Isplativost vjetrenjača

Mali vjetrogeneratori
bosanac 20

Post Postao/la bosanac 20 »

mbab537 je napisao/la:Kupi tu vjetrenjaču,dokaži sebi prvenstveno pa poslje i drugima,njezinu isplativost:::
Ja je imam jednu koju sam, sam radio i jednu koju sam kupio!
Ova koju sam, sam radio več se isplatila!
Ovu koju sam kupio neznam dali če se ikad isplatit,ali to je moje zadovoljstvo jer je imam u jednom periodu kao i barba,mogo sam upaliti sviječu ili upaliti svjetlo,ja odlučio upaliti svjetlo i nedati hepu 25000 kn kupio vjetrenjaču i panele i sve ostalo za manje para pa sad više nikom ništa ne plačam!
Ali ja imam svjetlo,pogledam tv,operem veš,pustim vodu i još togadosta!
Ma to je vrednost koju nikome ne plačam,to je neprocjenjivo kada nisi u mogučnosti da to imaš,a imaš,dao bi ponekad 100kn samo da imam pola sata svjetlo,onda kad to nisam imao!
To je ta isplativost koja nije mjeriva sa eurima!
sta reci na ovakav odgovor osim da si u pravu i ti i Barba i mislim da ustvari nekoga ne vrijedi ubjedzivati da se nemoze sve sracunati formulama i teorijom ispada trosenje vremena.Jedno pitanje mbab537 tebi ili Barbi temelj sam nalio za stuba ali neznam da li je velik problem sto mi je odmaknuta lokacija temelja za stub od garaze gdje cu staviti akumulatore oko20 metara. Molio bih vase misljene o tome radi vaseg licnog iskustva.
Barba

Post Postao/la Barba »

Po svim pravilima trebalo bi panele ili vjetrenjače stavit što bliže baterija
a kako to nije uvijek moguče ,da otklonim bar malo problema ,ja sam stavio debele kablove da mi gubitci zbog daljine budu što manji.
Imam stup visok 26 metara i to je već 26,dalje imam do kučice sa baterijama još 5 metara i do samih baterije još 4 metra.Ukupno 35 m.S obzirom da je VT trofazna (trofazni generator :oops: ) tu nisam stavljao nešto posebno debelo i pokazalo se vrlo dobro. Debljina svakefaze 4 mm.
Paneli su podijeljeni u dvije grupe a svaki kabel ,jedan plus a drugi minus je debel,sad onako otprilike, oko 12 mm,bakar.Paneli su na krovu radione a kablovi dužine 30 metara.Sveukupno kablovi su teški ,otprilike
80-90kg.Kupljeni prije desetak godina na otpadu za neke smiješne novce. Danas je to jako teško kupit s obzirom na cjenu.
Mislim da nema potrebe radit veliko postolje za VT (moja ima postolje od 200 kg.)jer je bolje vezat je sa dobrim čeličnim sajlama.Stup ma kakav bio uvijek če bit izložen naletima vjetra ,dakle i oscilacijama a to znači i pucanju.Govorim za one kučne ,ne odnosi se na industrijske ,to je več neka druga stvar.
bosanac 20

Hvala mnogo G.Barba sto se tice odgovora o kablovima mogu nabaviti cenat debele licnaste kablove oko marke po metru duznom obzirom da mogu ici pravolinijski od stuba do garaze oko 20 metara znaci da je dovoljna ta debljina.A sto se tice sajli nezgodno mi je postavljati jer bi logicno trebale najmanje cetri sajle na cetri strane ne bi ih stavljao jer ce mi smetati ali nemam namjeru ici na tvoje visine vec maksimalno od deset do dvanaest metara.
U blizini mi je trgosirovina ili otpad koji otkupljuje staro zeljezo i negdje su sasjeklji brdo cjevi od ko zna cega ima ih u precniku od trideset centi pa na manje tako da sam vec dogovorio da mi odsjeku prvu od tridesetak cm.na duzinu tri m. sledecu koja moze uci u nju pa tako nataviti da ne nabrajam do nekih desetak ili dvanaest metara.
Mislim da bi ove trebale izdrzati sve bez sajli na ovu visinu.
eygon

Post Postao/la eygon »

30 cm promjer prve cijevi? to je dosta bome

moj prijedlog je da izgradiš jedan vjetroagregat za svoju dušu i testiraš ga

nema govora o nikakvoj isplativosti već je govor o ispitivanju učinkovitosti te da se energija može dobiti i na taj način, pokazna instalacija da se nešto stvarno može i napraviti :palac:

ovdje nije riječ o povratu investicije već o primjeni tehnologije, bosanac samo naprijed :respekt:

slika
eygon

Post Postao/la eygon »

slika

i boljima se desi greška :palac:

slika

slika

<iframe width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/QL-cRuYAxg0" frameborder="0"></iframe>

<iframe width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/ppLh5pGX3qQ" frameborder="0"></iframe>
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

ta tri primjera svi spominju ... a koliko ih još uvjek stoji ?
peco

Post Postao/la peco »

marko-sk je napisao/la:ta tri primjera svi spominju ... a koliko ih još uvjek stoji ?
:palac:

I ne samo to.Taman da se sve sruše,manja šteta nego Fukushima :D
bosanac 20

:) jest da sam bosanac al neznam kakve veze imaju ove vjetrenjace od nekoliko tona sa ovom temom i vjetrenjacom od dvadesetak kila?
Pogotovo zato sto se netrebam ja brinuti za to jer kod mene nema vjetra :) veliko je pitanje hoce li raditi ikako :D kako neki to prognoziraju
Ovakve slike sam vam mogao uslikati i poslati iz Bosne i kod nas je jedna pala u mojoj blizini(izmedzu kupresa i livna)zakazao joj onaj gore maleni
propeler sto joj regulise zakretanje elisa i jugo je popolovio. A nije valjda da sumnjate da ce i ovaj moj stub oboriti?
Peco dobro rece protivnici vt.broje i ptice koje kao nastradaju kad nemaju drugih argumenata a cudna stvar ja nisam iz japana cuo ni jedan izvjestaj koliko je ptica i ostali zivotinja nastradalo kad je ona na fino i uredno i ISPLATIVO gorivo roknula samo broje ljude sramota mislim da se i ovo uklapa u sam naslov teme"isplativost vjetrenjaca" :) .
Jeli stvarno mislite da je opisani stub na visinu deset-dvanaest metara nejak? imali netko od strucnjaka za ove stvari jos nije kasno za pojacavanje cak sam mislio da ovaj donji dio stuba nalijem betonom kad ga fiksiram da bi bio cvrsci i tezi.Pod njim je ploca cenat debela gdje ce biti zavarena cijev a ploca ima sarafe u betonu sarfi duzine oko metar osam komada.
peco

Post Postao/la peco »

što se tiče postolja,držalo bi i duplo viši stup.Važnije je ono što ti je Barba rekao,a to je stabiliziranje stupa sajlama.Ako ikako možeš,stavi sajle.Ne moraju biti četiri,može i tri :palac:
bosanac 20

jedna informacija o cjevi debljina stjenke 8mm. tezina jedan metar duzni 48 kg cjena jedna marka ili pola eura kilogram deset metara me nece kostati ni dvjesta eura jer gornje su jos lakse radi smanjvanja precnika a zadnja ide tri metra(metar ulazi u donju) ona ce biti dva cola sve su bez savne cjevi.
I ovo stavljam samo kao primjer onim cjenama od 800 eura pocincanih stubova od 6metara sto su bili koliko se sjecam predmeti rasprava i mislim da nisu ni trecina ovih dimenzija :D .
mislim da i ovo moze posluziti kao orjentir uz ovu temu i korisna informacija.
Dobra strana ovi cjevi je to sto moze nadzivjeti bar dvije nove vjetrenjace bez farbanja eto odma dodze stavka manje u odrzavanjima :) jedno farbanje u 20-30 godina
dmeter

Post Postao/la dmeter »

bosanac 20 je napisao/la:jedna informacija o cjevi debljina stjenke 8mm. tezina jedan metar duzni 48 kg cjena jedna marka ili pola eura kilogram deset metara me nece kostati ni dvjesta eura jer gornje su jos lakse radi smanjvanja precnika a zadnja ide tri metra(metar ulazi u donju) ona ce biti dva cola sve su bez savne cjevi.
I ovo stavljam samo kao primjer onim cjenama od 800 eura pocincanih stubova od 6metara sto su bili koliko se sjecam predmeti rasprava i mislim da nisu ni trecina ovih dimenzija :D .
mislim da i ovo moze posluziti kao orjentir uz ovu temu i korisna informacija.
Dobra strana ovi cjevi je to sto moze nadzivjeti bar dvije nove vjetrenjace bez farbanja eto odma dodze stavka manje u odrzavanjima :) jedno farbanje u 20-30 godina
I ovo stavljam samo kao primjer onim cjenama od 800 eura pocincanih stubova od 6metara sto su bili koliko se sjecam predmeti rasprava i mislim da nisu ni trecina ovih dimenzija

i ove pocinčane na otpadu dođu oko 10 maraka metar ako ih nađeš.
a ako imaš ključ 23 i brze ruke i noge možeš ih uz cestu na 10000 setke tisuča komada u Splitu i okolici nači đabe ili sa 60 dana pržuna a ako je sudac blag i sa uvjetnom kaznom,ali opet napominjem ako si brz đabe su.
bosanac 20

mozda si me krivo razumio zato sto nisam bio detaljan
Naime ovaj otpad gdje se prodaju cjevi ujedno vozi za zenicu staro zeljezo a kompenzira sve vrste cjevi i armatura kao i mreza za ploce itd i imaju orginal standardne cjevi svih profila i vrsta samo te nove su sve standardne duzine 6m. a ove koje on otkupluje uzimas na duzinu koju hoces a cjena je ista marka kila svega znaci i cjevi i armatura itd.
jesi li ti to vidio barem ili probao podignuti cjev tri metra duzine trideset precnika pomnozi malo :D 48kg metar bas me zanima kako bi ih to poskidao pa trkom bjezi sa dvjesto kila na ledzima :D malo sale .
Priznajem i ja sam prvo gledao cjenu pa onda kad mi se ucinilo prema onoj od dva cola 6m.=860 eura bez pdv-a ova mi ispade dzaba.
mogao sam uzeti orginala dva po 6m.zavariti zajedno i dobiti 12 metara
al na sta bi licila mala vjetrenjaca na takvom stubu :D bila bi kao vrabac na banderi.
Ja pokusavam uklopiti i dati informacije svima uz ovaj naslov teme da dam mali doprinos da nemora biti sve sto se nudi najbolja varijanta i da se moze kupiti i napraviti u vlastitoj reziji mnogo jeftinije a kvalitetnije neke stavke.
solarnevo1

Post Postao/la solarnevo1 »

ej bosanas moja vjetrenjaca stoji na stupu visokm 9 metra i stjenka je 4 mm i fi je oko 100 mm ali je ucvrscena sajlama... Nema potrebe za tako debelom cijevi... Ako stavis takvu cijev onda ti nece trebati sajle...
eygon

Post Postao/la eygon »

ako može napraviti bez sajli onda je odlično, te sajle samo mogu smetati, a znam primjera kada su sajle pukle, djelovanje vjetra i stalno naprezanje ih mogu prekiniti
Barba

Post Postao/la Barba »

eygon je napisao/la:ako može napraviti bez sajli onda je odlično, te sajle samo mogu smetati, a znam primjera kada su sajle pukle, djelovanje vjetra i stalno naprezanje ih mogu prekiniti

To nisu sajle to su konci.Sajla ozbiljna je ona preko 10 mm ili kao moje 16 mm.
Odgovori

Natrag na “Vjetrenjače”