PLOMIN 3
A sto je tu ipak dobro po tebi?
Daleko od toga da je plin bolja alternativa, ali jbg zbog politike (njemacka) mora biti na ugljen, svi znamo da bi plin bio bolje rejsenje ali sto je tu je. Alternative nema, ove famozne FNi VE ne vrijedi ni usporedivati sa jednom TE, ako zelimo napredak u EES (a s time i svjeza financijska sredstva) Plomin ili slicno postrojenje se mora izgraditi.
Mene više zanima na koju mrežu će priključiti taj Plomin 3... 
Jedino što imamo za prijenos je hrvatski dio 380kV prstena, koji je izgrađen valjda prije otkrića vatre i kotača...
Jasno je da treba imati dovoljno jake buffer elektrane, ali je problem mreža dalekovoda, koju nemamo. Da nije većina industrije uništena, već bismo se odavno suočili s kolapsom EE sistema, ne radi proizvodnje već radi prijenosa.
Drugi je problem što se jednostavno ne dozvoljava većim potrošačima da se pomognu dodatnim dizel generatorima kako bi smanjili svoju vršnu snagu ili jalovu snagu. Tu HEP ima svoje prste jer želi zadržati monopol.
Na kraju, da ne zaboravim: kod većih snaga (250kW na više) je puno isplativije plaćati cestarinu, tj. koristiti svoj dizel generator nego plaćati HEPu. To nije samo u nas, već u većini zemalja svijeta. Obavija sam dovoljno dokovanja brodova i uvijek je bilo jeftinije unajmiti dizel generator nego se spajati na električnu mrežu (riječ je o brodovima koji i tokom dokovanja imaju potrošnju uvijek preko 150kW, a povremeno to prelazi i 500kW).
Nekako se lako ignorira da nemamo dalekovode...

Jedino što imamo za prijenos je hrvatski dio 380kV prstena, koji je izgrađen valjda prije otkrića vatre i kotača...
Jasno je da treba imati dovoljno jake buffer elektrane, ali je problem mreža dalekovoda, koju nemamo. Da nije većina industrije uništena, već bismo se odavno suočili s kolapsom EE sistema, ne radi proizvodnje već radi prijenosa.
Drugi je problem što se jednostavno ne dozvoljava većim potrošačima da se pomognu dodatnim dizel generatorima kako bi smanjili svoju vršnu snagu ili jalovu snagu. Tu HEP ima svoje prste jer želi zadržati monopol.
Na kraju, da ne zaboravim: kod većih snaga (250kW na više) je puno isplativije plaćati cestarinu, tj. koristiti svoj dizel generator nego plaćati HEPu. To nije samo u nas, već u većini zemalja svijeta. Obavija sam dovoljno dokovanja brodova i uvijek je bilo jeftinije unajmiti dizel generator nego se spajati na električnu mrežu (riječ je o brodovima koji i tokom dokovanja imaju potrošnju uvijek preko 150kW, a povremeno to prelazi i 500kW).
O tome sam ja vec pricao tu na forumu. Cinjenica je da nemamo adekvatan prijenos, najveci problem EES RH je pojava prenapona i visak jalove snage. Visak jalove snage jer direktno vezan za pojavu (pre)visokih napona, u ovom slucaju na 400 i 220kV, jer visak jalovine stvara visoke napone. Nije hrvatska jedina zemlja koja ima takve probleme, srbija ih ima jos u vecoj mjeri te se zna nekada desiti da iskapcaju dalekovode prema srbiji jer stvara probleme nasoj mrezi. BIH je tu u malo boljoj situaciji jer kod njih dominiraju HE koje odlicno rade kao vrsne elektrane i kompenzatori. Kod nas se primjerice dešava da HE Velebit, koja je inace nasa najbolja HE, cesto radi kao potrosac jalove snage, ukrako vrti u prazno da smanji napone na prijenosu.
Plomin 3 bi se vezao na 400kV (danasnji je vezan na 220 vod Raša) dalekovod koji bi se izgradio, takoder planira se podmorski istosmjerni veleprijenos prema italiji jer bi itako vecina energije iz C bloka bila za prodaju (sjever italije je krcat industrijom a italija je los proizvodac, oni 75% enrgije uvoze). Ovo govorim iz pouzdanih izvora jer mi je o tome pricao jedan od direktora hepa a i direktor Plomina mi je predavao jedan kolegij i takoder je bilo o ovome rijeci, jos unazad 2 godine kada se nije niti znalo da ce se raditi C blok.
Dakle da je ulaganje u prijenos potrebno to cemo se svi sloziti, to cak ljudi koji su na visokim pozicijama u hepu kazu i sami, ali ocito ulaganja ne diktiraju oni nego politika. Moje misljenje je da ce nase vlade rade uloziti novce u neko novo postrojenje, nego ulagati u prijenos jer ovako mogu reci napravili smo novu elektranu, glasajte opet za nas! Ulaganja u prijenos iziskuju jednake nove kao izgradnja novog bloka elektrane, a da se ides hvaliti da si ulozio u prijenos, narod (i ovako sam po sebi blesav) ce te blijedo gledati
Mene jedino sto u ovoj svoj prici smeta je sto svi bruje TE zagaduje, radite VE, FN i slicno. U novinama se vide i o tome pisu samo nekompetenti ljudi (cast izuzecima), gdje ste vidjeli interviju nekog magistra ili ing elektrotehnike/strojarstva da govori o plominu ili ombli, a posebice da blati takav projekt? Ja nisam, osim na croenergo i energetike.net kad pricaju strucnjaci i svi kazu da su ulaganja nuzna
Mislim da bi puno vecu buku u javnosti trebalo dici na racun VE i u zadnje vrijeme velikih FN. Kod VE vecina (ako ne i jedini) investitori su strane firme, silan novac od subvencija (koje su i ovako previsoke) ide van iz drzave. Hep je vezan ugovorom da nesmije VE iskapcati iz mreze. Zasto HEP ne osnuje svoju tvrtku koja bi sama bila investitor elektrana na OIE, i na taj nacin bi novac od subvencioniranja ostao u HR i mogao bi se preljevati u nove projekte, ovako mjesecno milijuni kuna idu u strane zemlje a mi od toga defaktno nemamo nista, samo probleme u prijenosu i distribuciji koje nam stvaraju te elektrane.
Plomin 3 bi se vezao na 400kV (danasnji je vezan na 220 vod Raša) dalekovod koji bi se izgradio, takoder planira se podmorski istosmjerni veleprijenos prema italiji jer bi itako vecina energije iz C bloka bila za prodaju (sjever italije je krcat industrijom a italija je los proizvodac, oni 75% enrgije uvoze). Ovo govorim iz pouzdanih izvora jer mi je o tome pricao jedan od direktora hepa a i direktor Plomina mi je predavao jedan kolegij i takoder je bilo o ovome rijeci, jos unazad 2 godine kada se nije niti znalo da ce se raditi C blok.
Dakle da je ulaganje u prijenos potrebno to cemo se svi sloziti, to cak ljudi koji su na visokim pozicijama u hepu kazu i sami, ali ocito ulaganja ne diktiraju oni nego politika. Moje misljenje je da ce nase vlade rade uloziti novce u neko novo postrojenje, nego ulagati u prijenos jer ovako mogu reci napravili smo novu elektranu, glasajte opet za nas! Ulaganja u prijenos iziskuju jednake nove kao izgradnja novog bloka elektrane, a da se ides hvaliti da si ulozio u prijenos, narod (i ovako sam po sebi blesav) ce te blijedo gledati

Mene jedino sto u ovoj svoj prici smeta je sto svi bruje TE zagaduje, radite VE, FN i slicno. U novinama se vide i o tome pisu samo nekompetenti ljudi (cast izuzecima), gdje ste vidjeli interviju nekog magistra ili ing elektrotehnike/strojarstva da govori o plominu ili ombli, a posebice da blati takav projekt? Ja nisam, osim na croenergo i energetike.net kad pricaju strucnjaci i svi kazu da su ulaganja nuzna

Mislim da bi puno vecu buku u javnosti trebalo dici na racun VE i u zadnje vrijeme velikih FN. Kod VE vecina (ako ne i jedini) investitori su strane firme, silan novac od subvencija (koje su i ovako previsoke) ide van iz drzave. Hep je vezan ugovorom da nesmije VE iskapcati iz mreze. Zasto HEP ne osnuje svoju tvrtku koja bi sama bila investitor elektrana na OIE, i na taj nacin bi novac od subvencioniranja ostao u HR i mogao bi se preljevati u nove projekte, ovako mjesecno milijuni kuna idu u strane zemlje a mi od toga defaktno nemamo nista, samo probleme u prijenosu i distribuciji koje nam stvaraju te elektrane.
hep hm hepmarko je napisao/la: Zasto HEP ne osnuje svoju tvrtku koja bi sama bila investitor elektrana na OIE, i na taj nacin bi novac od subvencioniranja ostao u HR i mogao bi se preljevati u nove projekte, ovako mjesecno milijuni kuna idu u strane zemlje a mi od toga defaktno nemamo nista, samo probleme u prijenosu i distribuciji koje nam stvaraju te elektrane.
iz hepa treba izdvojit proizvodnju
i ponudit vlasnicima brojila da je otkupe ali elektranu po elektranu
po cijeni recimo od 300 eura kw.Prijenos dionica je moguč samo uz kupoprodajni ugovor nekretnine.to jest vlasnik dionica je nekretnina/mjerno mjesto a dividenda ide vlasniku nekretnina.
ako ostane šta kw od hidrocentrala ide krupnom kapitalu po fiksnoj cijeni od 2000 do 5000 Eura kw što je overnight cijena elektrana
ako se ne prodaju vlasnik neka ostane država i dividende idu državi
Država postaje vlasnik svih dalekovoda i naplačuje prijenos od distributera.Preuzima hepo-v dio osoblja
iscjepka se hep na županije brine o niskonaponskoj mreži proda se za siču radnicima.i prepusti ih se tržištu
Upravo zato bi u Hrvatskoj trebao biti prioritet puno malih elektrana (solari) koje lokalno proizvode struju koja se odmah lokalno i trosi...Pero je napisao/la:Mene više zanima na koju mrežu će priključiti taj Plomin 3...
...
Ali ne, kod nas su uvijek prepametni.

Ponavljam to samo divno i krasno zvuci na papiru, u praksi neizvedivoCose je napisao/la:Upravo zato bi u Hrvatskoj trebao biti prioritet puno malih elektrana (solari) koje lokalno proizvode struju koja se odmah lokalno i trosi...Pero je napisao/la:Mene više zanima na koju mrežu će priključiti taj Plomin 3...
...
Ali ne, kod nas su uvijek prepametni.

Jedna zemlja na svijetu koja je uspjela dobro ukomponirati solare u EES je Njemačka. Ali kod njih FN elektrane ne sluze za snagu nego samo za nadomjestanje jalovine zbog megalomanske industrije koja povuce svu jalovinu pa se desava da kucanstva u udaljenijim mjestima nemaju dovoljno jalove energije za pogon (manjih) strojeva.
Mi industrije nemamo. tocka.

Šta ti pričaš FN elektrane imaju cos 1 jedino se po noči kad nema sunca elektrane veče od 20mw koriste za kompezaciju jalove struje.marko je napisao/la: Ali kod njih FN elektrane ne sluze za snagu nego samo za nadomjestanje jalovine zbog megalomanske industrije koja povuce svu jalovinu pa se desava da kucanstva u udaljenijim mjestima nemaju dovoljno jalove energije za pogon (manjih) strojeva.
potrošači cos ispod 1,0 zahtijevaju od elektrana više volt-ampera za proizvest i dostaviti od snage (MW) za koju su plačenu. To povećava troškove proizvodnje i prijenosa,. Na primjer, ako je faktor opterećenja snagepotrošača 0,7, prividna snaga će biti x 1,4 stvarne snage opterećenja. Dalekovod če također biti x (puta 1,4 ili ti ga 40%)1,4 puta struja potrebna za 1,0 faktor snage. Alternativno su
-statička kompezacija
-dinamička kompezacija¸
-plaćati elektranama jalovu struju po nominalnom cijenom
-Prodavati jalovu struju po nominalnom cijenom el.energije
-izgradnja šuntovih reaktora na transformatorskim stanicama visokog napona
-izgradnja šunt reaktora na ostalim srednjim transformatorima
-niskonaponsku mrežu ne dirati jer bi to bio izvor plačanja investicije
-uz sadašnje cijene jalovine investicija bi se vratila u 2 godini
i tada bi hep od toga imao minimalno 200-300 miljona eura čiste dobiti godišnje
http://www.alstom.com/Global/Grid/Resou ... e%20GB.pdf
hrvatska mreža je tako malecka i slaba da bi to djeca mogla projektirat
neš ti potrošnje 1500-2000 mwh
Google's data center electricity use 2.275 MWh
15.5.2014.
Plomin C je prvi projekt koji VLADA uvrštava na listu strateških, a njegova cijena je oko: 840 milijuna eura ili 6,3 milijarde kuna
Predviđena snaga termoelektrane (TE) “Plomin C” je 500 MW
Plomin 2 nazivne snage 210 MW godišnje proizvodi oko 1.4 TWh
Prema tome Plomin C bi proizvodio oko 3.3 TWh
Cijena fotonaponskih solarnih modula je oko 0.5EUR/W instalirane snage.
840.000.000/0.5=1.680.000.000W=1.68GW instalirane snage.
Očekivana proizvodnja električne energije od 1W instalirane snage sa fiksnim nagibom u Hrvatskoj je oko 1250Wh godišnje.
1.680.000.000W x 1250Wh = 2.100.000.000.000Wh = 2.1TWh
Dakle uz približno isto ulaganje imamo ugljen sa 3.3 TWh i sunce sa 2.1TWh ali ne treba zaboraviti:
- Hrvatska više nema vlastitog ugljena, moramo ga uvoziti, platiti, skladištiti otpad
- Plomin C bi godišnje spaljivao oko 1.200.000 tona ugljena
- utjecaj spaljivanja ugljena na ljude, okoliš, turizam
- gubitke u prijenosu, solarne elektrane mogu biti raspoređene širom HR
- u Hrvatskoj postoje 3 tvornice solarnih modula, većinu komponenti solarnih elektrana bi mogli sami proizvesti
- Plomin C bi gradio i održavao najvjerojatnije njemački Siemens i drugi
- solarna energija se akumulira tako što se u vrijeme proizvodnje troši manje vode iz aku. jezera hidro elektrana
- nastavite niz...
Da li sam fulao gdje koju nulu do sada??
Plomin C je prvi projekt koji VLADA uvrštava na listu strateških, a njegova cijena je oko: 840 milijuna eura ili 6,3 milijarde kuna
Predviđena snaga termoelektrane (TE) “Plomin C” je 500 MW
Plomin 2 nazivne snage 210 MW godišnje proizvodi oko 1.4 TWh
Prema tome Plomin C bi proizvodio oko 3.3 TWh
Cijena fotonaponskih solarnih modula je oko 0.5EUR/W instalirane snage.
840.000.000/0.5=1.680.000.000W=1.68GW instalirane snage.
Očekivana proizvodnja električne energije od 1W instalirane snage sa fiksnim nagibom u Hrvatskoj je oko 1250Wh godišnje.
1.680.000.000W x 1250Wh = 2.100.000.000.000Wh = 2.1TWh
Dakle uz približno isto ulaganje imamo ugljen sa 3.3 TWh i sunce sa 2.1TWh ali ne treba zaboraviti:
- Hrvatska više nema vlastitog ugljena, moramo ga uvoziti, platiti, skladištiti otpad
- Plomin C bi godišnje spaljivao oko 1.200.000 tona ugljena
- utjecaj spaljivanja ugljena na ljude, okoliš, turizam
- gubitke u prijenosu, solarne elektrane mogu biti raspoređene širom HR
- u Hrvatskoj postoje 3 tvornice solarnih modula, većinu komponenti solarnih elektrana bi mogli sami proizvesti
- Plomin C bi gradio i održavao najvjerojatnije njemački Siemens i drugi
- solarna energija se akumulira tako što se u vrijeme proizvodnje troši manje vode iz aku. jezera hidro elektrana
- nastavite niz...
Da li sam fulao gdje koju nulu do sada??
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 17 svi 2014, 12:22, ukupno mijenjano 1 put.
Ukupna proizvodnja električne energije u Republici Hrvatskoj iznosila je u 2012. godini 10.6TWh, pri čemu je iz obnovljivih izvora energije, uključujući i velike hidroelektrane, proizvedeno oko 49,5%.
Ukupna potrošnja električne energije u Republici Hrvatskoj u 2012. godini iznosila je 18.2TWh.
- cijena ugljena je značajno porasla u zadnjih nekoliko godina
- članice EU moraju smanjiti emisiju CO2 za 40 posto do 2030.
- očekivani vijek trajanja Plomina C je 40 godina, što je potrebno kako bi projekt uopće bio isplativ po sirovoj matematici
- znači morali bi paliti ugljen min.do 2059. jer im treba 5g. za gradnju
- za to vrijeme bi vjerojatno morali plaćati kazne za nepoštivanje odredbi o smanjenju CO2 emisije
Ne znam koja je trenutna cijena ugljena ali sigurno je preko 60USD po toni s tendencijom rasta. 1.200.000 tona ugljena godišnje x 60USD = 72.000.000USD godišnje samo za ugljen!
Za taj novac bi svake godine mogli instalirati 144.000.000W = 144MW solarnih elektrana vlastite proizvodnje!!

Ukupna potrošnja električne energije u Republici Hrvatskoj u 2012. godini iznosila je 18.2TWh.
- cijena ugljena je značajno porasla u zadnjih nekoliko godina
- članice EU moraju smanjiti emisiju CO2 za 40 posto do 2030.
- očekivani vijek trajanja Plomina C je 40 godina, što je potrebno kako bi projekt uopće bio isplativ po sirovoj matematici
- znači morali bi paliti ugljen min.do 2059. jer im treba 5g. za gradnju
- za to vrijeme bi vjerojatno morali plaćati kazne za nepoštivanje odredbi o smanjenju CO2 emisije
Ne znam koja je trenutna cijena ugljena ali sigurno je preko 60USD po toni s tendencijom rasta. 1.200.000 tona ugljena godišnje x 60USD = 72.000.000USD godišnje samo za ugljen!
Za taj novac bi svake godine mogli instalirati 144.000.000W = 144MW solarnih elektrana vlastite proizvodnje!!