Home assistant

Niskoenergetske i energetski neovisne kuće
grba

Home assistant

Post Postao/la grba »

Ne znam dali se neko bavio sa istim ovde na forumu, ja se vec duze vreme igram sa istim i prezadovoljan sam. Ceo sistem je dignut na Raspberry Pi 3 sa SSD HDD. Kao prekidace uglavnom koristim Sonoff sa Tasmota firmware-om i par mojih koje sam sam pravio sa ESP-8266... Ko je zainteresovan, tu sam

https://drive.google.com/open?id=1heFsf ... xbMifk7S5X
Mrax

Post Postao/la Mrax »

Imaš dio toga u temi iznad pa bi bilo dobro da se nadovežeš tamo.
čini mi se da Grba ima iskustva sa time.
grba je napisao/la:Moj ti je savet ici na 433Mhz RF prekidace i onda preko Sonoff RF bridge na Wi-Fi ja se bas nogo bavim sa time. Trenutno imam 15-ak Sonoff (tasmota) uredjaja i primetio sam da je Wi-Fi poceo polako da glavi. Za neku ozbiljniju pricu bi ti trebao neki Ubiquity i jak network po celoj kuci. Ja gde god mogu koristim RF i to radi. A ako bas hoces neku dublju pricu onda Raspbery Pi i Home asiistant. To je prava stvar. Takodje ako insistiras na Wi-Fi pogledaj Shelly proizvodni program. Po meni su kvalitetniji od Sonoff-a imaju EU certifikate i znacajno su manji. Ako zatreba bilo kakva pomoc oko primene tu sam.
grba

Post Postao/la grba »

[quote="Mrax"]Imaš dio toga u temi iznad pa bi bilo dobro da se nadovežeš tamo.
čini mi se da Grba ima iskustva sa time.

Ja sam Grba :D :D
Namerno sam otvrio novu temu da ako bude zainteresovanih, sve bude na jednom mestu...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

:palac: Odlicno, zanima me ta tema, super da nije rastrkano na forumu...
No vise me privlace open source rijesenja nego google/amazon rijesenja...
grba

Post Postao/la grba »

zega je napisao/la::palac: Odlicno, zanima me ta tema, super da nije rastrkano na forumu...
No vise me privlace open source rijesenja nego google/amazon rijesenja...
Home assistant je apsolutno open source, pogledaj na

https://www.home-assistant.io/hassio/

Moze da se instalira na Raspberry PI (za manje sisteme), ili PC (ukoliko imas mnogo senzora plus kamere etc...)
grba

Pa da pocnemo

Post Postao/la grba »

Za pocetak Vam treba Raspberry PI (model 3 preferable), SD karta i dobra volja...

Moj savet je da se instalira raspbian, na njega Docker pa u docker Home Assistant (Hassio)... Zasto??? Jednostavno ako nesto podje po zlu, Docker vam omogucava instalaciju samo pojedinog kontejnera (kontejener je u stvari "program" koi se ranuje u sklopu dockera) tj. Ako pukne sistem, moze se vratiti samo taj punkuti deo sa bukvalno tri klika misa, ne mora da se dize sve ispocetka...

Takodje je pametno na sam docker podici i portainer (docker manager) koji Vam omogucava da lako i jednostavno upravljate kontejnerima u dockeru..

Nadam se da je sada jasnije...
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

je li tko probao sa HEP-ovog brojila vući podatke iz P1 porta na HA?

https://www.home-assistant.io/docs/ener ... -a-p1-port
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Huh Zaboravih na ovu temu ali me i dalje zanima, a sad imam i koji Rpi viska (jedan koristim za Volumio music player) bas me zanima da li bi ga mogao koristiti za vise stvari...
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ja imam evo na Rpi4 ovo:
slika
+ greyhole za backup i replikaciju file-ova

Od svega na listi IPFS ću maknuti, ne zato jer je pre veliko opterećenje, već zato jer sam ga htio koristiti za stavljanje lokalnog sadržaja na net, no gateway-ovi koje sam probao su pre bi/ne bi. Možda u budućnosti dignem vlastiti gateway, pa ponovo instaliram.
Uz HA, moja preporuka je i Immich. Self hosted Google photos ako znate namjestiti domenu na vlastitu mrežu u kući preko recimo Cloudflare-a. Trenutno radim transfer svih fotografija i videa iz standardnih foldera u njega.

Neki dan sam rušio HA skroz (radio sam neke hardwareske promjene po kući pa mi je bilo lakše sve od nule raditi) i postavio za sada evo ovo:
slika
Totalni work in progress i trenutno praktički nema uopće automatizacije već samo informiranje i postavljanje temperature. Nisam još ni spojio sve uređaje i namjestio (što se recimo vidi po ovom Nedis senzoru a bogami i po dizajnu svega. Plan je uzeti od Alije neki jeftinjara tablet, urezati ga u zid u dnevnom boravku i tamo imati "centralno" mjesto za ukućane da mogu namještavati što trebaju i smiju namještavati. Naravno to što je tamo tablet ne znači da se i dalje neće moći pristupiti preko mobitela i računala kao i do sada.

Kako god, rpi4 vrti stvarno jako puno toga bez problema.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Imaš to da podatke s brojila od HEP-a šalje na HA?

Je li netko možda šalje podatke s kineskih invertera i BMS-ova (ne znam je li to RS232 ili RS485 ili nešto treće...) na HA?

To bi htio srediti, jer trenutno jedini način da vidim informacije iz BMS-a je da sam u dometu BT-a.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nemam ništa povezano sa brojilom ili inverterom. Planiram kupiti energy meter ili dva (jedan iza brojila, drugi kod invertera) pa onda njih povezati sa HA.

Ustvari, nije mi čak niti napeto toliko znati što mi se dešava na samom ulazu (iako bi i te kako bilo dobro), već želim znati točno koliko koji dio kuće troši pa sam si za test kupio ovo:
slika
Kako nisam siguran u kvalitetu tog uređaja, uzeo sam samo jedan za test čisto da vidim kako radi.
Uz to, koliko sam vidio, Ikea je počela nuditi "smart plug utičnice" sa "energy meterom" u sebi (za sada US i par EU zemalja, nema još u HR Ikea-i) koji je isto tako Zibgee, pa ću uzeti i njih i popikati po cijeloj kući tako da dobijem točno info koliko struje troši koji bitniji uređaj ili set uređaja. Ono zanima me koliko troši frižider, škrinja, klima, računala itd.

Počeo sam u jednom trenutku razmišljati o tome kako uzeti podatke direktno sa HEP-ovog brojila, ali onda sam se sjetio da bih morao o tome razgovarati sa HEP-om pa sam odustao jer koja je šansa da će netko od njih trošiti svoje radno vrijeme na to da si ja to omogućim? Nikakva. Jedina realna šansa bi bila da ugradim neki energy meter iza brojila koji će mi slati podatke.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

https://riz.hr/hr/brojila/cesto-postavl ... tanja.html
Pitaj ekipu u RIZu...
https://riz.hr/hr/brojila.html

Kojom komunikacijom su opremljena RIZ brojila?
Brojila proizvedena u RIZ-u su opremljena elektromagnetskom komunikacijom po protokolu EURIDIS (norma IEC 62056-31), optičkom komunikacijom (norma IEC 62056-21) i RS485.
Da li je RIZ-ovo brojilo moguće spojiti na internet?
Da, moguce je, ako se uz brojilo spoji GDL208 GPRS TCP/IP komunikator, brojila se očitaju internet protokolom i brojilo može poslati e-mail, ima web sučelje i može mu se pristupititi preko URLa.
Goldy

Post Postao/la Goldy »

zega je napisao/la:https://riz.hr/hr/brojila/cesto-postavl ... tanja.html
Pitaj ekipu u RIZu...
https://riz.hr/hr/brojila.html

Kojom komunikacijom su opremljena RIZ brojila?
Brojila proizvedena u RIZ-u su opremljena elektromagnetskom komunikacijom po protokolu EURIDIS (norma IEC 62056-31), optičkom komunikacijom (norma IEC 62056-21) i RS485.
Da li je RIZ-ovo brojilo moguće spojiti na internet?
Da, moguce je, ako se uz brojilo spoji GDL208 GPRS TCP/IP komunikator, brojila se očitaju internet protokolom i brojilo može poslati e-mail, ima web sučelje i može mu se pristupititi preko URLa.
hmmm... da...
to je za one koji ugrađuju brojilo, i žele ga očitavati...
to jest hep

imam osjećaj, da je pitanje bilo u smislu:
kako korisnik vulgaris, kojemu je hep ugradil brojilo
može sam očitavati svoju potrošnju
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Kako ti immich radi remotely? Kod uploada npr par gigabajta - tisuću i više fajlova, jel glitcha ili sve provjeri jel prebacio.

Jesi probao nextcloud. I gdje backupiraš immich foldere?
Gledao sam storagebox na hetzner.de za offsite backup, dosta je jeftin

Duckdns vs cloudfare?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Za sada nisam Immich otvorio prema internetu pa se ništa ne synca sve dok nisam doma na lokalnoj mreži. Pretpostavljam da se ništa posebno neće promijeniti kad jednom otvorim prema internetu (rupa u routeru prema RPI + skripta na RPI za update IP-a na cloudflare poddomenu).
Trenutno syinc radi kad dođem u kućnu mrežu. Za sada je 99% fotki i videa na starom sistemu (na tom istom RPI-u).
Taj stari sitem se sastoji od Syncthinga za syncanje sa moba + Samba za pristup sa kućne mreže + Greyhole za pretvaranje više diskova različitih veličina u jedan disk i automatsku multiplikaciju file-ova po postavkama (neki file-ovi na sve diskove, neki na dva itd. zavisno koliko su mi bitni). Sada lagano radim migraciju na Immich.

Na Immichu za sada imam par tisuća fotki i parsto videa ništa posebno. Sam upload slika i videa je u početku par puta ubio RPI do te razine da sam morao reinstalirati cijeli sistem jer Immich radi i lokalni machine learning na slikama gdje onda opet lopkalno možeš tražiti stvari na slikama ala: "Stjepan" ili "cat" itd. Po defaultnim postavkama je stvar bila pre agresivna za RPI4.
Sredio sam problem tako što sam u postavkama Immicha rekao da obrađuje 1 po 1 stvar te sam u dockeru pun kurac smanjio koliko koji stvar od Immicha smije koristiti CPU-ai. Tu još nisam skroz zadovoljan jer mi se čini da prilikom upload-a uzme 100% svih jezgri što mi se ne sviđa, pa zbog toga nisam ni krenuo sam masovnom migracijom nego malo po malo i pratim kako se ponaša. Ako bude na rubu, morati ću smanjiti još dodatno. Možda čak i staviti neki mali ventić na RPI4m još to onako promatram prije nego donesem konačnu odluku da prebacim sve.

Isprobao sam Immich prvo na svom kompu. Dignuo sam Ubuntu virtualku i na njoj sve instalirao i bacio 50-tak GB slika i videa gore i odradio je sve bez jebemti tako da mislim da software-ski dio radi dobro, treba pratiti kod ovih slabih računala kao RPI da li on može odraditi minimum posla. Ima i opcija dodavanja vanjskog liba (recimo imaš slike na nekom disku koji spojiš na RPI) gdje ih on onda ne miče naokolo već odradi samo uzimanje svih podataka sa slika koje može uzeti (GPS lokacije, machine learning itd.)

Backup foldera u koji padaju slike koje uploadam u Immich ću odraditi ili putem Greyhole-a ili ću napraviti skriptu koja će se rsyncati jednom dnevno, još nisam donio odluku. Greyhole bi mogao biti overkill i nepotrebna komplikacija dok s druge strane omogućava da za backup koristim velik broj stairih diskova različitih veličina a da se ne moram brinuti da će jedan koj krepa ili onaj najmanji koji će se prvi napuniti zaštekati cijelu stvar. Možda napravim neku vlastitu jednostavniju skriptu za to, budem još vidio. Pada mi na pamet čak i dodatak za Home Assistant koji će mi davati najfriškije informacije iz Greyhola o stanju diskova.

Nisam išao na nextcloud jer sam htio nešto specijalizirano za video i photo. Kad sam vidio da je maltene 90% funkcija koje imam na Google Photos u Immichu, to je prevagnulo na stranu Immich-a. Nextcloud koristim u firmi kad trebam drugima dati neke file-ove i/ili njima omogućiti da ih uploadaju meni, ali ništa što ne bi mogao odraditi preko wetrasfera....do sada su to sve bili file-ovi koji ne bi radili nikakav problem tamo.

Hetzner koristio za kripto projekte, nikad problema, no odlučio sam ne ići na offsite backup. Mislim si, ako mi kuća eksplodira ili izgori, imam većih problema od gubitka slika i videa. Imam još jedan RPI u firmi sa isto tako Greyhole/Samba/Syncthing setup-om, pa možda tamo napravim offsite backup.

Koristim Cloudflare, Duckdns nisam nikad koristio pa ne mogu usporediti.
Odgovori

Natrag na “Štedljive kuće”