 3.4kw na 11, mislim da mi dugoročno to neće biti dosta....trenutni maksimum koji vidim je negdje oko 20kw (potrebnog ne i maksimalno koliko mogu proizvesti) i vjerojatno oko 100kwh baterija (a ne bi se čudio da bude i puno sjevernije od toga) ali ne zavaravam sam sebe da će mi to biti dosta do kraja života.
Ako meni stalno padaju na pamet novi načini kako potrošiti struju da si olakšam ili učinim život zanimljivijim, onda je potpuno jasno da će razni biznisi vrlo brzo potrošiti sve što možemo proizvesti, koliko god toga proizveli i na koji god način.
Pozitivna strana cijele priče je to što danas imamo mogućnost stvaranja velikih količina struje u relativno kratkom roku (solari + baterije). Kome treba puno energije, može je osigurati ako to želi. Država može jednostavno reći: "na tom području nema viška, gradite si sami kapacitete ako želite".
Isto vrijedi i za AI. Prvo su uletjeli u postojeći, dostupni i samim time jeftiniji dio proizvodnje. Sada će morati malo usporiti, početi ozbiljno raditi na optimizaciji i paralelno graditi nove kapacitete, bilo samostalno, bilo u suradnji s drugima. Kad kapaciteti porastu, opet će zakoračiti jače i potrošiti ih i tako u krug.
Da sutra naprave prve komercijalne efektivne fuzijske reaktore, opet nećemo imati besplatnu struju dugoročno, jer što god oni mogu proizvesti, netko će imati ovakvu ili onakvu ideju kako to potrošiti za biznis a jeftina struja će potrajati onoliko koliko će biti potrebno da se te ideje gurnu u proizvodnju.
Kako ono ide: