Budimo konstruktori zajedno
Osim njegove (bartonove) karoserije i spačekove šasije,Mrax je napisao/la:Je ,malo.
Pitanje je o njegovom projektu.
Ako se umjesto predviđenog pogona u podvozju postavi elektro i baterije.
Što treba usklađivati i dokazivati? Težina?....
trebaš dokazati baš sve ostalo, pa
zašto to nije jednom svima jasno?

http://gas2electric.net/conversionkit4.html malo pogledajte ovo
dosta jeftin kit
doduse fale baterije koje su i najskuplji dio no opet 5000$ to je cca 25000 kn

doduse fale baterije koje su i najskuplji dio no opet 5000$ to je cca 25000 kn
Zadnja izmjena: tuthmosis, dana/u 12 sij 2009, 23:05, ukupno mijenjano 1 put.
Hej ja nisam pisao ironiju,Mrax je napisao/la:ma naravno da kružim.
koncepcija promašaj.
mora ići barem 120 kilometara s 4 putnika i 70-80 /km/h.
I da ne troši previše struje.
Do 200 A.
S obzirom da sada nemam ni za farove kamoli ostalo
osim što se zezam sa Dragom,
no Drago zna da ja jako cijenim taj projekt E-pegle,
a ovdje gore napisani podaci traže najmanje
300 - 350 Ah, to nije tak malo, niti lagano,
Nemoj da bude po onome: tko visoko leti
skupo plaća
ili uglavnom odustaje

6FM120EVX 12V/120Ah (10HR) lead gel battery31,2kg 250,8 Euro
6FM150EVX 12V/150Ah (10HR) lead gel battery 41kg 286,8 Euro
to je s http://www.evpermanent.com/en/pricelist.php
Zadnja izmjena: Mrax, dana/u 12 sij 2009, 23:26, ukupno mijenjano 1 put.
ovako
evo kad smo kod snova
da opisem malo svoj san odnosno sto bih zelio napraviti iako jos neznam kako neznam kako vama decki ide inace kemija i da li znate sto je plin praskavac i zapravo sto on radi... evo mali opis ...
"Za industrijsko dobivanje vodika također se koristi više metoda, od kojih su najznačajnije: elektroliza vode, redukcija vodene pare s ugljikom, redukcija vodene pare sa željezom i elektroliza vodene otopine natrijevog klorida.
Budući da čista voda slabo provodi struju, kao elektrolit se dodaju otopine alkalijskih hidroksida. Tijekom elektrolize na katodi se reducira vodik, a na anodi oksidira kisik:
Katoda: 4H2O + 4e- -> 2H2(g) + 4OH-
Anoda: 4OH- -> O2(g) + 2H2O + 4e-
Ukupna reakcija: 2H2O -> 2H2(g) + O2(g)."
nakon toga slijedi
Smjesa vodika i kisika je eksplozivna (plin praskavac), a izgaranjem vodika u, npr. Daniellovom plameniku, može se postići temperatura od 2700°C pa se koristi za rezanje i zavarivanje raznih metala.
Zbog malih dimenzija, molekule vodika vrlo lako difundiraju kroz gotovo sve materijale što stvara velike teškoće pri izradi postrojenja za razne procese hidriranja i za sintezu amonijaka. U nekim metalima i intermetalnim legurama vodik se lako apsorbira u mikrostrukturu i iz nje desorbira (npr. laganim grijanjem) pa te legure predstavlju spremnike plinovitog vodika koji bi se mogao koristiti kao gorivo (vodikove baterije).
dakle sto je pisac htio reci, da jednostavnom elektrolizom i disperzijom odnosno izdvajanjem atoma kisika i vodika mozemo napraviti gorivo u neogranicenim kolicinama. (hvala bogu more je veliko
)...
moj san je kako je to popularno vlado rekao perpentum mobile
a zapravo sto se stvara mjesanjem kisika u plin praskavac i samom eksplozijom istog? DA, imate pravo eksplozijom nastaje opet voda... i tu nastaje taj magicni krug, prvo dijelim pa mozim i tako u nedogled... jednog dana kad ce to bit u potpunosti moguce ostvariti dakle da izgaranjem prskavca u motoru vozila i time odvodom vode u spremnik gdje se odvija elektroliza vode te opet sprovodjenjem istog natrag do motora i tako u krug... dolazi do beskonacne besplatne energije.
da mozda sam lud iako mi ovo ima smisla jos razbijam glavu da li je to moguce pa evo vama dajem da me razuvjerite ...

"Za industrijsko dobivanje vodika također se koristi više metoda, od kojih su najznačajnije: elektroliza vode, redukcija vodene pare s ugljikom, redukcija vodene pare sa željezom i elektroliza vodene otopine natrijevog klorida.
Budući da čista voda slabo provodi struju, kao elektrolit se dodaju otopine alkalijskih hidroksida. Tijekom elektrolize na katodi se reducira vodik, a na anodi oksidira kisik:
Katoda: 4H2O + 4e- -> 2H2(g) + 4OH-
Anoda: 4OH- -> O2(g) + 2H2O + 4e-
Ukupna reakcija: 2H2O -> 2H2(g) + O2(g)."
nakon toga slijedi
Smjesa vodika i kisika je eksplozivna (plin praskavac), a izgaranjem vodika u, npr. Daniellovom plameniku, može se postići temperatura od 2700°C pa se koristi za rezanje i zavarivanje raznih metala.
Zbog malih dimenzija, molekule vodika vrlo lako difundiraju kroz gotovo sve materijale što stvara velike teškoće pri izradi postrojenja za razne procese hidriranja i za sintezu amonijaka. U nekim metalima i intermetalnim legurama vodik se lako apsorbira u mikrostrukturu i iz nje desorbira (npr. laganim grijanjem) pa te legure predstavlju spremnike plinovitog vodika koji bi se mogao koristiti kao gorivo (vodikove baterije).
dakle sto je pisac htio reci, da jednostavnom elektrolizom i disperzijom odnosno izdvajanjem atoma kisika i vodika mozemo napraviti gorivo u neogranicenim kolicinama. (hvala bogu more je veliko

moj san je kako je to popularno vlado rekao perpentum mobile

da mozda sam lud iako mi ovo ima smisla jos razbijam glavu da li je to moguce pa evo vama dajem da me razuvjerite ...

Ja kompliciram ili Vi svi,Drago-Zg je napisao/la:Vlado ti to tak zakompliciraš odgovor da buniš ljude Daj to malo jednostavnje obrazloži. Mrax jel ti kaj kužiš Vladu šta on ...
skačem za vami gori doli po tom računalu i nikak da Vas polovim,
koga ste vraga večerali, kaj tak skačete...

OK kolega je postavio letvicu želja vrlo visoko za uradi-sam poduhvat,
ako krene ja sam mu podrška i to od srca...
100 km puta, 80 km/h bome to je respektabilono i s najskupljim akumulatorskim baterijama, a mora to biti i dobar motor...
ne bi to bilo jeftino ne, ne
Re: ovako
lijep san to samo kakvo je buđenje,tuthmosis je napisao/la:evo kad smo kod snovada opisem malo svoj san
koliko trebate uložiti nekakve energije,
za stvaranje nazovimo tog novog goriva?
kakva je računica, isplativost i tehnološki postupak,
te
kakve su mjere za dokazivanje spremnika takvog goriva?
Re: ovako
Nebi ti zelio kvariti snove..posebno 15min do ponocituthmosis je napisao/la:odvodom vode u spremnik gdje se odvija elektroliza vode te opet sprovodjenjem istog natrag do motora i tako u krug... dolazi do beskonacne besplatne energije.

Ali molim te objasni kojom energijom ces raditi tu elektrolizu u samom vozilu?
I mislim da nemas eksploziju nego imploziju

prvo
prvo da pokazem marxu nes
http://gas2electric.net/conversionkits.php
pogledaj kitove ovdje pa mozda ce nes bit zanimljivo ako nista naci ces komponente koje su oni rabili a isto tako i udaljenost koju otprilike mozes proc s baterijama ... :s
http://gas2electric.net/conversionkits.php
pogledaj kitove ovdje pa mozda ce nes bit zanimljivo ako nista naci ces komponente koje su oni rabili a isto tako i udaljenost koju otprilike mozes proc s baterijama ... :s