Ne tvrdim da se razumijem, ali da radim to za sebe, krenuo bih ovako nekako...
bagijaner je napisao/la:ovak, malo sam si gruntao i ovak nesto smislio:
1) uzet nesto ala ovo:
http://www.cpi-motors.hr/cpi/sm50.htm oko 13500kn + pdv (prodat mashinu, auspuh i sve sta mi ne treba)
Izgleda kao pristojan stroj. Pretpostavljam da ili imas dosta iskustva s ovakvim masinama ili ti je na raspolaganju dobar mehanicar...a mozda i netko tko se bavi obradom metala ne bi bio na odmet.

Koliko se nadas dobiti za dijelove koji ti ne trebaju?
Ovako na brzinu,
ovaj mi se cini primjeren.
Hub motor na ovakvom motociklu mi se cini da nema smisla, dakle, preostaju samo "klasicni" elektromotori. Medju njima otpadaju motori s cetkicama (zbog odrzavanja). Konacno, mislim da nema smisla gledati ispod 3 kW...uz dobar prijenos, trebao bi biti zivahan.
Motor koji sam preporucio radi uz nesto nizi napon i visu struju: tu sam kombinaciju svjesno odabrao zato sto...
...mislim da bi 4 ovakve baterije mogle solidno funkcionirale s njim (kratkotrajno 50V*60A). Istina, kapacitet baterija ce pri 60A biti bitno manji, ali svakako u okviru zelja koje si opisao.
S druge strane, za neke 2 godine kad ti baterije budu zrele za reciklazu, mozda ces imati vise opcija po pitanju baterija pa ces novim baterijama omoguciti koristenje pune snage motora. To je jedna od ljepota elektricnog pogona.
bagijaner je napisao/la:
4) cijena rege, atesta, osiguranja XY kn
Zaista nemam pojma koliko bi ovo doslo.
bagijaner je napisao/la:
5) punjach
Ovisno koliko si spreman pricekati da se baterije napune, moglo bi kostati izmedju 450 i 1500 kn.
bagijaner je napisao/la:
6) razno XY kn
Dosta vremena, truda i neizvjesnosti

, ali to ti se sve vrati s kamatama kad konacno sjednes i provozas se.
bagijaner je napisao/la:
nisam uspio "odgonetnu" je koliki bi bio cca domet toga i jesu li ove 4 baterije uopce dovoljne? uglavnom tome bi bila iskljuciva namjena za zujat po gradu, otich do ureda (cca 5km u jedom smjeru (al sve sami semafori), auto mi u tim uvjetima trosi 20l na 100km (hladan start, zagrije se tek kad ga sparkam kod ureda, katalizator je na izdisaju)). ako baterije nebi bile dovoljne, kolki bi ih bilo potrebno, ako bi ciljani domet bio oko 40-tak km u idealnim uvjetima (ravno, solo na motoru, vjetar u ledja, zvjezde naklonjene)?
za sad tolko

Ovo ce sad bit vrlo amaterska usporedba...ali ako ja prodjem 40 km s 4x12Vx10Ah pri 30-35km/h biciklom na struju, vjerujem da ces ti to isto moci proci s 4x12Vx20Ah pri 60 km/h...jasno, moguce je da sam potpuno u krivu.

Opet, dobra stvar s elektricnim pogonom je sto mozes lako mijenjati specifikacije stroja: dodas npr. jos jednu bateriju za 20% veci domet i sl.
Smanjuje ti rizik.