Ovdje sam stekao neka osnovna znanja u vezi elektromobila i tom prilikom želim da vas pohvalim.

A sad ono najbitnije , treba mi pomoć oko kupovine kineskog električnog skutera , kupio bih jedan skoro nov kome su baterije olovne i krepale su od stajanja , a skuter nije vožen :
Na njemu pise: 4* 12V
5A
pa kontam da ima jako malu snagu : 240W kada se pomnože volti i amperi.
Moj drug ima isti takav sa olovnim baterijama i on ide 35 km/h pa me zanima kako je to moguće kad ima samo 250W , isto tako ima na njemu i neko dugme kojim se prebacuje u tu drugu , bržu brzinu.
Nije mi jasno jer vidim da artasovi bicikli imaju preko 1000W pa idu jedva preko 40 km/h , kako je moguće da ovaj sa 250w ide 35 km/h?
Htio sam kupiti litijum za taj skuter , pa mi treba pomoć oko toga ta da kupim i koliko će koštati? Pretpostavljam da trebaju baterije i BMS punjač za kontrolu svake ćelije? Kontam da to dvoje idu zajedno? Ako ima ko da prodaje , rado bih kupio.
Isto tako , pošto je u pitanju kinez , ja bih bio spreman da u njega stavim i veći i jači motor i veći litijum , samo da iskoristim kućište skutera.
Molim vas , odgovorite mi ako znate makar na neko pitanje ili komentarišite ovaj moj post , volio bih čuti vaša mišljenja.
Inače , skuter bez tih baterija trebao bi dobiti za nekih 200 evra , je li to puno? Uvjerio sam se lično da nikad nije vožen , na kilometar satu 4.6 kilometra..
Pozdrav društvo i hvala unaprijed!

P.S. Oprostite , malo sam vas smorio.