Fotonaponski sustavi u RH

Električna solarna energija
Utopija

Post Postao/la Utopija »

283 kWp, Kukuljanovo

Tehničke karakteristike Solarne elektrane Kukuljanovo:

Fotonaponski sustav ukupne snage: 282,94 kWp
Očekivana godišnja proizvodnja: oko 300.000 kWh
Prinos prema mikrolokaciji elektrane: 1080 kWh/kWp
Solarni paneli: Day4Energy 235 W, polikristalni, 1204 komada
Izmjenjivači: Fronius CL 60kW, 4 komada
Smanjena emisija CO2: oko 150 tona/god.
Krovna površina koju elektrana zauzima: 2000 m2

Iz tvrtke napominju da je administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala skoro godinu dana, te dodaju kako bi bilo korisno za hrvatsko gospodarstvo da se administrativna procedura ubrza te da traje maksimalno par mjeseci, kao što je slučaj u EU. Iz Adria Sol-a najavljuju i skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, prenosi Hina.

slika

Osim ovog projekta Adria Sol instalirala je još veću solarnu elektranu (315 kWp) u Gospodarskoj zoni Čaporice, nedaleko Trilja, također na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T. te se uskoro očekuje puštanje u rad, odnosno priključak na elektroenergetsku mrežu. Za gradnju Solarne elektrane Čaporice korištena je ista tehnologija i oprema kao i za Solarnu elektranu Kukuljanovo. Administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana.
Boris

Post Postao/la Boris »

Predivni projekti ali koliko ih ostaruje poticaje , vrtić u Srdočima nisam siguran da li proizvodi struju kao ni na zgradi građevinskog fakulteta.
zakonodavac bi morao pojednostavniti proceduru makar za male snage do cca 30kW.
proizvedena električna energija na zgradi poglavarstva je išla u instalaciju , ljiep primjer smanjenja CO2 ali cijena električne energije je puno viša nego iz javne opskrbe.
Sustavi su zakon za autonomne objekte i ako se prodaje u mrežu ali uz odgovarajuća poticajne ciijene.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

Boris je napisao/la:ali cijena električne energije je puno viša nego iz javne opskrbe.
Sustavi su zakon za autonomne objekte i ako se prodaje u mrežu ali uz odgovarajuća poticajne ciijene.
nije istina moji najeftiniji asi paneli 1 kw 3200 kn + Pdv
godišnje 1 panel proizvede 1600 kw
Inverter od 30 kw jedno 50000 kn + Pdv

to je konkuretna cijena svim centralama na bilo koji pogon
dfranc

Post Postao/la dfranc »

dmeter je napisao/la:
Boris je napisao/la:ali cijena električne energije je puno viša nego iz javne opskrbe.

Dali se može kupiti samo, 1 kw po 3200 kn + Pdv ili po kojoj cjeni.pozz
dmeter

Post Postao/la dmeter »

dfranc je napisao/la:
dmeter je napisao/la:

Dali se može kupiti samo, 1 kw po 3200 kn + Pdv ili po kojoj cjeni.pozz
ne može,žao mi je.
Boris

Post Postao/la Boris »

[quote="Utopija"]283 kWp, Kukuljanovo

Tehničke karakteristike Solarne elektrane Kukuljanovo:

Fotonaponski sustav ukupne snage: 282,94 kWp
Očekivana godišnja proizvodnja: oko 300.000 kWh
Prinos prema mikrolokaciji elektrane: 1080 kWh/kWp
Solarni paneli: Day4Energy 235 W, polikristalni, 1204 komada
Izmjenjivači: Fronius CL 60kW, 4 komada
Smanjena emisija CO2: oko 150 tona/god.
Krovna površina koju elektrana zauzima: 2000 m2

4 Pretvarača , mislim da HEP uvjetuje simetrično priključenje proizvodnje na svoju mrežu za tu snagu. ali svejedno pohvalna investicija i na dobroj lokaaciji , a ne kao zaobilaznica koja je manje snage. :skace: :
Utopija

Post Postao/la Utopija »

http://reseller.segen.co.uk/reseller/do ... apshot.pdf

AC nominal output (Pac,r) at cos ϕ=1 36 kW 48 kW 60 kW
Maximum output power 36 kVA 48 kVA 60 kVA
Max. output current (Iac max) 52.2 A 69.6 A 87.0 A
Grid connection 3~NPE 400 V / 230 V
Min. output voltage (Uac min) 180 V
Max. output voltage (Uac max) 270 V
Frequency (fr) 50 Hz / 60 Hz
Frequency range (fmin - fmax) 45 Hz - 65 Hz
Harmonic distortion < 3 %
Power factor (cos ϕac,r) 0.85 - 1 ind. / cap.
Night consumption 11.4 W 11.6 W 12.2 W
Feed-in starting at 80 W 95 W 120 W
Boris

Post Postao/la Boris »

jedan podatak iz mrežnih pravila za priključenje na distribucijsku mrežu koje mraju zadovoljavati prilkjučeni proizvođaći

5.3.2.3. Valni oblik napona
(1) Vrijednost faktora ukupnoga harmonijskog izobličenja (THD) napona uzrokovanog priključenjem proizvođača i/ili kupca na mjestu preuzimanja i/ili predaje može iznositi najviše:
– na razini napona 0,4 kV: 2,5%,
– na razini napona 10 i 20 kV: 2,0%,
– na razini napona 30 i 35 kV: 1,5%.
Navedene vrijednosti odnose se na 95% 10-minutnih prosjeka efektivnih vrijednosti napona za razdoblje od tjedan dana.
(2) Vrijednosti indeksa jačine flikera uzrokovanih priključenjem proizvođača i/ili kupca na mjestu preuzimanja i/ili predaje mogu iznositi najviše:
– za kratkotrajne flikere: 0,7,
– za dugotrajne flikere: 0,5.

5.3.2.4. Nesimetrija napona
Nesimetrija napona na mjestu preuzimanja i/ili predaje uzrokovana priključenjem proizvođača i/ili kupca ne smije prelaziti 1,3% nazivnog napona. Ta vrijednost odnosi se na 95% 10-minutnih prosjeka efektivnih vrijednosti napona za razdoblje od tjedan dana.
te parametre može hep zahtjevati da se mjerenjima dokažu kod priključenja elektrana. da si olašamo priću trebalo bi u HEP-u provjeriti koje su već pretvaraće odobrili i koji su prošli traženi kriterij.

proizvođaći navode krajnje kriterije i ako su izvan parametra može se dokazati mjerenjima u normalnom pogonu, ako prilikom priključenja ima nedoumica u probnom radu elektrane mogu se dokazivati parametri mjerenjima :)
pkristo
Kontakt:

Orahovica

Post Postao/la pkristo »

Evo dovršena je ta elektrana u Orahovici:
http://www.vecernji.hr/biznis/dovrsena- ... nak-453885
500 kWp, 2040 modula, 11 milijuna kuna (22 kn / Wp)...
max

Post Postao/la max »

A kaj reči na to ?? Povećanje poticajnih naknade (HROTE da platiti otkup ipak nismo mi banana država nego Superhik "kradem siromašnima da bih davao bogatima") za većinu prosječnih građana RH koji uredno plačaju struju. Da je to izgrađeno prije 20-ak godina sa poticajima onda kako tako, ali danas kad su PV moduli daleko ispod 1€/W čemu poticaji osim u službi uzmi svima, a daj samo njima ;)
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Nemamo mi puno instaliranih solarnih kapaciteta pa nam ovih naših par megawatta (zna li netko koliko točno imamo?) neće ništa značiti u smislu smanjenja standarda. A za najviše 12 godina poticaji će prestati na te elektrane, a kapaciteti za proizvodnju će još postojati, obzirom na prosječnu trajnost istih.
Mene veseli svaki instalirani solarni kW tu u HR puno više nego najave termoelektrane na uvozni ugljen (jer je npr. plin preskup, kako tvrdi naš premijer), Omble i sličnih.
m2

Post Postao/la m2 »

max je napisao/la:A kaj reči na to ?? Povećanje poticajnih naknade (HROTE da platiti otkup ipak nismo mi banana država nego Superhik "kradem siromašnima da bih davao bogatima") za većinu prosječnih građana RH koji uredno plačaju struju. Da je to izgrađeno prije 20-ak godina sa poticajima onda kako tako, ali danas kad su PV moduli daleko ispod 1€/W čemu poticaji osim u službi uzmi svima, a daj samo njima ;)
Dali je bolji sustav sa poticajima i pripadajućom papirologijom ili bi bio boji bez poticaja ali "2 papira" zahtjev za priključenje na mrežu i dopuštenje za traženo (prije toga pregled dali je sve po struci, zahtjevima...).
max

Post Postao/la max »

pkristo je napisao/la:Nemamo mi puno instaliranih solarnih kapaciteta pa nam ovih naših par megawatta (zna li netko koliko točno imamo?) neće ništa značiti u smislu smanjenja standarda.
Do 8.8.2012.god. instalirano je u sustavu poticaja (valjani ugovor s HROTE) sunčane elektrane 2211.52kW još čeka 5.1MW. Prošle godine je isplaćeno povlaštenim proizvođačima koji su u sustavu poticaja preko 182 miljuna kuna,a prikupljeno od glupih korisnika el. energije 77.8 miljuna kuna (5 kn/MWh).
Ove godine će biti prikupljeno približno isto, ali će zato biti isplaćeno puno više nego prošle godine. Nakon toga drastično povećanje poticajne naknade (uzmi svima i daj samo njima).
A kad se stvori kritična masa kao u Češkoj onda udri svima porez na :sunceko: bio ti u sustavu poticaja ili napravio mali PV sustav na vikendici (e to podržavam :) )
pkristo je napisao/la: Mene veseli svaki instalirani solarni kW tu u HR puno više nego najave termoelektrane na uvozni ugljen (jer je npr. plin preskup, kako tvrdi naš premijer), Omble i sličnih.
Mene pak ne veseli nikakav projekt kojeg ja moram platiti, mene bi više veselilo da se uvede Tarring and feathering za pronevjeru, veleizdaju (zaduži se Vlada i spiska bogatstvo, a onda nek porezni obveznici saniraju, mislim halo !!! Napravim li ja krivu gospodarsku procjenu i ostanem dužan zašto meni ne oproste ili saniraju dugove ?? Dokle će Vladajući imati ovlasti i prava, a nikakve obveze dotle se neće ništa pokrenuti u ovoj žabokrečini.
bob1391

Post Postao/la bob1391 »

Umjesto da hrote plača povlaštenu cijenu trebalo bi dozvolit svima koji žele da svoje FN sustave priključe na mrežu s minimalnom papirologijom na postojeća brojila i višak prodaju (bolje reć kompenziraju kroz smanjenje vlastite potrošnje) HEP-u po tržišnoj cijeni.
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”