eMOBILNOST, novi projekt Hrvatske elektroprivrede

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
MP

Post Postao/la MP »

:smijeh1:
morat će struju farbat u razne boje :smijeh:
DompaEV
Kontakt:

Re: eMOBILNOST, novi projekt Hrvatske elektroprivrede

Post Postao/la DompaEV »

marko je napisao/la:Prvenstveno pozdravljam sve forumase. Zovem se Marko, student elektrotehnike, radim na jednom projektu razvoja elektricnog automobila. O detaljima cu pisati naknadno.
Dobrodosao Marko!
marko je napisao/la:Danas bilo na vjestima, potpisan sporazum imedu HEP-a i dok-ing-a. oko gradnje punionica diljem zemlje.
Ne znam sta se tu ima posebno "graditi". To svaki elektricar moze napraviti - najobicniji ormar u kojem su 220V/16A uticnice, nesto ala ormarici po kampovima i marinama.
IMHO, sve je to izmisljanje tople vode koju se onda prelijeva iz supljeg u prazno...
Pero

Post Postao/la Pero »

A da ne zaboravimo koliko je dobro došla propast teške industrije HEPu...
I ovako uvozimo preko 60% električne energije, a ako se krene na električni prijevoz, trebat će nam nova Milka Planinc (starije generacije se sjećaju njenih rješenja)...
Za one mlađe: energetska situacija u bivšoj Jugi je bila jednostavno rješiva: svi van i zadnji neka ugasi svjetlo!
Nekako mi se čini da isto rješenje je opet na pomolu...

Da ne zaboravim: koliko je u zadnjih dvadeset godina uloženo u prijenos električne energije? Pomoć: to je poprilično okrugao broj...
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Pero je napisao/la:Da ne zaboravim: koliko je u zadnjih dvadeset godina uloženo u prijenos električne energije? Pomoć: to je poprilično okrugao broj...
Let me guess: 0,00 kn?
Pero

Post Postao/la Pero »

pkristo je napisao/la:
Pero je napisao/la:Da ne zaboravim: koliko je u zadnjih dvadeset godina uloženo u prijenos električne energije? Pomoć: to je poprilično okrugao broj...
Let me guess: 0,00 kn?
Jel' bilo teško pitanje?
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Pero je napisao/la:Jel' bilo teško pitanje?
A kad daješ hintove. Inače nikad nitko ne bi pogodio! ;)
tomislav
Kontakt:

Post Postao/la tomislav »

marko je napisao/la:ako se i desi jednog dana da auti na struju preuzmu primat pred motorima sa unutarnjim izgaranjem mislim da je neizbjezno da ce cijena struje imati tendenciju rasta, drzave ce morati nekako namiriti gubitke naftnih lobija, samo onda sto ce biti sa cijenom energije za kucanstva :x
U tome i je poanta da zbog kućanstava ne mogu dići cijenu struje pod oblake, a ima i jedna važna prednost kod struje za razliku od benzina - vrlo jednostavno ju može proizvesti svako kućanstvo.
HAL9000v2.0
Kontakt:

Post Postao/la HAL9000v2.0 »

Vidiš zanimljivo. A na kojem je to natječaju prošao Dok-Ing?
marko

Post Postao/la marko »

HAL9000v2.0 je napisao/la:Vidiš zanimljivo. A na kojem je to natječaju prošao Dok-Ing?
politickom? :?
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

HAL9000v2.0 je napisao/la:Vidiš zanimljivo. A na kojem je to natječaju prošao Dok-Ing?
baš sam i ja to komentirao na faxu.
tomislav
Kontakt:

Post Postao/la tomislav »

Zvuči solidno :
...32 kWh batteries give range of up to 250 kilometers. It uses Lithium-Iron-Phosphate (LiFePO 4) batteries that are controlled by an innovative Battery Management System – again, developed by DOK-ING. Charge time for the battery depends on the source, but it can take from 3 to 8 hours.
sirius

Post Postao/la sirius »

DompaEV je napisao/la:
marko je napisao/la:Prvenstveno pozdravljam sve forumase. Zovem se Marko, student elektrotehnike, radim na jednom projektu razvoja elektricnog automobila. O detaljima cu pisati naknadno.
Dobrodosao Marko!
marko je napisao/la:Danas bilo na vjestima, potpisan sporazum imedu HEP-a i dok-ing-a. oko gradnje punionica diljem zemlje.
Ne znam sta se tu ima posebno "graditi". To svaki elektricar moze napraviti - najobicniji ormar u kojem su 220V/16A uticnice, nesto ala ormarici po kampovima i marinama.
IMHO, sve je to izmisljanje tople vode koju se onda prelijeva iz supljeg u prazno...
Staviš brojilo i možeš naplaćivati........jednostavnije nego smještaj raznih rezervoara za goriva, ugradnja pumpi, pa još zapaljivo....
A ovo povučeš malo kabela i to je to, ali pošto radim tamo gdje radim i volim svoj posao, ipak kažem da nije to baš tako jednostavno. Ima tu problema. U stvari kod nas je sve problem jer sve radimo.....ne mislim konkretno na HEP :naopacke: Ali veselilo bi me da bude tih postaja za napajanje, da se ne moram žicati. Ipak ljudi koje pitam ne moraju znati da im jedva mogu kunu struje izvuć za kakvo sitno punjenje.
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

marko imas PP
DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

sirius je napisao/la:ali pošto radim tamo gdje radim i volim svoj posao, ipak kažem da nije to baš tako jednostavno. Ima tu problema. U stvari kod nas je sve problem jer sve radimo.....ne mislim konkretno na HEP :naopacke:
Koliko sam ja upoznat, problemi su samo i iskljucivo birokratske prirode, jer po nasim "propisima" struju legalno mozes nekome dati besplatno, ali ako mu je zelis (pre)prodati onda figa.

Pitam se samo kako npr. hoteli mogu uredno preprodavati uslugu telefonije i to za masnu cijenu, a kad je struja u pitanju onda to ne bi smjeli uciniti...
MP

Post Postao/la MP »

Sve ACI marine i kampovi preprodaju struju , a ne vjerujem da na tome još i ne zarade
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”