Isplativost vjetrenjača
Ja se nebi baš složija sa tobom barba,prije bi se složija da si imao nefikasan agregat i sistemBarba je napisao/la:Od kako sam kupio dvije VT500 i nekoliko panela od onda nisam palio gen ni trošio za naftu a to je od septembra do danas,svaki dan od 50 do 90 kn dnevno za naftu ,velika svota koja premašuje cjenu obe dvije VT.Da se ne 'ponavljam imaš i više u toj temi,pogotovu od poćetka.
Matematika je jasna Da si imao talijanski agregat Sincro od recimo 2-4 kw snage i yanmar dizel od 5 kw koji efikasno radi sa 200 grama kw sa gubicima u pretvorbi recimo 230 grama/kwh
rekao si da si trošija 10 litara dnevno otprilike bi ti to bilo oko 43 kwh dnevno puno gdje si trošija toliku el. energiju to ti ispada godišnje 15000 kw toliko ne troše ni amerikanci.
-
schumacher
-
bosanac 20
bosanac 20 je napisao/la:kako god racunali Barba sad dere besplatnu struju a i ja sam blizu tome
samo naprijed G. Barba jes da sam se nacekao ali ubrzo dolazi sve pa se nadam da ce i kod mene raditi vjetar i sunce pozdrav Barba.
Tvoja tvrdnja
"kako god racunali Barba sad dere besplatnu struju"
Je tvrdnja kakvu bi svi iz bivših komunističkih zemalja rekli uključujući i mene.
Anglo-saksonci i ostali iz zemalja koje imaju tradiciju ekonomskih škola se nebi s nama složili
Struja iz oi izvora uvijek ima svoju cijenu a cijena ovisi o Amortizaciji,trošku održavanju,trošku zamjene i godišnjoj proizvodnji
Recimo skračeno
VT 1 kwh cijena 10000 kn
Trošak održavanja godišnje 500 kn
Vrijeme do kvara 24 mjeseca 2000 kn
Zamjena Elisa 5 godina 2000 kn
Zamjena kontrolora 4 godine 2500 kn
Vijek trajanja VT 10 god to jest 1000 kn godišnje
Troškovi godišnje oko 3000 kn
Proizvedena el.energija Lokacija Split pri 4.5 ms prosječne brzine bi iznosila oko
1500 kwh
Cijena el.energije bi iznosila tada 2 kn kwh ako bi se upucavala u mrežu a ako bi se koristile baterije kao pohrana tada bi cijena iznosila 3,5 kn kwh
i tada biste trebali biti sretni da VT izdrži 10 godina a elektronika 4 godine šta vam niko ne može garantirati pogotovo šta je sve napravljeno da izdrži rad od 1500-2500 sati
Opet napominjem ko hoče neka sluša ko neče nemora
u ovom trenutku imate na tisuče VT koje se prodaju polovne stare par godina i svi se hvale da su im mjenjali generatore,mjenjače,elektroniku,krila itd u biti osta je samo stup u par godina do 10 god, i to velikim VT.
A na drugu stranu imate 50-60 godina stare generatore u Hidro centralama u orginalnom stanju možda im treba promjenit četkice
Slučajno sam 23 godine radio u hidroelektrani, a i dalje sam u HEP-u. Odgovorno mogu reći da se i hidroelektrane kvare. Možda ne osnovni elementi, ali u 23 g., promijenili smo 5-6 turbinskih ležaja, noseće garniture. Kako je sve uglavnom u vlazi, stalno nešto crkava od elektronike. U glavnom, remonti u svim elektranama su jednom godišnje i ispod par milijuna kuna ne prolaze. Kavitacije stalno nešto nagrizaju. Lopatice regulacije turbina smo nekoliko puta mijenjali i........ne mogu se sad svega sjetiti, ali ima toga. Ništa nije vječno. Neke hidroelektrane su totalno neisplative, ali su korisne za stabilnost sustava. Ozalj recimo ima 6 generatora od po 1,2 MW, a termoelektrana Urinj ima jedan generator od 320 MW.
prve hidroelektrane su rađene negdje oko 1850. godine ili tako nešto
dakle govorimo o više od 150 godina razvoja hidro turbina
koliko godina su u primjeni vjetro turbine, posljednje desetljeće se intenzivirala njihova primjena, pa je na toj razini i tehnologija koja je u njima, i trajnost gotovo nikakva
treba na tom polju još puno raditi, usavršiti tehnologiju da može što više izdržati
EDIT: sva tehnologija koja ima rotirajuće dijelove te uključuje trenje i trošenje nije najsretniji izbor i uvijek će tražiti održavanje
dakle govorimo o više od 150 godina razvoja hidro turbina
koliko godina su u primjeni vjetro turbine, posljednje desetljeće se intenzivirala njihova primjena, pa je na toj razini i tehnologija koja je u njima, i trajnost gotovo nikakva
treba na tom polju još puno raditi, usavršiti tehnologiju da može što više izdržati
EDIT: sva tehnologija koja ima rotirajuće dijelove te uključuje trenje i trošenje nije najsretniji izbor i uvijek će tražiti održavanje
23 g., promijenili smo 5-6 turbinskih ležajasirius je napisao/la:Slučajno sam 23 godine radio u hidroelektrani, a i dalje sam u HEP-u. Odgovorno mogu reći da se i hidroelektrane kvare. Možda ne osnovni elementi, ali u 23 g., promijenili smo 5-6 turbinskih ležaja, noseće garniture. Kako je sve uglavnom u vlazi, stalno nešto crkava od elektronike. U glavnom, remonti u svim elektranama su jednom godišnje i ispod par milijuna kuna ne prolaze. Kavitacije stalno nešto nagrizaju. Lopatice regulacije turbina smo nekoliko puta mijenjali i........ne mogu se sad svega sjetiti, ali ima toga. Ništa nije vječno. Neke hidroelektrane su totalno neisplative, ali su korisne za stabilnost sustava. Ozalj recimo ima 6 generatora od po 1,2 MW, a termoelektrana Urinj ima jedan generator od 320 MW.
To i nije puno inače pravilno je održavanje određeno u servisnoj dokumentaciji ako je projektiran vijek trajanja ležaja 15000 sati tada se on nakon 15000 sati rada i mjenja bez obzira na stanje,tako isto je i s lopaticama turbine i ostalom potrošnom materijalu.Sve šta se radi van tih termina spada u kvarove.
Pa u pravu si. Samo sam htio reć da Perpetuum Mobile ipak još ne postoji, a pogotovo ne savršen stroj. Ali da se može težiti tome i može. E sad, ja sam naručio kit za samogradnju električnog bicikla zbog osjećaja slobode i neovisnosti prema naftnoj industriji i to je neprocjenjivo.dmeter je napisao/la:23 g., promijenili smo 5-6 turbinskih ležajasirius je napisao/la:Slučajno sam 23 godine radio u hidroelektrani, a i dalje sam u HEP-u. Odgovorno mogu reći da se i hidroelektrane kvare. Možda ne osnovni elementi, ali u 23 g., promijenili smo 5-6 turbinskih ležaja, noseće garniture. Kako je sve uglavnom u vlazi, stalno nešto crkava od elektronike. U glavnom, remonti u svim elektranama su jednom godišnje i ispod par milijuna kuna ne prolaze. Kavitacije stalno nešto nagrizaju. Lopatice regulacije turbina smo nekoliko puta mijenjali i........ne mogu se sad svega sjetiti, ali ima toga. Ništa nije vječno. Neke hidroelektrane su totalno neisplative, ali su korisne za stabilnost sustava. Ozalj recimo ima 6 generatora od po 1,2 MW, a termoelektrana Urinj ima jedan generator od 320 MW.
To i nije puno inače pravilno je održavanje određeno u servisnoj dokumentaciji ako je projektiran vijek trajanja ležaja 15000 sati tada se on nakon 15000 sati rada i mjenja bez obzira na stanje,tako isto je i s lopaticama turbine i ostalom potrošnom materijalu.Sve šta se radi van tih termina spada u kvarove.