to je prvenstveno hladilo koje troši 5A na 15v odnosno da se ispravim termoelekrična toplinska pumpaNixa je napisao/la:Lijepo se vidi di piše da radi na razlici temperature maksimalno do 65 stupnjeva celzijusa.solarstorm je napisao/la:pa baš i ne, ako taj element koristiš kao generator računaj s 4% iskoristivosti, na razlici temp od 200C ALI TREBAŠ PROČITATI TEH. UP. koja je max temp. za taj članak, sve mi miriše na niskotempraturni do 80c max.nisam siguran, ali ne vjerujem da bi mogel dobiti više od 2% iskorstivosti.ili oko 1w gruba procjena za taj članak
Opet, ak ima tak malu iskoristivost (1W), čemu tolki kabel na njemu?
Peltier toplinske pumpe
-
solarstorm
Našel sam!
Kad bi peltier daval struju, onda bi ovaj mali panel (40X40) daval 4.2 do 4.3V i 0.6 do 1.4A pod opterećenjem.
Uglavnom, sa 60W topline, dobije se 2.6W struje...
http://www.espressomilkcooler.com/teg__ ... ection.htm
Kad bi peltier daval struju, onda bi ovaj mali panel (40X40) daval 4.2 do 4.3V i 0.6 do 1.4A pod opterećenjem.
Uglavnom, sa 60W topline, dobije se 2.6W struje...
http://www.espressomilkcooler.com/teg__ ... ection.htm
http://www.micropelt.com/
Micropelt Thin Film Thermoelectrics
Our solid state thin film » Peltier cooler and » thermogenerator devices build on a scalable semiconductor platform technology.
* Extreme power for cooling, cycling and thermal management on a mm² scale
* Thermal energy harvesting and perpetual power supplies for self sustained electronic devices.
http://www.nanocoolers.com/
http://www.rti.org/page.cfm?objectid=D3 ... 1532F03B4B
Micropelt Thin Film Thermoelectrics
Our solid state thin film » Peltier cooler and » thermogenerator devices build on a scalable semiconductor platform technology.
* Extreme power for cooling, cycling and thermal management on a mm² scale
* Thermal energy harvesting and perpetual power supplies for self sustained electronic devices.
http://www.nanocoolers.com/
http://www.rti.org/page.cfm?objectid=D3 ... 1532F03B4B
Bok dečki ja sam novi na forumu i imam nekoliko puitanja . Vidim nigdje ni na kojem forumu nitko nije to pitao. Znači ovako. Pročito sam sve o peltier elementu ali iskustva me zanimaju.
Zanima me kada bih koristio peltier element ka izvor električne energije za elektomotorić s ventilatorom koji bi mi sluzio za grijanje prostorije zimi tako sto bi puhao kroz dio peci s rebrima ja imam pec s 6cilindara od dajca. Znaci treba koliko toliko propuhivati rebra da se iskoristi toplina. A peltier bi napajao jedan taj ventilatorCić. Meni dovoljan kao od napajanja na računalu. E sad dali ima nacin da ja na peltier s jedne strane metnem neka aluminijska rebra da ovaj ventilator sto ga napaja peltier prvo vece zrak preko tih rebara i time prvo hladi peltier pa onda zrak tjera kroz toplo zeljezo i meni usobu. Peltier bi stavio odmaknut od peći onoliko koliko treba da kad je pec najtoplija da on prima onoliko topline koluko najvise smije. I dali se na taj nacin moze izvuci 50-100wstruje i koliko bi pelftiera trebo za to. I koliko bi kostalo to i koliko traju oni inace i dali treba tu onda neka elekteonika izmedu peltiera i motorica i koliko to kosta . E to bi meni bio poso da ne grijem selo nego da ohladim taj dim iz peći. Tak vise iskoristim ogrijevno drvo i povećam efikasnost svoje peci. Fora je sto bi se ventilator sam palio kad se pec ugrije i obrnuto sto je idealnoe
Zanima me kada bih koristio peltier element ka izvor električne energije za elektomotorić s ventilatorom koji bi mi sluzio za grijanje prostorije zimi tako sto bi puhao kroz dio peci s rebrima ja imam pec s 6cilindara od dajca. Znaci treba koliko toliko propuhivati rebra da se iskoristi toplina. A peltier bi napajao jedan taj ventilatorCić. Meni dovoljan kao od napajanja na računalu. E sad dali ima nacin da ja na peltier s jedne strane metnem neka aluminijska rebra da ovaj ventilator sto ga napaja peltier prvo vece zrak preko tih rebara i time prvo hladi peltier pa onda zrak tjera kroz toplo zeljezo i meni usobu. Peltier bi stavio odmaknut od peći onoliko koliko treba da kad je pec najtoplija da on prima onoliko topline koluko najvise smije. I dali se na taj nacin moze izvuci 50-100wstruje i koliko bi pelftiera trebo za to. I koliko bi kostalo to i koliko traju oni inace i dali treba tu onda neka elekteonika izmedu peltiera i motorica i koliko to kosta . E to bi meni bio poso da ne grijem selo nego da ohladim taj dim iz peći. Tak vise iskoristim ogrijevno drvo i povećam efikasnost svoje peci. Fora je sto bi se ventilator sam palio kad se pec ugrije i obrnuto sto je idealnoe
550$, Uzivaj
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7O3FlujxXCw" frameborder="0"></iframe>
I pocetak DIY<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QKaO3l7iwEA" frameborder="0"></iframe>
Ako stavis nekoliko u seriju, napon ide gore, i najslabiji TEG su u mogucnosti dati par ampera...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7O3FlujxXCw" frameborder="0"></iframe>
I pocetak DIY<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QKaO3l7iwEA" frameborder="0"></iframe>
Ako stavis nekoliko u seriju, napon ide gore, i najslabiji TEG su u mogucnosti dati par ampera...
-
AKG
Sustav o kojem pricas je potpuno nerealan.
Peltierova efikasnost je oko 10-15% max.
Kako ces ti ostvariti temperaturnu razliku da dobijes 50 -100W?!
To bu ti se sve skupa zahajcalo i snaga koju ces proizvest je beznacajna.
Moras s jedne strane grijat s peci a drugu stranu gurnut van na hladnocu. Nekakav pc ventilator je tu bespomocan, pogotovo da gura zrak kroz peltier, pa kroz radijator na dimnjaku pa tebi u sobu..
Peltierova efikasnost je oko 10-15% max.
Kako ces ti ostvariti temperaturnu razliku da dobijes 50 -100W?!
To bu ti se sve skupa zahajcalo i snaga koju ces proizvest je beznacajna.
Moras s jedne strane grijat s peci a drugu stranu gurnut van na hladnocu. Nekakav pc ventilator je tu bespomocan, pogotovo da gura zrak kroz peltier, pa kroz radijator na dimnjaku pa tebi u sobu..
Ide to fino, a mozes isti ventilator (50W je veliki ventilator) iskoristiti da prvo guras zrak kroz hladnu stranu peltiera, a onda ispuhani zrak preusmjeri na radijator, i na sve to jos si stavis 5-10W led lampe...
Zega bas to. Prvo zrak guram kroz ova ogromna rebra na peltieru prvenstveno njega hladim pa onda taj zrak sto je prosao kroz peltier i ugrijao se jos provedem kroz radijator. Bas to da. . Imat cu jos pitanja drago mi je da mi pomazete . Evo pitanja. Aj pošto ste form vezan za struju recite mi koji napon daju ti elementi nisam bas sve razumio tipa s videa. Ima li tko kakvu preporuku za ventilator. Ja nebi stavio element vako na pec gore tu je pretoplo ja bi ga sa strane stavio i odmako od peci da konstantno bude na max mogucoj temperaturi a hladni zrak bi dakako doveo iz vana sa cijevi da njega brutalno ohladim a onda zrak sa cijevi slao kroz svoja rebra koja su 650-700 stupnjeva i u sobu . Inace pec vec sama po sebi grije ko mutava ali jedan cilindar se pregrijava jer je glavni vod a tu se da ukrasti topline skoro ko za jos jednu pec.
Ko naruciti peltier dovoljan za moje potrebe,ja sam bubnio 50-100w meni ne treba visak struje za nesto drugo nego samo za ventilator na peltieru i to je to. Uostalom majstor sam ja mogu bez problema na peltier složiti vodeno hlađenje sa hladnjakom od yuga iz kabine i termosifonskom cirkulacijom vode bez pumpe. Vec sam to imao na tomosu15 slc i radilo je super. Di kupiti i koliko mi treba jakost?
Ko naruciti peltier dovoljan za moje potrebe,ja sam bubnio 50-100w meni ne treba visak struje za nesto drugo nego samo za ventilator na peltieru i to je to. Uostalom majstor sam ja mogu bez problema na peltier složiti vodeno hlađenje sa hladnjakom od yuga iz kabine i termosifonskom cirkulacijom vode bez pumpe. Vec sam to imao na tomosu15 slc i radilo je super. Di kupiti i koliko mi treba jakost?
odmah da kazem nemas pojma.kaskader je napisao/la:Zega bas to. Prvo zrak guram kroz ova ogromna rebra na peltieru prvenstveno njega hladim pa onda taj zrak sto je prosao kroz peltier i ugrijao se jos provedem kroz radijator. Bas to da. . Imat cu jos pitanja drago mi je da mi pomazete . Evo pitanja. Aj pošto ste form vezan za struju recite mi koji napon daju ti elementi nisam bas sve razumio tipa s videa. Ima li tko kakvu preporuku za ventilator. Ja nebi stavio element vako na pec gore tu je pretoplo ja bi ga sa strane stavio i odmako od peci da konstantno bude na max mogucoj temperaturi a hladni zrak bi dakako doveo iz vana sa cijevi da njega brutalno ohladim a onda zrak sa cijevi slao kroz svoja rebra koja su 650-700 stupnjeva i u sobu . Inace pec vec sama po sebi grije ko mutava ali jedan cilindar se pregrijava jer je glavni vod a tu se da ukrasti topline skoro ko za jos jednu pec.
Prvo odredi cfm koji ti triba
Odredi ventilator za taj cfm
Tada dobijes potrebnu struju za doticni ventilator
Tada zaboravis da si ikad cuja za peltier
I tada rijesis napajanje tog ventilatora s nekim sistemom koji nije peltier
Tipični Peltier TEC1-12706 (TEC=Thermoelectric cooling, oznaka 1=broj elemnta, oznaka C=standard dimenzije 40mm x 40mm x 3.6mm, 127=broj P-N parova, 06 = 6A) Uglavnom se koriste za ne efikasno hlađenje) Tipična efikasnost 4%-10% Eh sad reverzibilno iz temperaturne razlike u električnu energiju https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_effectkaskader je napisao/la: Aj pošto ste form vezan za struju recite mi koji napon daju ti elementi nisam bas sve razumio tipa s videa.
PS nemoj se razočarati i odusati
-
AKG
Da li pricamo o radijatoru koji se stavi kao nastavak na cijev od dimnjaka?
Pc ventilator, osim sto je preslab će se rastopitj na vrućini..
Taj radijator je na 400-500 °c.
Zbog vrućine radijatora zrak uzgonom ionako struji oko njega.
Misliš da ces ventilatorom povecat izmjenu topline? Neces, zbog vrucine zrak ionako brzo struji.
I zaboravljaš jednu važnu stvar- to je radijator, sto znaci da je glavni mehanizam izmjene topline RADIJACIJA. Sto je temperatura veca to je radijacija izrazenija, a konvekcija pada u drugi plan.
Kolicina topline predana zracenjem raste s 4. potencijom temperature, a temp. Je tu oko 500°c. Tako da ako i povecas konvekciju sa nekim jakim vetilatorom, to ti ne znaci puno jer se toplina predaje zračenjem.
Ventilator ima smisla kod ventilokonvektora (fancoil-a). Tu se radi o niskim temperaturam pa povecanje konvekcije puhanjem ventilatora ima smisla.
Eto, nisam ni došao do peltiera a vec se vidi da sustav nema smisla.
Misliš da ces ventilatorom povecat izmjenu topline? Neces, zbog vrucine zrak ionako brzo struji.
I zaboravljaš jednu važnu stvar- to je radijator, sto znaci da je glavni mehanizam izmjene topline RADIJACIJA. Sto je temperatura veca to je radijacija izrazenija, a konvekcija pada u drugi plan.
Kolicina topline predana zracenjem raste s 4. potencijom temperature, a temp. Je tu oko 500°c. Tako da ako i povecas konvekciju sa nekim jakim vetilatorom, to ti ne znaci puno jer se toplina predaje zračenjem.
Ventilator ima smisla kod ventilokonvektora (fancoil-a). Tu se radi o niskim temperaturam pa povecanje konvekcije puhanjem ventilatora ima smisla.
Vidio si u praksi da to radi na videu, ventilator je na hladnoj strani i hladi se sa zrakom iz prostorije, svejedno bih preporucio metalni ventilator...AKG je napisao/la:Da li pricamo o radijatoru koji se stavi kao nastavak na cijev od dimnjaka?
Sto se tice 4 potencije, faktor ispred u istoj jednadjzbi je i stefan-boltzmanova konstanta koja je na -8 potenciju tako da su brojevi temperaturne razlike gdje radijacija preuzima primat naprema konvekcije....veliki sa puno znamenaka?
U mojem pregledu literature i iskustvu dosada uce da se radijacija u normalnom rasponu termperatura ignorira ?
Plus ventilator drasticno mijenja Rth (krivulje proizvodjaca hladila gdje imas protok m3/h vs Rth)
Da li grijesim?
-
AKG
Zega, sve je to tocno sto kazes, u normalnom rasponu temperatura se zračenje ignorira. Koji je to normalni raspon?
Vjerujem da pričaš o temperaturama do max. 100°c, elektronika uglavnom ne podnosi više. Tu se može zanemariti.
Ali ovdje je riječ o temperaturi dimnih plinova koji su bez problema 500°c. Kolicina topline predana zračenjem je proporcionalna razlici 4. potencija apsolutnih (kelvinovih) temperatura vrućeg tijela i tijela na koje se zrači. Radijator je na 500°c, a zid na 20°c. Konvekcija je tu značajno manja.
Usput budi rečeno odakle naziv radijator (u centralnom grijanju). U počecima centralno grijanje je bilo na paru. Para je strujala cijevima i kroz radijatore. Temperatura radijatora je tada bila cca 100°c, i glavni mehanizam izmjene je bio radijacija. Tako su i dobili naziv. Danas je u cijevima voda, izmjena topline je dominantno konvekcijom, tako da su to zapravo konvektori, ali naziv radijatori je ostao iz vremena pare.
Para je imala i drugih prednosti, ogroman koeficijent prijelaza topline (zasićena vodena para) i velika soecifična toplina. Nedostatak je naravno visoki tlak u cijevima, opsanost od pucanja cijevi, opeklina, itd....
Vjerujem da pričaš o temperaturama do max. 100°c, elektronika uglavnom ne podnosi više. Tu se može zanemariti.
Ali ovdje je riječ o temperaturi dimnih plinova koji su bez problema 500°c. Kolicina topline predana zračenjem je proporcionalna razlici 4. potencija apsolutnih (kelvinovih) temperatura vrućeg tijela i tijela na koje se zrači. Radijator je na 500°c, a zid na 20°c. Konvekcija je tu značajno manja.
Usput budi rečeno odakle naziv radijator (u centralnom grijanju). U počecima centralno grijanje je bilo na paru. Para je strujala cijevima i kroz radijatore. Temperatura radijatora je tada bila cca 100°c, i glavni mehanizam izmjene je bio radijacija. Tako su i dobili naziv. Danas je u cijevima voda, izmjena topline je dominantno konvekcijom, tako da su to zapravo konvektori, ali naziv radijatori je ostao iz vremena pare.
Para je imala i drugih prednosti, ogroman koeficijent prijelaza topline (zasićena vodena para) i velika soecifična toplina. Nedostatak je naravno visoki tlak u cijevima, opsanost od pucanja cijevi, opeklina, itd....
odustat cu i ubaviti nesto na struju iz mreze. ali evo kako sam zamislio a neki su odmah vizualizirali po svome a to nije onako.kako sam ja zamislio. nije radijator onaj kupovni vec cilindar od traktora torpedo7506 stavljen direkt na pec rucni rad i bude tu 600i vise stupnjeva. kalim pa znam kad se uzari to je to. ventilator nebi stavio na sam cilindar nego bi prvo nalozio maximalno i postavio ga negdje na odmaknutosti od peci i mjerio laserom njegovu temperaturu tako da kad je pec na maximumu da on maximalno moze dobiti svoj maximum. zatim sa dna prostorije gdje je hladni zrak proveo cijev na rashladna rebra peltiera a cijev izolirao da ju pec ne grije. vunom.a ond od peltiera kroz taj uzareni rebrasti cilindar. dapace pec ima vec 5dodatnih cilindara bosno postavljenih kojima rebra idu odozdo prema gore i tih 5cilindara poprilicno griju jer hladni zrak iz njih se ugrije i ide prema gore. dolazi novi hladni i tako skroz. probao sam j s raznim ventilatorima puhat u ovaj cilindar kojem rebra idu s desna na ljevo tj horizontalno i puno brze ugrijem prostoriju. zato sam jos mislio ruknit peltier da ne trosim nista struje. ali eto ako je 550dolara necu