Instalacija dozvole
Instalacija dozvole
Pozdrav
Imam pitanje razmišljam o instalaciji solarnih ploča, nebi prodavali struju .
Spojili bi se iza sata tako da nam umanji racun za struju ,zašto zato što sam puknut.
Dali nam je za to potrebna kakva dozvola i koliko cca kosta .
Da nebi bi da dozvola skuplja od cjene sustava.
Lp
Imam pitanje razmišljam o instalaciji solarnih ploča, nebi prodavali struju .
Spojili bi se iza sata tako da nam umanji racun za struju ,zašto zato što sam puknut.
Dali nam je za to potrebna kakva dozvola i koliko cca kosta .
Da nebi bi da dozvola skuplja od cjene sustava.
Lp
Mislim da to ni dobra ideja...
Ako ti je potreba veća za makar 1W, imaš blackout...
Baterija bi trebala biti za barem 1 sat pod punim teretom (LiFe) ili ako ideš na olovo, treba biti pod punim opterećenjem struja ispod 0.2C.
Baterija je skupa, ali ne baš toliko da se ne isplati. Usput, daje ti vremena da smanjiš potrošnju na vrijeme...
Baterija bi trebala biti za barem 1 sat pod punim teretom (LiFe) ili ako ideš na olovo, treba biti pod punim opterećenjem struja ispod 0.2C.
Baterija je skupa, ali ne baš toliko da se ne isplati. Usput, daje ti vremena da smanjiš potrošnju na vrijeme...
Slazem se. Samo nemas bleckout nego prebaci na mrezu.Pero je napisao/la:Mislim da to ni dobra ideja...
Tu ti je problem jer si na mreži zbog mogućih par W manjka snage...
Bilo kakav buffer bi puno dao, ovako nikada nemaš 100% iskorištenje potencijala panela.
Drugim riječima, sretan si ako izvučeš i 30% moguće proizvodnje, uštediš nešto na bateriji, aonda potrošiš tri puta više na panele...
Čak i olovna baterija (najjeftinije rješenje) može drastično podići iskorištenje sustava jer kad nemaš dovoljno snage iz panela, ostatak se ne propušta, već se krca u bateriju.
Kad imaš dovoljno snage, troši je inverter, a višak opet ide u bateriju.
Bezbaterijski sistem je OK, ali samo u slučaju da radi paralelno s mrežom.
Ovako ispada jeftinije staviti bateriju nego se natezati oko dozvola.
Bilo kakav buffer bi puno dao, ovako nikada nemaš 100% iskorištenje potencijala panela.
Drugim riječima, sretan si ako izvučeš i 30% moguće proizvodnje, uštediš nešto na bateriji, aonda potrošiš tri puta više na panele...
Čak i olovna baterija (najjeftinije rješenje) može drastično podići iskorištenje sustava jer kad nemaš dovoljno snage iz panela, ostatak se ne propušta, već se krca u bateriju.
Kad imaš dovoljno snage, troši je inverter, a višak opet ide u bateriju.
Bezbaterijski sistem je OK, ali samo u slučaju da radi paralelno s mrežom.
Ovako ispada jeftinije staviti bateriju nego se natezati oko dozvola.
Problem je kod grid invertera što bi u biti trebala dozvola za priključenje takvog uređaja. Doduše, možeš to spojiti i ilegalno, ali...
UPS način rada je nešto drugo te ne treba ishodovati bilo kakve dozvole, a kad računaš da dozvola košta više nego kvalitetnija LiFe baterija, samo si na dobitku i imaš max iskorištenje panela...
UPS način rada je nešto drugo te ne treba ishodovati bilo kakve dozvole, a kad računaš da dozvola košta više nego kvalitetnija LiFe baterija, samo si na dobitku i imaš max iskorištenje panela...