SOLARNO GRIJANJE

Toplinska solarna energija
Odgovori
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Razumijemo se, mislio sam na mjesto koje nije zasjenjeno i ne bi radilo sjenu. Ako su plastenici polukružnog presjeka, onda bi to bilo negdje na najvišoj (i najtoplijoj) točki, ili malo sjevernije od nje. U mom slučaju, gdje je plastenik ispred kuće i naslonjen na nju, možda bi pravo mjesto bilo iznad prozora?

slika
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Hmm, dakle vjeruješ da ne možeš učiniti ništa u vezi promjene orjentacije kuće (nasipavanjem). Meni se plastika zbog svoje slabe trajnosti baš i ne sviđa. Kuća će ti imati ogromne toplinske gubitke po noći i za oblačnog / maglovitog vremena jer se toplina diže gore i tu je samo plastika. Da ne govorimo o tuči. Ja ne bih tako gradio, to je sigurno. Po meni staklenik mora biti okomit kao dobar kompromis između zime i ljeta. Jedna Japanska tvrtka je napravila poslovnu zgradu pod negativnim nagibom staklenika (10-ak stupnjeva od okomice) kako bi ljetno Sunce što manje zagrijavalo. Ti ćeš imati kolektore kojima možeš odvesti dio topline, ali svejedno - nije mi to baš sve super. No živi bili. Da barem radi sve k'o urica! :)Jedva čekam "house warming party"?
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Objasniti ću gradnju i proračune gubitaka (inače za prosinac mi ispada samo -2 kWh razlike dobivenog i izgubljenog) na drugoj temi. Ovdje sam htio samo pitati, ako plastenik postoji, je li pametnije pozicionirati kolektore u njega ili izvan njega.

Ali ona tvoja ideja o cijevnim kolektorima ima potencijala. Ionako bi mi za gradnju plastenika trebala cijevna konstrukcija. Možda se isplati postaviti lukove koji bi istodobno držali plastiku i bili solarni kolektori.
Odgovori

Natrag na “Solarni kolektori”