NOVOSTI
Slažem se.ogi je napisao/la:Ne znam koji je najbolji način, samo znam da godine prolaze i ništa ne poduzimamo.
Očito neće sve napraviti netko drugi umjesto nas.

Koliko sam skužio, poticaji bi do 2019. trebali doć na 15 lipa. To je skoro 30% cijene jeftinijeg kWh!
Možda žele poticati metodom batine. Drastično poskupiti struju, pa će investicije u panele biti isplativije...

Ako ja dobro razumijem trenutno stanje sa mogucnoscu spajanja solara i invertera, jedino sto oni na ovaj nacin poticu je da ljudi idu off grid.
Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, jer bih drage volje htio uloziti u neki manji sistem koji bi mi preko dana smanjio troskove struje (kad najvise i trosim).
Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, jer bih drage volje htio uloziti u neki manji sistem koji bi mi preko dana smanjio troskove struje (kad najvise i trosim).
Samo da prosvjetlim da naše vrlo gospodarstvo (ministarstvo) ima u planu do 2030.g. 250MW u sunčevim elektranama iliti nekih 60W po stanovniku dočim Njemačka koja ima slabiju insolaciju danas ima blizu 500W po stanovniku. Da, i Njemačka izgubila prvo mjesto po MW instaliranih PV sustava...
Pitam se: koliko građanin Njemačke izdvaja za OIEKPP i koliko plaća RTV pretplatu ?
Pitam se: koliko građanin Njemačke izdvaja za OIEKPP i koliko plaća RTV pretplatu ?
Tipicno Muskovski, nije pricao o tome kako se spaja i koliko je pouzdano spajanje pojedinih crijepova?
Mene se najvise dojmilo ovo:
https://youtu.be/dRqSkR4ENAg?t=12m51s
Pitam se koliko su puta ponovili drop da dobiju sto zele?
I izgleda dobro...
To ce biti za malo bogatije, trenutne cijene panela su odlicne...
Mene se najvise dojmilo ovo:
https://youtu.be/dRqSkR4ENAg?t=12m51s
Pitam se koliko su puta ponovili drop da dobiju sto zele?
I izgleda dobro...
To ce biti za malo bogatije, trenutne cijene panela su odlicne...
30. listopada 2016. - Po prvi puta u povijesti proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije diljem svijeta premašili su kapacitete elektrana na ugljen.
Prema novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), za ovaj impresivan rast najviše su zaslužne nove instalacije solarnih i vjetroelektrana. IEA izvještava kako je tijekom 2015. na dnevnoj razini instalirano gotovo pola milijuna fotonaponskih panela, dok je u zemljama poput Kine svakih 30 minuta podignuta jedna nova vjetroturbina.
IEA se u svojem izvješću fokusirala na nove instalacije u 2015. godini, kada su projekti OIE po prvi puta zasjenili kapacitete svih svjetskih termoelektrana. Od svih novih energetskih projekata širom svijeta, čak 153 GW to jest više od 50% novih elektrana odlazi na obnovljive izvore energije. Na vjetroelektrane odlazi 66 GW novih obnovljivih projekata, dok su fotonaponski sustavi zastupljeni sa 49 GW. Ostali obnovljivi izvori energije, poput hidroelektrana i geotermalne energije, zauzimaju 38 GW novih instalacija.
U izvješću se predviđa kako će obnovljivi izvori energije generirati dovoljno električne energije za pokrivanje 100 posto potrošnje energije u SAD-u i Europi već 2021. godine. Unatoč masovnom povećanju obnovljivih izvora energije u 2015. godini, bit će potrebno još vremena kako bi se poboljšala mrežna infrastruktura i sustavi za pohranu energije. Naime, većina projekata OIE radi na nešto više od 30% kapaciteta, što znači da trenutno koristimo samo trećinu instaliranih potencijalnih kapaciteta. No, budući da troškovi projekata OIE i dalje nastavljaju padati, ostvarena proizvodnja električne energije iz OIE mogla bi nadmašiti ugljen i prije nego što je očekivano.
Prema novom izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), za ovaj impresivan rast najviše su zaslužne nove instalacije solarnih i vjetroelektrana. IEA izvještava kako je tijekom 2015. na dnevnoj razini instalirano gotovo pola milijuna fotonaponskih panela, dok je u zemljama poput Kine svakih 30 minuta podignuta jedna nova vjetroturbina.
IEA se u svojem izvješću fokusirala na nove instalacije u 2015. godini, kada su projekti OIE po prvi puta zasjenili kapacitete svih svjetskih termoelektrana. Od svih novih energetskih projekata širom svijeta, čak 153 GW to jest više od 50% novih elektrana odlazi na obnovljive izvore energije. Na vjetroelektrane odlazi 66 GW novih obnovljivih projekata, dok su fotonaponski sustavi zastupljeni sa 49 GW. Ostali obnovljivi izvori energije, poput hidroelektrana i geotermalne energije, zauzimaju 38 GW novih instalacija.
U izvješću se predviđa kako će obnovljivi izvori energije generirati dovoljno električne energije za pokrivanje 100 posto potrošnje energije u SAD-u i Europi već 2021. godine. Unatoč masovnom povećanju obnovljivih izvora energije u 2015. godini, bit će potrebno još vremena kako bi se poboljšala mrežna infrastruktura i sustavi za pohranu energije. Naime, većina projekata OIE radi na nešto više od 30% kapaciteta, što znači da trenutno koristimo samo trećinu instaliranih potencijalnih kapaciteta. No, budući da troškovi projekata OIE i dalje nastavljaju padati, ostvarena proizvodnja električne energije iz OIE mogla bi nadmašiti ugljen i prije nego što je očekivano.

i jos na to
Plenty of room for improvement!
http://www.digikey.com/en/articles/tech ... power-ledsAccording to an article in Nature Photonics,2 about 22 percent of the electricity generated in the U.S. is dedicated to lighting applications. The article notes that if all the conventional white-light sources in the world were converted to LEDs, power consumption could be reduced by around 1,000 TWh per year, the equivalent of about 230 typical 500-MW coal plants, reducing greenhouse gas emission by about 200 million tonnes.
Neki dan u Home depot gledam, Ecosmart LED zarulje 4pack 5dolara 9W (60W-Eq) i takve vec imam neko vrijeme odlicno svijetlo, i 0-problema, na power meteru 8.5W Cosfi 0.98!