debeli je napisao/la: 15 lis 2025, 11:25
60 kwh baterija košta 3000 eur.
To je cca 70- 80% troška proizvodnje ovakvog motornog vozila.
Pretpostavljam da znaš šta je MSDS....jer ako ti to baterija za vozilo nema, ništa od toga, zato su velike razlike u cijenama baterije
Nije sve tako jednostavno, prvo imaš carinu, pa onda imaš dodatnu carinu, pa imaš ADAS opremu koja ti je obavezna za aute sa type approvalom koja se posebno plača, pa ako želiš i dodatno jače jamstvo od standardnog, pa imaš dodatno osiguranje za šiping vozila iz kine....
Ljudi često gledaju modele po kini, ali su oni puno manjh specifikacija i opreme, te su nižih cijena, ne udovoljavaju ECE standardima, nemaju CCS nego GB port za punjenje itd
Isto imaš i navike kupaca, znači ljudima je danas najvažniji kičeraj...i jednostavno da dovezeš jeftiniji auto ljudi će naručiti skuplji, evo od cca 100 kupaca, doslovno nijedan auto nije prodan u osnovnoj opremi barem kod nas, znači npr osnovno byd dolphin surf, nijedan nije prodan onaj početni sa manjom baterijom, isto je i za dongfeng, 31 kWh nije naručio nitko, svi idu na jače pakete sa full opremom jer uz poticaje i neke manje rate lizinga ljudima to ne igra ulogu
jednostavno današnji moderan kupac je drugačiji, meni bi bilo npr da mi auto ima AC punjenje 22 kao što je npr imao ZOE, a potpuno nebitno bi mi bilo dal ima panoramski krov ili amibjent light, a evo današnjem kupcu tehnikalije nisu toliko bitne, jer supruga dođe u salon i kaže hoće ljubičasti...