Zapeo sam na uzemljenju

Električna solarna energija
Odgovori
Slv
Kontakt:

Zapeo sam na uzemljenju

Post Postao/la Slv »

stavio sam 2 solarna panela na krov, bez ikakvog uzemljenja...

danas su mi stigli "grounding lugs and clips" pa imam jednu (ili više) nedoumica i bilo bi mi drago da netko malo razjasni...

a muči me što se spaja s čime i gdje

svaka solarna ploča ima okvir od anodiziranog aliminija i railovi su također od istog materijala pa koliko sam vidio grounding clip mora doći između raila i okvira .. kad se stisne probije se anodizacija i napravi električni spoj, so far so good

prvo što me zanima jel dovoljno staviti 2 ta po panelu tako da se svaki panel spoji s oba raila ili kako andy iz garaže kaže trebaju 4 komada?

ok, to smo spojili i sad spajam grounding lug na svaki rail po jedan i onda te spojnice međusobno spojim bakrenom žicom 10 kvadrata jel tak... a gdje dalje?

spajam li to onda dalje na metalnu konstrukciju na krovu na koju je spojena i gromobranska traka i s koje vodi taj "gromobran" u zemlju ili se ne smije spajati s gromobranom uopće?

spaja li se ta žica sa konstrukcije panela možda sa žicom "uzemljenja" ac instalacije elktrične mreže? ili se ne smije s time spajati uopće?

spaja li se ta žica sa + ili - vodićem od panela ili "masom" solarnog sustava ? ili se ne smije s time spajati uopće?

moram li svoj solarni dc sustav spojiti s vodićem uzemljenja prijašnje ac instalacije ili se "uzemljenje" radi nekako drugačije? mora li dc sustav imati vlastito uzemljenje? mora li ga imati uopće?

sve mi se pomiješalo :D

uglavnom sustav je off grid, samo 24V, s hepom je ugovor raskinut, nemam više ac, osim prek malog invertera za neke sitnice ali necu sad daviti s uzemljavanjem toga iako me i to zanima naravno ...

što se tiče stanja na krovu paneli su položeni na krov na nosačima visokim desetak cm tako da bi rekao da ne mijenjaju gabarite građevine i ono što ja doživljavam gromobranom a realno vidim gromobransku traku ide i na višu visinu građevine nego što su stavljeni paneli... dakle što tu zapravo uopce treba s čime spojiti?

stavio sam i dodatna dva future use raila i oni dođu vrlo blizu gromoranskoj traci koja ide posred krova

nadam se da nece sijevat, niti izbit neki požar dok ne napravim kak treba...

unaprijed hvala
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Brate mili jesi ga iskomplicirao, daj se opusti malo :D
Spoji to uzemljenje na metalnu konstrukciju i zaboravi.
Ako iskra s neba nađe put do nje, naći će i do zemlje.
Argor

Post Postao/la Argor »

To i mene zanima. Koje uzemljenje ? Postojeće od kućne mreže ili gromobransko.
Slv
Kontakt:

Post Postao/la Slv »

nisam se opustio :D

kopao sam dalje i našao neki info ako su nosači i okviri panela udaljeni manje od pola metra od gromobranske instalacije, da se moraju spojiti na istu

ako su udaljeni više od pola metra valjda može i na "uzemljenje" el. instalacije

e sad ima dosta proturjecnih informacija pa sam pomislio da nam forum jos uvijek sluzi za nesto :plazi:

i naravno "grounding lugs & clips" mi ne pašu na moj "racking system"

zašto bi život bio jednostavan
dak0001

Post Postao/la dak0001 »

Ako imaš gromobransku instalaciju, spoji na nju. Uzemljenje se NIKAD ne spaja na gromobran, osim ako ne želiš da ti sve pogori po kući i sve utičnice iskoče iz zida.
Slv
Kontakt:

Post Postao/la Slv »

dakle spajam nosače i okvire panela sa gromobranskom trakom na krovu

e sad negdje sam našao da se koristi 10 kvadrata kabel ali da ne smije biti licna, jer ak lupi grom zbog magnetskog polja zicice navodno ispare, da treba staviti krutu zicu ili onu sa samo nekoliko vodica..

jel to tocno?
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”