Idem dalje do 5kw

Električna solarna energija
Odgovori
zayoo

Idem dalje do 5kw

Post Postao/la zayoo »

Poštovanje svima,
početkom 2020 instalirao malu solarnu elektranu 0.5Kw u ilegali. Radi u toj mjeri da sam zaboravio na nju. U međuvremenu zamijenili mi brojilo na svu sreću novim briljantnim Iskra T31CDV :skace: nadam se da odbrojava i taj!!!. 8)
Imo sam jedno pregaranje mojeg on grid invertera GWV-600W, zamjenom feta i prelotavanjem strujne regulacije kontroler bolje radi nego kad je stigao, boljka Kineza.

Sad vidim da je to ništa koliko trošim, HEP veli da trošim 5983kWh godišnje.
Link mi veli da oko 5kw pik godišnje za moju adresu daje 5874kWh uz 14% gubitaka. Dali je to to?
Imam 3phx25A struju, pa bi uzeo i 3ph inverter neki.

Instalaciju bih radio sam, je li je to moguće legalizirati? Kako bi u mom slučaju trebala izgledati procedura? Da prvo platim nekome projekt? Vidim da se već za 1200 do 1500 kn dobije projekt. Što dalje? S projektom i papirima u Elektru i tek onda u nabavku?? Ne znam što je pametno.

Ima netko da šera svoj projekt, kako to izgleda? Kako izgleda šema?
Dali paneli moraju biti uzemljeni, je li potrebno zasebno vući uzemljenje? Gledam po slikama nekih poduzeća koja se bave instalacijama nije baš da vidim gromobrane, uzemljenja...

Ili samo napraviti i u ilegali dalje voziti?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

solarno.hr je napravilo meni projekt i elektranu, no ne vidim razlog zašto tebi ne bi napravili samo projekt. Nazovi ih i pitaj. Platiš im za projekt, napraviš instalaciju po njemu i to je to.
Oni će ti objasniti to hodanje u HEP.
Ako se dobro sjećam, procedura je išla: "dođem kod njih, dobijem knjigetinu (taj projekt), sa knjigom odem do HEP-a, čekam neko kraće vrijeme, dobijem neke papire, papire odnesem u solarno, od njih dobijem neke druge papire i te papire odnesem u HEP.

E sad, tu meni n astupaju problemi što je HEP dok sam ja to radio promjenio software, i moja prijava i papiri su im se skroz sjebali pa ne znam da li je to i zadnji korak, ili ima još nešto što ja nisam redovno dobio.
Možda je još netko prošao kroz to u međuvremenu pa može potvrditi da li postoji još koji korak :D
Argor

Post Postao/la Argor »

Uzemljenje treba samo za tankoslojne aSi panele.
zayoo

Post Postao/la zayoo »

Dobio sam ponudu za ove module:

Solarni modul JINKO,440W,mono,half-cell,MM440-60H LD-MBV,1903x1134x30

Što mislite o tim panelima?
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

zayoo je napisao/la:Dobio sam ponudu za ove module:

Jinko (Shanghai, China) je jako dobra firma s odličnom tehnologijom. Nemaš brige za sam proizvod. Cijena je tu važna. Jesu li skupi?
mihaelj

Post Postao/la mihaelj »

zayoo je napisao/la:Dobio sam ponudu za ove module:

Vidio, mislim da je cca 1600-17000kn jedan, malo su nezgrapni tj. tesko ih mozes sam prenosit i presirooki su za u auto. Oni 320W sole (cca 1200kn) su taman za jednu osobu za montirat. U konacnici ti je bitno kolki im je Voc i dal ih dodajes uz postojece panele ili kreces samo s njima.
zayoo

Post Postao/la zayoo »

1587Kn/kom na 19 komada, to je sa popustom. Čekam ponudu drugih.

Digli su cijene izrade projekta. :shock: :shock: :shock:
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

I kava u birtiji sve skuplja...
pero55

Post Postao/la pero55 »

Zanima me dali se na dvosmjerno brojilo mora spajati direktno sa mrežnog pretvarača ili ide u najbližu utičnicu pošto imam SOFAR 2200TL-G3 a pripremam papire za HEP-ov priključak
personifikacija

Post Postao/la personifikacija »

Ako imam monofazni priključak a želim stavit trofazni inverter, jel mi dovoljno uzet 2 faze od kilovata, uz postojeću 32A??
max

Post Postao/la max »

Ne
max

Post Postao/la max »

pero55 je napisao/la:Zanima me dali se na dvosmjerno brojilo mora spajati direktno sa mrežnog pretvarača ili ide u najbližu utičnicu pošto imam SOFAR 2200TL-G3 a pripremam papire za HEP-ov priključak
Preporučljivo, no možeš i u najbližu utičnicu koja je na osiguraču od minimalno 10A
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”