Aktualne cijene solarnih modula

Električna solarna energija
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Aktualne cijene solarnih modula

Post Postao/la Ogi »

slika

Cijene solarnih modula konstantno padaju i danas su maloprodajne cijene u Hrvatskoj 0,17 - 0,22 EUR/W + PDV

Jel zna netko bolje maloprodajne cijene?

Mislim da nikome nije lako u ovom poslu, ni proizvođačima ni dilerima.
Tko ostane sa lagerom, vjerojatno će izgubiti puno novaca.
Nama se to dogodilo i jedina sreća je što su to manji moduli koje danas malo tko nudi, tako da se ipak prodaju po malo.

Korisnici trenutno profitiraju i to je super, samo se nadam da cjenovni rat neće uništiti mnoge proizvođače i ponovo podići cijene.
debeli
Kontakt:

Re: Aktualne cijene solarnih modula

Post Postao/la debeli »

Prodaja panela je tek na početku. Tek kada 50 % svih kuća, hotela, radiona bude off grid, počet će prodaja.

Dugoročno cijene panela i opreme idu prema nuli, isto kao i otkupne cijene struje.

Jedino oni koji uspiju potrošiti 90% i više energije sami za svoje potrebe imat će dobit.

Financiranje mreže postaje sve veći problem; skupo je a biti će sve manje potrebna.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Jel točno da je očekivana proizvodnja električne energije od 1W instalirane snage sa fiksnim nagibom oko 1-1.5kWh godišnje u Hrvatskoj?

To bi značilo da modul od 450W i trenutne cijene oko 90Eur godišnje proizvede oko 450-675kWh.

Jel točno da električni automobili troše oko 15kWh/100km?

To bi značilo da se samo sa jednim modulom godišnje možeš voziti preko 3000km! :shock:

Koliko je to para u nafti ako troši 5l?? 150l? 200Eur? Znači modul je duplo isplativiji već prve godine :D
Ako ne računamo ostalu opremu i imamo površinu za montažu.

Evo jedan od načina kako potrošiti višak struje :zubi:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Cijene po tarifnim modelima za kućanstva

Jednotarifni model – Plavi
Cijena radne energije: 0,091324 € / kWh (u zagradi je cijena s PDV‑om 13%: 0,103196 € / kWh).

Višetarifni model – Bijeli ili Crveni
Dnevna tarifa (viša): 0,097189 € / kWh
Noćna tarifa (niža): 0,047688 € / kWh

Jel ovo točno? Jesu to tržišne i održive cijene? :D

500kWh x 0,047688 do 0,097189 € / kWh = 24 - 48€

Znači modul se isplati kroz 2-4g, a uskoro vjerojatno i brže.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Brkaš šljive i naranče.

Otkupne cijene će padati, a maloprodajne neće.

Cijena panela, opreme i baterija će padati, a mrežarine rasti.

Sve što se upije proizvesti i potrošiti na mjestu proizvodnje biti će profitabilno , ali prodaja struje HEP-u, pogotovo između 10 i 16 sati po danu će biti sve manje profitabilna.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

debeli je napisao/la: 26 stu 2025, 20:49 Brkaš šljive i naranče.

Otkupne cijene će padati, a maloprodajne neće.
Maloprodajne bi trebale rasti :palac:

Btw ne prilazim ni blizu šljivama i narančama :D
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Kako bi maloprodajne cijene energije mogle rasti, pošto su komponente za proizvodnju sve jeftinije?

Mogu rasti samo toliko kolika je inflacija, tj ako šišanje poskupi 10 % onda i struja ide 10%, ali to nije rast cijena u odnosu na druge usluge i proizvode, to je samo inflacija.

U odnosu na druge proizvode energija će biti sve jeftinija, zbog sve veće konkurencije velikih elektrana i za 30-200 godina eventualne pojave fuzije.

Na kraju će svi mali proizvođaći energije propasti, osim onih koji sami potroše proizvedeno.

Još se upetljaju politika i HEP, tako da će kučanstva i dalje struju dobijati skoro besplatno (socijala), samo zbog toga da se ne pobune i ne poubijaju političare.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nakon kraćeg razmišljanja o budućnosti i gdje sve to ide, o budućnosti razmišljam ovako:

- bliža budućnost: mreže smanjuju cijenu otkupa jer nemaju kapacitete za spremanje te povećavaju cijenu maloprodajne struje te je pitanje da li imaju u ovom trenutku i znanje i volje za uložiti u spremanje. Ja bih rekao ne. Sa smanjenjem cijena otkupa, povećanjem cijene u prodaji te padom cijena panela i baterija, korisnici sve više i više prelaze na hibridni način rada, proizvodnja, spremanje i potrošnja viškova. Na izgrađenim dijelovima to će ustvari smanjiti opterećenje same mreže te oslobađati kapacitete (bilo postojeće bilo buduće) za prijenos koji će se moći iskoristiti za veće potrošače. Količina korisnika sa elektranama selektivno niska.

- srednje daleka budućnost: instalacija veće količine većih baterijskih sistema za spremanje. Prvo blizu velikih OIE elektrana kako bi se zaštitila mreža kad ima viška te povećali dostupnost energije kad je najviše potrebna na dnevnoj razini. Korisnici nastavljaju sa ugradnjom hibridnih sustava, cijene baterija i dalje padaju. Cijena struje i dalje visoka (a možda čak i dalje raste ako postoji industrija koja bi ju potrošila) a otkupa niska. Količina korisnika sa elektranama raste. Zavisno od potražnje za industrijskom strujom i kretanjem cijena maloprodaje, ugradnja hibrida kod malih korisnika raste.

- dalja budućnost: ugraditi hibridnu elektranu na krov je kao napraviti fasadu. Tko ne napravi glup je. Ne bi se čudio da države počnu to forsirati kao i izolaciju da oslobode što više kapaciteta za velike. Zbog pada cijena baterija očekujem i lagano decentralizaciju same mreže. Operateri instaliraju veće količine baterija strateški tamo gdje se troši više struje i omogućavaju veće slanje viškova u mrežu na tim područjima. Razlog, opet, oslobađanje kapaciteta za prijenos za velike potrošače. Umjesto da kreiraju 12TWh (brojke mislim iz 2023. služe samo kao primjer) u dalekim elektranama i 6TWh od toga prebacuju u udaljene gradove za privatne korisnike, sada imaju 4-6TWh "više" za poslovne korisnike (da ne kažem industriju). To je automatski manja potreba za nadogradnju prijenosa na veće udaljenosti. Sve što će smanjiti potrebu za transportom će automatski gurati razvoj u ovom smjeru.
Oni koji ne naprave hibridne elektrane su u mreži sada vrlo mala manjina te se za struju bore sa poslovnim korisnicima, a tu borbu ne mogu dobiti. Oni koji ih naprave više neće niti razmišljati o cijeni struje u maloprodaji. Ona im više neće biti bitna no može biti da će biti velika kako bi se naplatilo održavanje dijela mreže za maloprodaju koja će morati postojati kako god.
Alternativno, cijena održavanja se prebaci na velike potrošače. Imamo oba primjera u različitim zemljama. Negdje je maloprodajna skuplja od industrijske, negdje industrijska od maloprodajne, vjerojatno će ovisiti o političkoj situaciji u pojedinoj državi.

Općenito:
- ne vidim situaciju da većina bude skroz off grid, već da im mreža bude backup za potrošnju.
- ne znam koji će biti bottom za cijenu solara i baterija, no koliko god da padnu od sadašnjih cijena, ovi scenariji mi se čine realni. Čak i da ostanu ovakve kakve jesu mogu se promijeniti samo vremenski okviri, ne i smjer
- besplatno neće biti ništa. Za proizvesti solar treba resurs, za proizvesti bateriju treba resurs, za transportirati energiju trebaju resursi i održavanje, općenito za održavanje trebaju resursi
- koliko god struje da možemo proizvesti po kakvoj god niskoj cijeni (fuzijske elektrane neće biti besplatne, održavanje neće biti besplatno, prijenos neće biti besplatan), mi ju imamo na što i potrošiti. "Višak struje" na bilo kakvoj većoj geografskoj ili vremenskoj skali ne može postojati. Taman sutra riješili sve oko fuzije, apsolutno niti pod razno ne očekujem "besplatnu" struju na duži vremenski period. Ne mogu oni proizvesti koliko mi (privatno i poslovno) možemo potrošiti.
Evo gledam sebe, do prije mjesec dana sam imao 1 fazu, 7kw zakupljeno, elektrana od 3.4kw ili koliko god je bio max slanje za jednu fazu. Potrošnja se povećala toliko da sam sada nadogradio na tri faze, 11kw zakupljeno snage i hibridnu elektranu od 11kw sa 11kw mogućnosti slanja u mrežu (za sada bez baterija). I već sada, dok mi nova elektrana nije niti ugrađena, znam bez imalo sumnje da mi niti to neće biti dovoljno dugoročno gledajući. Za sada ću koristiti HEP kao bateriju (možda ugradim jednu za rijetke ispade koji se dese) sve dok mi traju ovi "stari" uvjeti koji su eto sada "resetirani" na 10 godina. U međuvremenu ću pratiti kretanje cijene baterija i ugrađivati po potrebi. Kako će mi se povećavati potrošnja, tako ću ju nadomještavati sa povećanjem vlastite proizvodnje (krovova imam dovoljno) i spremanjem, ne sa povećanjem zakupa snage od strane HEP-a.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la: 07 sij 2026, 16:10 Nakon kraćeg razmišljanja o budućnosti i gdje sve to ide, o budućnosti razmišljam ovako:
...
Potrošnja se povećala toliko da sam sada nadogradio na tri faze, 11kw zakupljeno snage i hibridnu elektranu od 11kw sa 11kw mogućnosti slanja u mrežu (za sada bez baterija). I već sada, dok mi nova elektrana nije niti ugrađena, znam bez imalo sumnje da mi niti to neće biti dovoljno dugoročno gledajući. Za sada ću koristiti HEP kao bateriju (možda ugradim jednu za rijetke ispade koji se dese) sve dok mi traju ovi "stari" uvjeti koji su eto sada "resetirani" na 10 godina. U međuvremenu ću pratiti kretanje cijene baterija i ugrađivati po potrebi. Kako će mi se povećavati potrošnja, tako ću ju nadomještavati sa povećanjem vlastite proizvodnje (krovova imam dovoljno) i spremanjem, ne sa povećanjem zakupa snage od strane HEP-a.
Ne znam kaj bu s nama ako svi nastavimo povećavati potrošnju energije i resursa ali zadržimo optimizam :)
Ako si zamijenio fosilna goriva sa solarima, onda nisi povećao potrošnju nego promijenio izvor.
Upravo prema toj viziji budućnosti je nastao ovaj forum prije 20+ godina.

Kako se stvari mijenjaju, HEP će na kraju služiti samo kao backup, umjesto nekog generatora na fosilna goriva u potpunoj offgrid situaciji. Naravno, onima koji imaju dovoljno površine za prikupljanje sunčeve energije. Oni koji žive u zgradama i neboderima će biti dodatno u lošijoj poziciji. Oni koji imaju krovišta istok-zapad sada mogu staviti solare na obje strane (niska cijena modula) i prikupiti i više nego oni koji imaju samo južnu stranu, i proizvodnja će vjerojatno biti bolje raspoređena kroz dan (manji prolazak energije kroz bateriju).
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nije sve crno ljudima u zgradama. U budućnosti, sa energetskim zajednicama, moći će pomoći sami sebi. Da, trenutno ih se ograničava maksimalno, svjestan sam toga, no neće niti to potrajati dugu. Ne samo to, sa daljnjim padom cijena solarnih panela, isplati ih se stavljati i na fasadu, ogradu, apsolutno gdje god ti padne na pamet, gdje god je neka ravna površina koja nije u kontaktnoj upotrebi i skroz je irelevantno prema kuda ta površina gleda ili kako je nagnuta prema suncu. 50% efektivnost naspram optimalne? Kog briga ako je panel jeftin! Zgrada ima vlastiti parking (u vlasništvu zgrade, ne gradski)? Super, šansa da natkrijete aute, zaštitite ih od tuče (bolje da se razbiju jeftini paneli nego skupi auti), kiše, snijega i još stvorite struju! Ja evo imam jednu ogradu na sjeveru prema susjedu koju smo zajedno obnovili i sada dogovaramo da se postavi nova. Panel ograda (ne računam stup, već samo popunu, jer i solar treba stup) 1m x 2m je 20€ + ruke. Paneli ne moraju pojeftiniti još puno da ih se isplati staviti kao ogradu! Ja bih rekao čak da ih se isplati i sada ako ćeš si sam instalirati (na zemlji, bez visine i krova bi trebalo biti daleko jednostavnije). Ako ih usporedim sa onim modernim alu ogradama (sa kojima bi ih vizualno usporedio) sa alu "daskama", isplativost je na strani panela već sada!

Sa daljnjim pojeftinjenjem i promjenom pravila (jer trenutno stanje sa zajednicama neće ostati takvo kakvo je sada), limit neće biti mogućnost ili dostupna krovna površina već volja. Mudriji i ekonomski pismeniji ljudi u zgradama bi se mogli naći u prilici gdje ih blokiraju susjedi a ne pravila ili nedostatak prostora (recimo natkrivanje parkinga, jer to treba platiti, nosači a ni paneli koliko god jeftini bili nisu besplatni). No sa zajednicama se i to da zaobići. Sudjelovat će netko drugi iz kvarta itd.

Kako god, prije nego nam bude dobro će nam biti loše, ali će dobro, dugoročno sigurno doći osim ako se negativno ne promijene neke vrlo vrlo vrlo osnovne (dakle nešto duboko u samom procesu proizvodnje) ekonomske stavke a koje sada ne mogu vidjeti na horizontu.
creatin

Post Postao/la creatin »

U zgradi sam od 10-ak ulaza i vec sam to spomenuo predstavniku, ali krov je novi, treba to sve postaviti kvalitetno kako bi ostalo na krovu, a ne vjetar da malo jaci odnese.
Tu sam u startu naletio na zid, ali za usporedbu ugradjujemo lift i dobiti ljude da sudjeluju, isao bi prije sluziti novi vojni rok nego prolazio proceduru za samo 1 ulaz jer toliku kolicinu gluposti ne mozes izmisliti koju ljudi mogu prosrati.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Eto točno situacija koju sam si i zamislio. Volja će biti glavni "blokator". I u zgradama će TO biti problem a ne količina krova i sl. pizdarija.

Ljudima koji imaju takve suvlasnike će pomoći zajednica (na žalost, još uvijek sjebano i loše). Pronaći ćeš u budućnosti grupu istomišljenika, postaviti solare na nekoj ledini blizu grada ili na nečije privatno veće parkiralište i riješiti si problem sa strujom, a ovi što izmišljaju toplu vodu ili pričaju gluposti (a takvih ima podosta) nek plaćaju visoku cijenu sve dok ne bankrotiraju.

Recimo scenarij gdje se solari u zajednici ne moraju stavljati na praznu livadu: Živim u kući blizu grada i imam veliko dvorište. I baš bi htio natkriti dio dvorišta, što za auto što za neku drugu upotrebu, no ne da mi se ulagati u sve to. Dogovorim s nekom grupicom iz neke zgrade u kojoj se ne mogu dogovoriti. Oni investiraju, ja možda još nadodam da imam struje nešto i za sebe, ja dobijem besplatnu nadstrešnicu a svi uključeni struju. Ako led razbije, osiguranje riješi jer se radi o elektrani koja mora biti osigurana, i praktički imam nadstrešnicu o kojoj se ne moram brinuti i što god da se desi, biti će popravljena i vraćena u prvotno stanje.
Negativni mogući efekt za vlasnika dvorišta je to da sve dok imamo ugovor ne mogu ništa drugo graditi na mjestu te nadstrešnice ili moraju isplanirati izmještanje elektrane pa takvo šta zahtijeva malo dugoročnog razmišljanja i planiranja.

Nije optimalno, bilo bi lijepo da svatko ima svoj krov ali nije sve niti crno i po meni bolje nego da se solare stavlja na livade koje bi se moglo koristiti u poljoprivredi. Naravno, ako netko radi uzdignute solare na livadi, opet super, agrovoltaics se pokazuje kao vrlo dobra stvar kada se korisnik livade prilagodi novonastaloj situaciji (promijeni što uzgaja na livadi kako bi maksimizirao efekt sjene koju nude solari) pa se ljudi iz grada mogu dogovoriti sa poljoprivrednicima koji bi možda mogli vidjeti svoju korist u takvom uzgoju.
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Stjepane vidim da te udara optimizam na max i za to :respekt:

Ali od tog nema ništa. U zgradi se ljudi ne mogu dogovoriti da pasi ne pišaju na vrata nego 3m dalje, samo jer je nekom teško prošetati.
Paneli su brutalno jeftini ali su u većem omjeru rasle instalaterske ruke. Ako oćeš da je sve po ps-u ne možemo ti i ja montirati panele. A firme već sada gule na panelima oko 200% od nabavne cijene. Skuplje bez PDV-a u projektu nego sa PDV u slobodnoj prodaji.

Postavljanje na tlo treba strogo zabraniti, pogotovo poljoprivredno tkz "livade"
creatin

Post Postao/la creatin »

sarakuzza je napisao/la: 12 sij 2026, 10:23 Stjepane vidim da te udara optimizam na max i za to :respekt:

Ali od tog nema ništa. U zgradi se ljudi ne mogu dogovoriti da pasi ne pišaju na vrata nego 3m dalje, samo jer je nekom teško prošetati.
Paneli su brutalno jeftini ali su u većem omjeru rasle instalaterske ruke. Ako oćeš da je sve po ps-u ne možemo ti i ja montirati panele. A firme već sada gule na panelima oko 200% od nabavne cijene. Skuplje bez PDV-a u projektu nego sa PDV u slobodnoj prodaji.

Postavljanje na tlo treba strogo zabraniti, pogotovo poljoprivredno tkz "livade"
U cijelu pricu dodaj famozne poticaje, konkretno nas lift je prije 6 godina kod istog izvodjaca kostao 40k eur, prije 3 godine 60k, prosle godine kad smo krenuli u realizaciju 85k, a ove godine je vec 95k.
Razlog, svaki pokusaj je bio sabotiran od ljudi koji su citali novine, pratili vijesti i culi da se daju poticaji, pa smo cekali poticaje koji su iz hrpe razloga bili odgodjeni i na kraju nista od njih.
Vracam se opet na prije spomenutu ljudsku glupost, nakon sto smo dignuli kredit, poceli s radovima, prve rate stizu na naplatu, pita jedna od susjeda, jel bi dobili poticaje da pricekamo slijedecu godinu :D
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”