Zajednièki organski uzgoj

Razvoj svijesti za održivost života
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

Ovo je odlično i što se tiče budućnosti dalekih svemirskih letova gdje će putnici morati sami uzgajati svoju hranu. ;)
DompaEV
Kontakt:

Post Postao/la DompaEV »

A da probaju sa 3D printerom?
Tako bi imali jos veci prinos po m2 i jos zdraviji proizvod... :roll:
BB

Post Postao/la BB »

zega je napisao/la:Vidi ovo, budućnost poljoprivrede, ok barem vezano za neke vrste povrća...
http://www.gereports.com/post/912502463 ... mer-builds
100x efikasnije po m2 od klasike, utrošak vode je samo 1% u odnosu na klasiku, raste 2.5x brže od klasike, što reći nego da zvuči dobro...
slika
Vidim da je i bijeli ninja angažovan

:smijeh: :smijeh1: :smijeh2:
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Nikol@ je napisao/la:Netko zainteresiran za pašnjački uzgoj goveda i peradi? Zdravo ekološko meso. Bez fosilnih goriva, bez strojeva. Ubiti lažem, treba električna ograga koja se može solarno napajat, ali ne treba traktor.

Daj barem minimum detalja.

Koliko je zemljište, struja voda, koliko stoke.

lokacija ?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

zega je napisao/la:Vidi ovo, budućnost poljoprivrede, ok barem vezano za neke vrste povrća...

100x efikasnije po m2 od klasike, utrošak vode je samo 1% u odnosu na klasiku, raste 2.5x brže od klasike, što reći nego da zvuči dobro...
Meni zvuči odvratno i bolesno
riba

Post Postao/la riba »

ogi je napisao/la:

Meni zvuči odvratno i bolesno
Zašto? Ti samo zvuči tako ili ima nekih argumenata iza toga?
BB

Post Postao/la BB »

vjerovatno: centralizacija i monopolisanje resursa...
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Ne, nego nije prirodno. Ali vjerojatno će sve ići u tom smjeru. Na kraju krajeva ne živimo ni mi vani nego u klimatiziranim kućama i palimo svjetla kako nam odgovara, bez obzira na dužinu dana vani. Nije loše ni to što nas ne može ubiti grom ili čak i jaka tuča dok smo unutra zaštićeni. No kad isti režim zagovaramo za biljke onda kažemo kako to nije prirodno. Nismo ni mi. Već jako dugo.
sirius

Post Postao/la sirius »

mene brine što smo možda zanemarili domaća autohtona sjemena, ali možda sam u krivu
pitao sam nedavno kolegu koji se bavi sadnjom krumpira kako skladišti sjeme, pošto je to "lički" krumpir, ali mi on reče da kupuju uvozno sjeme, dakle to više nije lički krumpir....što da im netko uskrati sjeme?
biljke koje kupujemo u marketima nisu sposobne razmnožavati se, bar ne sve, probao sam s češnjakom, a vidim da i naranče uglavnom nemaju košpice....
domaći autohtoni češnjak ili ja bar tako mislim je sitniji, ali nema problema
kineski mi je isklijao, dao sam mami za probu da ga posadi, ali ništa, izrasla je samo stabljika, režnjeva nema, očito je neki GMO
jasno mi je da križanci imaju "bolja" svojstva, ali autohtone biljke su ipak naviknute na naše podneblje, nadam se da netko brižljivo čuva sjemena iz više razloga
schumacher

Post Postao/la schumacher »

..ako ništa bar da ode u zatvor..kako je krenulo i to će doći brzo na red "u cilju zaštite svekolikog pučanstva" :)
Brankovski

Post Postao/la Brankovski »

BB je napisao/la:
http://www.gereports.com/post/912502463 ... mer-builds
slika
Vidim da je i bijeli ninja angažovan

:smijeh: :smijeh1: :smijeh2:
Ovo stvarno izgleda loše :?
Ali tako ide.Sve manje priroda,sve više tehnika.
Nikol@

Post Postao/la Nikol@ »

debeli je napisao/la:
Nikol@ je napisao/la:Netko zainteresiran za pašnjački uzgoj goveda i peradi? Zdravo ekološko meso. Bez fosilnih goriva, bez strojeva. Ubiti lažem, treba električna ograga koja se može solarno napajat, ali ne treba traktor.

Daj barem minimum detalja.

Koliko je zemljište, struja voda, koliko stoke.

lokacija ?
Nemam detalja budući da je to samo ideja. Nemam iskustva sa time ali dosta proučavam takve sisteme i htio bi se baviti time.

Vjerujem da se uz takvu proizvodnju može živjeti ljepše sa manje stresa u odnosu na današnju poljoprivredu i mnoge ostale djelatnosti. Ta činjenica me najviše privlači. Naravno uz to dolazi očuvanje okoliša, zdrava hrana, humani uzgoj životinja itd.

Išao bi na kombinaciju goveda, ovci, koza i peradi za meso i jaja te svih vrsta voća, orašatih i bobica koji uspjevaju u našem kraju. Također se mogu u sustav ukomponirati pčele, ljekovito bilje i slični sustavi bez da se gubi produktivnost primarnih.

Možda to malo zvuči kao znastvena fantastika ali nije, goveda, ovce i koze ne konkunriraju jedni drugima za hranu i može se na istoj površini na kojoj bi se moglo držiti 50 goveda, držati još 100 ovaca i koza. Također perad ovako i onako ne jede puno trave 90% hrane za njih se kupuje. Voće i bobice se ne bi sadile kao klasični voćnjak već u slojevima sve pomiješano - imitirajući prirodu.

Sustav je baziran na permakulturi.

Okvirni brojevi. Može se držati do 2 UG (uvjetna grla) po hektaru površine iz kojih ta 2 UG zadovolje cjelogodišnju potrebu za hranu. Recimo da treba 50Ha (500 000m2) za ozbiljnu proizvodnju od koje bi moglo živjeti 5-10 ljudi. Na tih 50ha bi mogli imati 50 UG goveda, 25 UG ovaca, 10 UG koza i 15 UG peradi. U stvarnim brojevima to je 80tak goveda raznih starosnih kategorija, 250 ovaca raznih starosnih kategorija, 100 koza, i oko 1000 peradi(mogu se i svinje ukomponirati...).

Jesam ja pao sa jabuke dok sam to zamišljao? Ne baš, ima čovjek u americi koji to radi, i naravno ima hrpa ljudi koji rade to sa životinjama bez vočnjaka, ali "vočnjak" je samo plus jer ne smanjuje produktivnost pašnjaka i pruža životinjama hlad dok pasu.

Inače to je vrlo nova grana poljoprivrede, zove se "agroforestry" dakle kombinacija vočnjaka i pašnjaka ili vočnjaka i jednogodišnjih usjeva poput žitarica ili povrća.

Kako to izgleda u stvarnosi:

https://www.youtube.com/watch?v=XRhvrHeleoI

slika
slika
slika

https://www.facebook.com/pages/Savanna- ... 0664411298
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/XRhvrHeleoI" frameborder="0"></iframe>

Da morao sam jer ovaj ti video vrijedi!
Permakultura na steroidima 8)
Brankovski

pkristo je napisao/la:Ne, nego nije prirodno. Ali vjerojatno će sve ići u tom smjeru. Na kraju krajeva ne živimo ni mi vani nego u klimatiziranim kućama i palimo svjetla kako nam odgovara, bez obzira na dužinu dana vani. Nije loše ni to što nas ne može ubiti grom ili čak i jaka tuča dok smo unutra zaštićeni. No kad isti režim zagovaramo za biljke onda kažemo kako to nije prirodno. Nismo ni mi. Već jako dugo.
Ovo je odličan komentar :palac:
Brankovski

Odgovori

Natrag na “Ekologija”