Par upita vezano za solarnu elektranu

Električna solarna energija
Odgovori
grg4

Par upita vezano za solarnu elektranu

Post Postao/la grg4 »

Kako vidim, pravila se mijenjaju i možda treba uhvatiti "zadnji vlak". :D

Ovako, zanima me par detalja o svemu tome. Poznanik se bavi ugradnjom panela pa je bilo nekakvih rasprava.

Elektrana bi bila podijeljena na krovu kuće i na krovu natkrivene terase. Poznanik tvrdi da se paneli moraju postaviti u omjeru 50:50 ili što bliže. Tipa, 12 na jedan i 12 na drugi krov. Na krov kuće, koji je viši i nije ni u kakvoj sjeni, bi fizički stalo 18 panela.

Išli bismo na 10kW elektranu, tu negdje.

Druga stvar koja me zanima je što bi bilo bolje, koristiti jednotarifno ili dvotarifno brojilo? Trenutno se pranje i sušenje rublja kao i pranje suđa odrađuje u nižoj tarifi pa to ponekad zna umarati.

Računi za struju su u prosjeku 80-90e mjesečno a na plin se godišnje potroši 500-600 tako da mislim da bi solarka definitivno bila isplativa.

S obzirom da smo "fulali" poticaje (rok je bio 01.09. ove godine), mišljenja sam da bi se svejedno trebalo isplatiti kroz 6-7 godina a najisplativije će biti onom tko to kasnije naslijedi. :D

Nego, postoji li bar i teoretska šansa da se dobiju nekakvi poticaju ukoliko se elektrana instalira kroz dva mjeseca, cca? Ako bi se to prijavilo sljedeće godine?

Unaprijed hvala na odgovorima.
max

Re: Par upita vezano za solarnu elektranu

Post Postao/la max »

Veći ti problem promjena pravila igre od.1.1.26. Naime HEP odustaje od netmetering iliti prebijanja viška isporučene energije ljeti i potrošnje zimi. Više uštediš ako završiš tj dobiš dozvolu za priključenje do 31.12. nego od subvencija ;)
PS i dalje tvrdim da su poticaji legalna pljačka
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Cijena panela i baterija bitno će pasti kroz par godina, kao i otkupne cijene struje.

Off grid će biti sve isplativiji.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

debeli je napisao/la: 02 lis 2025, 20:25 Cijena panela i baterija bitno će pasti kroz par godina, kao i otkupne cijene struje.
Misliš?! :slini:
debeli je napisao/la: 02 lis 2025, 20:25 Off grid će biti sve isplativiji.
:palac:
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Da, zato jer su proizvodni kapaciteti višestruko preveliki. Proizvodnja je automatizirana.

Ne vidim niti jedan razlog da se cijene ne prepolove u sljedećih cca 5 godina.
dak0001

Post Postao/la dak0001 »

Da, prošli mjesec sam kupio baterijski paket 48V200Ah za 1500 €, danas gledam isti taj 1300 €
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Tako da su ove rečenice : sad je idealno vrijeme, sad je zadnji tren...

čisti marketing, tj laž

dobra vremena za off grid tek će doći

Isto tako jako loša vremena dolaze za one koji misle zarađivati na prodaji struje.

Idealno je imat radionicu,kuhinju, nekakvu proizvodnju i barem 80-90% potrošiti.
Osa

Post Postao/la Osa »

Potaknut ovom temom i informacijom da se zakon mijenja od 1.1.2026. da budu nepovoljniji uvijeti, također bi možda uskočio na vlak za izgradnju elektrane. Trenutno sam ove godine ugradio klime, a EV je u skorom nadolasku.

Istraživajući sam naišao na temu da je to zapravo trebalo napraviti i potpisati do 1.7.2025 jer se sad više ne isplati, im tko kakvu informaciju? Pogledajte u komentarima objašnjenje LINK .

Koje proizvođače panela i invertera gledati? Dobio sam preporuku za Longi i Yingli solarne panele (580W, 2.3x1.1m dimenzija), a inverter gledati hibridni od Huawei-a (radi mogučnosti prikapčanja baterije u budučnosti).

Da li je moguće dati zahtjev i napraviti projekt/dokumentaiciju ove godine da bi za nas još vrijedio stari zakon ili je to prošlo od 1.7. kako lik govori na gornjem linku? A elektranu postaviti početkom 2026 ako se nebi stiglo sad
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Pogle ovaj je stavio sustav jer ga je kompanija derala sa 30-70c/kwh po tim cijenama jednostavno moras instalirati svoje jer 700$/mj a imas jos EV nema smisla
njemu ce ROI za sustav biti <2god zbog visoke cijene struje, kod mene je cijena 18c-23c/kwh ljeti, zimi je flat 16.4c
https://www.consumersenergy.com/residen ... f-use-rate
https://www.consumersenergy.com/residen ... ime-savers
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Huawei ima potpuno neisplativ sustav baterija, ako ćeš uzeti neki hybrid nemoj gledati hw,ima drugih proizvođača
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”