Najpovoljnije grijanje doma
Najpovoljnije grijanje doma
Koje je vaše mišljenje,koji način grijanja bi bio najpovoljniji u ekonomskom smislu za zagrijavanje kuće u kontinentalnom dijelu Hrvatske?
Re: Najpovoljnije grijanje doma
drva uvijek bila i uvijek če biti dok ima šume i ljudibrijac je napisao/la:Koje je vaše mišljenje,koji način grijanja bi bio najpovoljniji u ekonomskom smislu za zagrijavanje kuće u kontinentalnom dijelu Hrvatske?
-
Re:xxx...
kako je pelet jeftiniji od drva 600 kg drva (1m3) 200-300 kntossa je napisao/la:pelet-u kombinaciji sa podnim grijanjem...a na drugom mjestu drva....
a 600 kg peleta 1000-1200 kn
peč za drva od 1000 kn a na pelete od 15000 kn
čovjek pitaodc74 je napisao/la:drva, podno grijanje, peć na pirolizu i automatika.
koji način grijanja bi bio najpovoljniji u ekonomskom smislu za zagrijavanje kuće u kontinentalnom dijelu Hrvatske?
i kako je tu najpovoljnija peč na pirolizu od 20000 kn i na više i podno grijanje sa plivajučim estrišom cijevima od 200-300 kn m2
u odnosu na cijevi i limene radijatore od centralnog spojenih sa pe/al ili čeličnim cijevima
čovjek nije pitao ljen sam kao krava i imam para kao blata-koje je grijanje za nas ljenćine.
i dalje stoji moj odgovor.
-Motorna ili rućna pila
-sjekira
-dobra kolica,par litara vina i 1 kg slanine i udri
a ako si van zagreba kupi 1 ha šume za 10000-setak tisuća kuna i aut prikolicu. i trošak grijanja ti je 10 litara benzina i 2 litre znoja za grijanje po sezoni i 1 litra rakije
Ja inaće da radim novu kuću bi radio podno/zidno zračno grijanje kao rimljani.u podrum naložiš hrpu vatre i kroz pod i zidove se diže toplina i izlazi kroz otvor na krovu
Ovo je skoro točnodmeter je napisao/la:
i dalje stoji moj odgovor.
-Motorna ili rućna pila
-sjekira
-dobra kolica,par litara vina i 1 kg slanine i udri
a ako si van zagreba kupi 1 ha šume za 10000-setak tisuća kuna i aut prikolicu. i trošak grijanja ti je 10 litara benzina i 2 litre znoja za grijanje po sezoni i 1 litra rakije

Rakije treba više

Ja sam imao centralno na drva a sada se grijem na plin. Ni u ludilu se ne bih vratio na grijanje drvima. Razlozi:
Za veću kuću je potrebno 30 - 50 m3 drva.
Za toliko drva je potrebna velika, suha i prozračna prostorija.
Drva moram platiti kešom odjednom za cijelu zimu (250 kn m3 + prijevoz ?? + rezanje 25 kn). Ako hoću sam cijepati drva recimo da ne košta ništa (zapravo košta više nego kad platim). Cijelu zimu loži i iznosi pepel.
Grijanje na plin sa dobro posloženim centralnim grijanjem (isto ono otprije) i sa dobrim izvorom topline (vailant kondenzacija) mi troši manje novca nego za drva i to raspoređeno po mjesecima.
Kondenzaciski bojler je duplo skuplji od običnog ali se brzo isplati a pogotovo u kombinaciji sa podnim grijanjem za onoga tko ima novogradnju.
Za onoga tko ima vlastitu šumu - drva napraviti i prodati onima u Zagreb koji se hoće ekološki grijati a sebi složiti grijanje na plin. Razliku love uložiti u još šume
i u izolaciju vlastite kuće.
Drva moram platiti kešom odjednom za cijelu zimu (250 kn m3 + prijevoz ?? + rezanje 25 kn). Ako hoću sam cijepati drva recimo da ne košta ništa (zapravo košta više nego kad platim). Cijelu zimu loži i iznosi pepel.
Grijanje na plin sa dobro posloženim centralnim grijanjem (isto ono otprije) i sa dobrim izvorom topline (vailant kondenzacija) mi troši manje novca nego za drva i to raspoređeno po mjesecima.
Kondenzaciski bojler je duplo skuplji od običnog ali se brzo isplati a pogotovo u kombinaciji sa podnim grijanjem za onoga tko ima novogradnju.
Za onoga tko ima vlastitu šumu - drva napraviti i prodati onima u Zagreb koji se hoće ekološki grijati a sebi složiti grijanje na plin. Razliku love uložiti u još šume

30 m3 drva bagrema = 18 000 kg 1 kg bagrema 4 kwh(14 mjeseci suha)grrga je napisao/la:Ja sam imao centralno na drva a sada se grijem na plin. Ni u ludilu se ne bih vratio na grijanje drvima. Razlozi:
Drva moram platiti kešom odjednom za cijelu zimu (250 kn m3 + prijevoz ?? + rezanje 25 kn). .
1 m 300 kn 600 x 4 2400 kwh = 266 m3 plina
266 m3 x 3,24 plina je 863 kn
od kada je to 863 manje od 300 kn.
Grga jednostavno si lijen i imaš para viška da možeš platit svoj komod završena prića.
imam stan u zagrebu koji se iznamljuje.podstanari troše plina 11 mjesec 1200 kn 12 mjesec 1800 kn 1 mjesec 2100 kn
i žale se kako su skupe režije.(ja sam im kazao ugasite grijanje i kupite još deka,kaputa i šubara..
ja kad sam se grijao na drva nisam mogao potrošiti 5-6 m3 godišnje a iza kuče mi je tada bila šuma 15 ha i drva ko u prići.Priko ljeta bi oborio 10- 15 stabala i lošija s tim mokrim stablima pa nisam mogao potrošit više od 5-6 m3 ukupni posao 1 dan
znaći radim 1 dan i grijem se cijelu godinu.
a sad na selima bogu iza leđa vidim prodaju se jaja u trgovinama.
ja mislim da nemam ništa više dodati.
Jednostavno pišeš bezveze.
Logično da u splitu trošiš 5-6 m drva, ja sam toliko trošio mjesečno. Danas grijem puno više prostora i košta me podjednako.
Stan koji troši 2000 kn plina u zimi ili nema zidove ili je oveći, 200-300 m2 + neizoliran.
Najveći račun ove zime 1030 kn (prvi mjesec), grijem cca 130m2, svugdje je toplo (22,5°C na termostatu), ne gasim ga uopće. Preko ljeta sva topla voda i kuhanje cca 65-80 kn, kako kad.
To to si ti imao državnu šumu iz leđai snabdio se - ne mogu to svi i ne može se uzimati kao mjerodavno.
Danas da odeš u svoju šumu (imam) trebaš prvo platiti lugara da ti doznači, pa položiti ispit za motorku i imati ju ili platiti radnika pa te za 10-12m3 skoro košta više papirologija nego da drva kupiš. Uz to treba imati i svoj traktor za dovesti (nemam) ili i to platiš.
Ako te uhvate da rušiš u svojoj šumi bez toga odrape te da se možeš grijati i na naftu i to više godina.
Logično da u splitu trošiš 5-6 m drva, ja sam toliko trošio mjesečno. Danas grijem puno više prostora i košta me podjednako.
Stan koji troši 2000 kn plina u zimi ili nema zidove ili je oveći, 200-300 m2 + neizoliran.
Najveći račun ove zime 1030 kn (prvi mjesec), grijem cca 130m2, svugdje je toplo (22,5°C na termostatu), ne gasim ga uopće. Preko ljeta sva topla voda i kuhanje cca 65-80 kn, kako kad.
To to si ti imao državnu šumu iz leđai snabdio se - ne mogu to svi i ne može se uzimati kao mjerodavno.
Danas da odeš u svoju šumu (imam) trebaš prvo platiti lugara da ti doznači, pa položiti ispit za motorku i imati ju ili platiti radnika pa te za 10-12m3 skoro košta više papirologija nego da drva kupiš. Uz to treba imati i svoj traktor za dovesti (nemam) ili i to platiš.
Ako te uhvate da rušiš u svojoj šumi bez toga odrape te da se možeš grijati i na naftu i to više godina.
u Zagorju za grijanje kuće gradnja kamena zidovi 1m izolacija trska + blato - kako se to nekada radilo (1654) , površina neto 85m2 - dok se živjelo stalno u toj kući trošilo se 15-20 m3 po sezoni.
Zagreb 95m2 stan u kući - mjesečna rata plina 500 kn prosjek u sezoni grijanja , ove zime najveća rata 750 kn..
plin je još uvjek najekonomičniji ..
izrada centralnog kpl me došlo 20k kn (govorim o kombiniranom podno + par radijatora)
Zagreb 95m2 stan u kući - mjesečna rata plina 500 kn prosjek u sezoni grijanja , ove zime najveća rata 750 kn..
plin je još uvjek najekonomičniji ..
izrada centralnog kpl me došlo 20k kn (govorim o kombiniranom podno + par radijatora)
Ma koja drva, radiš ko sivonja, nema jednostavne automatike... Kuruza za lijenčine, jedostavnost kao kod peleta a cijena 3x jeftinije
1kg kukuruza oko 80 lp/kg dočim je sad nešto skuplje al kupuješ kad je najjeftinija. Znam da će se dušebrižnici javiti al bole me briga za ovakav čudan svijet pogotovo ovdje u RH. Pitanje je bilo ekonomski najjeftinije. Trombe-ov zid ne funkcionira za kontinentalnu RH jer ima i po 20 dana bez sunca sama magluština