Budimo konstruktori zajedno
kako bi rekao "mante se corava posla"...
U uzoj obitelji imam 2 osobe sa patentima i znam jos nekoliko njih koji muku muce, pri tome mislim na medjunarodnu zastitu u vecini drzava svijeta i to su ozbiljni projekti...
Jedan se sudi po sudu vec ohoho za prevaru od strane INVESTITORA i to je pravi horror, drugi je poceo dobivati racune tipa 60000Eur godisnje ako zeli nastaviti zastitu, i jedan je tek dobio medjunarodni patent i njega uskoro cekaju veliki racuni ako to ne unovci u nekom razumnom roku, ukratko totalna pusiona (a i sam sam razmisljao o zastiti odredjenih ideja no nakon sto sam pobrao malo iskustava i savjeta ljudi koji se doslovno muce s time zakljucio sam da se to ne isplati).
Samo trademark secret (znaci imas poslovnu tajnu i to je to) ili na neki slican nacin stititi svoju ideju u suprotnom vise koristi imas od toga da ideju stavis u public domain, mozda ce te netko zvati da mu rijesis odredjene probleme ili pomognes u realizaciji sto se vise isplati!
U uzoj obitelji imam 2 osobe sa patentima i znam jos nekoliko njih koji muku muce, pri tome mislim na medjunarodnu zastitu u vecini drzava svijeta i to su ozbiljni projekti...
Jedan se sudi po sudu vec ohoho za prevaru od strane INVESTITORA i to je pravi horror, drugi je poceo dobivati racune tipa 60000Eur godisnje ako zeli nastaviti zastitu, i jedan je tek dobio medjunarodni patent i njega uskoro cekaju veliki racuni ako to ne unovci u nekom razumnom roku, ukratko totalna pusiona (a i sam sam razmisljao o zastiti odredjenih ideja no nakon sto sam pobrao malo iskustava i savjeta ljudi koji se doslovno muce s time zakljucio sam da se to ne isplati).
Samo trademark secret (znaci imas poslovnu tajnu i to je to) ili na neki slican nacin stititi svoju ideju u suprotnom vise koristi imas od toga da ideju stavis u public domain, mozda ce te netko zvati da mu rijesis odredjene probleme ili pomognes u realizaciji sto se vise isplati!
Zato volim mikrokontrolere: Zastitis svoje pomocu copy protect i ne moras mislit o patentnim zavodima i sl.
1990. godine sam dao u public domain moje rjesenje analitickog stereokomparatora jer nisam imao dovoljno da ga zastitim ni u nas.
Rezultat? Prije moje objave u strucnim publikacijama su postojala samo cetiri proizvodjaca u svijetu (osim mene), a samo pola godine kasnije ih je bilo bezbroj.
Uglavnom, uredjaj je na svjetskom trzistu pojeftinija deset puta.
Ja sam dobija nekoliko priznanja, ali sam ipak prodao jedan primjerak u Svicarsku, zahvaljujuci objavi.
Ocekivao sam da cu od Geodetskog fakulteta (preko kojeg sam i objavio numericke metode) dobiti barem pocasni doktorat, ali nista od toga.
Ako nista drugo, nitko mi ne moze uzeti to da sam ka taj koji je promijenio kompletan pristup u stereofotogrametriji uopce te napravio gomile skripti i knjiga iz stereofotogrametrije bezvrijednim.

1990. godine sam dao u public domain moje rjesenje analitickog stereokomparatora jer nisam imao dovoljno da ga zastitim ni u nas.
Rezultat? Prije moje objave u strucnim publikacijama su postojala samo cetiri proizvodjaca u svijetu (osim mene), a samo pola godine kasnije ih je bilo bezbroj.
Uglavnom, uredjaj je na svjetskom trzistu pojeftinija deset puta.
Ja sam dobija nekoliko priznanja, ali sam ipak prodao jedan primjerak u Svicarsku, zahvaljujuci objavi.

Ocekivao sam da cu od Geodetskog fakulteta (preko kojeg sam i objavio numericke metode) dobiti barem pocasni doktorat, ali nista od toga.
Ako nista drugo, nitko mi ne moze uzeti to da sam ka taj koji je promijenio kompletan pristup u stereofotogrametriji uopce te napravio gomile skripti i knjiga iz stereofotogrametrije bezvrijednim.

Vidim da je ovaj proekat zapeo kod odabira karoserije
Moj predlog je napravit univerzalnu plarformu za dve osobe sa 4 kotaca koju pokrecu HUB 10" motori na koju su smestene baterije i prateca elektronika. Na platformi se kasnije montira jedna od karoserije od stakloplastike po zelji kupca
Brzina auta: max 80km/h
sa jednim punjenjem da prevali 50-100km
Moj predlog je napravit univerzalnu plarformu za dve osobe sa 4 kotaca koju pokrecu HUB 10" motori na koju su smestene baterije i prateca elektronika. Na platformi se kasnije montira jedna od karoserije od stakloplastike po zelji kupca
Brzina auta: max 80km/h
sa jednim punjenjem da prevali 50-100km
Nešto slično kao ideu ima mislim ševrolet - skejt car ili na tu neku foru .egarno je napisao/la: Moj predlog je napravit univerzalnu plarformu za dve osobe sa 4 kotaca koju pokrecu HUB 10" motori na koju su smestene baterije i prateca elektronika. Na platformi se kasnije montira jedna od karoserije od stakloplastike po zelji kupca
Budem doma našao sliku pa je stavim.
Dobra osnovna ideja ali no fuc**ing way da će ovo zaživjet.egarno je napisao/la:<object><param><param><param><embed name='FiveminPlayer' src='http://www.5min.com/Embeded/6475583/' type='application/x-shockwave-flash' width='480' height='401' allowfullscreen='true' allowScriptAccess='always'></embed></object>
Prvo i prvo, nema ovjesa, drugo, ne vjerujem da ovo stvarno vozi ovako kako je prezentirano, pa cijena, nosivost...
Jedna slika zamjenjuje tisuću riječi. Odgovor na sva tvoja pitanja se nalazi u dijelu slike oko cijevi odbojnika. Osim njegovog sjaja primjetno je i pomanjkanje tablice.marko-sk je napisao/la:Pod kojom kategorijom se ovo vodi pri registraciji ?
.. prerada , samogradnja ? koliko je tu problema ?
Nekad su se izrađivala i registrirala slična vozila (buggy) na temelju VW bube ali u međuvremenu su porasli zahtjevi glede sigurnosti pa je to danas mission impossible. Kod nas narafski. Vani ljudi obično nisu veći vjernici od Pape.
Jel mi netko može objasniti smisao ovog topica?
Zar stvarno očekujete da će nekoliko desetaka ljudi napraviti zajedno nekakvu "platformu" kao osnovu raznih DIY projekata?
Možda ovako nešto?
http://www.sunrise-ev.com/
Pitam za ozbiljno, kako ste to mislili ostvarit?
Prvi korak?
Zar stvarno očekujete da će nekoliko desetaka ljudi napraviti zajedno nekakvu "platformu" kao osnovu raznih DIY projekata?
Možda ovako nešto?
http://www.sunrise-ev.com/
Pitam za ozbiljno, kako ste to mislili ostvarit?
Prvi korak?