Teorija zavjere, ili praksa istine, odaberite sami
Teorija zavjere, ili praksa istine, odaberite sami
Mozak mi govori da električni automobili napona 400 ili 800 V, moraju biti izvor elektromagnetskog zračenja koje prema ljudima sigurno ne djeluje povoljno.
Nemam niti opremu niti znanje, niti alat kojim bih to mogao dokazati.
Ima li netko link gdje su takvi utjecaji ispitani u ozbiljnom neovisnom laboratoriju i dokazani ili opovrgnuti ?
Ne mislim nositi aluminij na glavi, niti prestati sa korištenjem e-vozila, ali npr profi vozač koji će takvo vozilo koristiti svaki dan 8 sati i tako 30-40 godina...
Nemam niti opremu niti znanje, niti alat kojim bih to mogao dokazati.
Ima li netko link gdje su takvi utjecaji ispitani u ozbiljnom neovisnom laboratoriju i dokazani ili opovrgnuti ?
Ne mislim nositi aluminij na glavi, niti prestati sa korištenjem e-vozila, ali npr profi vozač koji će takvo vozilo koristiti svaki dan 8 sati i tako 30-40 godina...
Ja sam proveo veći dio svog radnog vijeka radeći na raznim osmatračkim radarima, dometa minimalno 400km, američke, ruske i engleske proizvodnje.
Naponi u impulsu se kreću do 40000V (40kV), a snaga u impulsu do 4MW.
Cijelo vrijeme su se vodile diskusije o štetnosti jonizirajućeg zračenja na ljudski organizam.
Imali smo uz plaću dodatak za štetnost koji se kretao oko 5% plaće i dodatni odmor za rekreaciju od 15 dana.
Neki tip je tada doktorirao sa dokazima da na radarima nema zračenja štetnog za zdravlje.
Mi smo pokušavali dokazati suprotno, i tražili veće benificije, ali rezultat je ostao neriješen.
Znam puno ljudi koji su radili isti posao. Neki su živi, neki nisu.
Imam 74,5 i još se držim. Mislim da nemam posljedica od zračenja, ali imam problama u lijevoj ruci,
jer sam je jednom prilikom gurnuo gdje nisam smio, i pri tm izazvao električni luk od 40KV koji se zatvorio preko moje šake.
Razlog je bilo kršenje osnovnih mjera sigurnosti, jer smo žurili završiti posao pa ići na janjetinu.
Imao sam ludu sreću , jer je jedan kolega u sličnij situaciji poginuo.
Naponi u impulsu se kreću do 40000V (40kV), a snaga u impulsu do 4MW.
Cijelo vrijeme su se vodile diskusije o štetnosti jonizirajućeg zračenja na ljudski organizam.
Imali smo uz plaću dodatak za štetnost koji se kretao oko 5% plaće i dodatni odmor za rekreaciju od 15 dana.
Neki tip je tada doktorirao sa dokazima da na radarima nema zračenja štetnog za zdravlje.
Mi smo pokušavali dokazati suprotno, i tražili veće benificije, ali rezultat je ostao neriješen.
Znam puno ljudi koji su radili isti posao. Neki su živi, neki nisu.
Imam 74,5 i još se držim. Mislim da nemam posljedica od zračenja, ali imam problama u lijevoj ruci,
jer sam je jednom prilikom gurnuo gdje nisam smio, i pri tm izazvao električni luk od 40KV koji se zatvorio preko moje šake.
Razlog je bilo kršenje osnovnih mjera sigurnosti, jer smo žurili završiti posao pa ići na janjetinu.
Imao sam ludu sreću , jer je jedan kolega u sličnij situaciji poginuo.
Statični napon sam po sebi je nebitan, štetnost prema ljudima se može mjeriti u brzini promjene napona nekog vodiča prema okolini. To je što čini el polje oko vodiča, a da ga ima imalo i što mi ne osjetimo, radilo bi probleme na nekom od mali milijun kontrolera koji se danas nalaze po autu.
Isto vrijedi za magnetsko polje, samo ono ovisi o brzini promjene struje kroz vodič. Nova vozila uglavnom imaju motor i inverter u paketu, u aluminijskom klućištu s vrlo kratkim vodičima između motora i invertera. Da se rade s izloženim faznim kablovima kao naše prerade ili neka starija prva auta na struju, ne bi zadovoljili EMC. A to samo znači da bi na punom gasu npr tu i tamo opalio brisač zadnjeg prozora ili nešto slično, i dalje to ništa nije štetno za ljude.
Starija auta koja su imala iskre u sebi i bobine s izloženim djelovima gdje se u djeliću milisekunde napon promjeni za par desetaka KV su bila problem, puno nas se sjeća kad bi poštar došao s tomosom ili nekad kada bi 50m dalje prošlo auto cestom, radio i TV bi kupili smetnje. Pa eto nitko nije umro od toga, a to zračenje je kud i kamo jače zapravo. Dakako auta s četkicama također iskre, četkice šalju sranja po vodičima i uzrokuju razne smetnje, al i dalje tu nema strašno visokih napona da i bi bilo bitno
Isto vrijedi za magnetsko polje, samo ono ovisi o brzini promjene struje kroz vodič. Nova vozila uglavnom imaju motor i inverter u paketu, u aluminijskom klućištu s vrlo kratkim vodičima između motora i invertera. Da se rade s izloženim faznim kablovima kao naše prerade ili neka starija prva auta na struju, ne bi zadovoljili EMC. A to samo znači da bi na punom gasu npr tu i tamo opalio brisač zadnjeg prozora ili nešto slično, i dalje to ništa nije štetno za ljude.
Starija auta koja su imala iskre u sebi i bobine s izloženim djelovima gdje se u djeliću milisekunde napon promjeni za par desetaka KV su bila problem, puno nas se sjeća kad bi poštar došao s tomosom ili nekad kada bi 50m dalje prošlo auto cestom, radio i TV bi kupili smetnje. Pa eto nitko nije umro od toga, a to zračenje je kud i kamo jače zapravo. Dakako auta s četkicama također iskre, četkice šalju sranja po vodičima i uzrokuju razne smetnje, al i dalje tu nema strašno visokih napona da i bi bilo bitno

Re: Teorija zavjere, ili praksa istine, odaberite sami
Jačina magnetskog polja oko vodiča ne ovisi o naponu već o struji.debeli je napisao/la:Mozak mi govori da električni automobili napona 400 ili 800 V, moraju biti izvor elektromagnetskog zračenja koje prema ljudima sigurno ne djeluje povoljno.
Tako da razmišljaj u smjeru struje, frekvencije i rasipnog polja.
Ne zaboravi "ne radi mi wifi!". Što je bilo? Susjed upalio vešmašinu.Grana je napisao/la:....
Što se elektromagnetskih polja tiče, ako se još dobro sjećam svega što smo učili u Ruđeru (što je sad već fina količina godina, pa nije da se smatram doktorom znanosti

Proizvođači u autima počinju koristiti veću voltažu kako bi smanjili struju tj. smanjili gubitke koji dolaze iz korištenja niskog napona i jake struje. Preferiraju slabu struju i visoki napon. Manje gubitaka u vodiču, manje zagrijavanja, manje potrebnih samih vodiča itd.
Na kraju krajeva: https://hr.wikipedia.org/wiki/Biot%E2%8 ... rtov_zakon
Praktički, ako te brinu elektromagnetska polja, vjerojatno želiš što veću voltažu.
Ne kužim zašto svi misle da mene nešto brine...
Moja samogradnja radi na 200V i struja je obično cca 25-35A.
Molio za linkove na istraživanja, a ono što se daje su osobna razmišljanja.
Ako ćemo morati koristiti e- vozila htio sam znati malo više osim marketinga iz medija
Glupa i bogata Švicarska zakonom je ograničila broj i jačinu odašiljača, i tamo je 5G praktično zabranjen, a kod nas su djelatnici na radarima dobivali dodatak na plaču.
Dima ima sasvim dovoljno, pa je razumno pretpostaviti da negdje mora biti i vatre.
Ako ćemo morati koristiti e- vozila htio sam znati malo više osim marketinga iz medija
Glupa i bogata Švicarska zakonom je ograničila broj i jačinu odašiljača, i tamo je 5G praktično zabranjen, a kod nas su djelatnici na radarima dobivali dodatak na plaču.
Dima ima sasvim dovoljno, pa je razumno pretpostaviti da negdje mora biti i vatre.
Biot–Savartov zakon ili Laplaceov zakon nisu osobno mišljenje već nešto što se uči minimalno u srednjoj školi (fakat se ne sjećam da smo to radili u osnovnjaku) po pitanju struje i elektromagnetizma. A da te nešto potencijalno muči se da zaključiti po naslovu i uvodnom tekstu.
Pošto si spomenuo ove veće voltaže u autima, meni je izgledalo da ih povezuješ sa možebitnim problemom, pa sam i napisao da ako ćemo gledati voltažu, problema nema, tj. problem je sve manji i manji ako i postoji.
Prema svemu što se do sada da zaključiti je da bi možebitni problem mogao nastati ne zbog voltaže već zbog frekvencije smjera i rasipnosti polja kao što ti je Ogi napisao.
Npr. svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja provedenih u 14 zemalja od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), proglasila radio frekvencijska elektromagnetska polja potencijalnim karcinogenom za ljude (2B)
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2 ... r208_E.pdf
Znači opet je upitna frekvencija.
Ima dosta tih istraživanja koja se fokusiraju na mobilne mreže i wifi mreže koje tvrde ovo ili ono, i sve se opet fokusira na frekvenciju. Sama snaga tih polja je nikakva jer svi znamo kako se gubi snaga na udaljenost.
Druga strana toga je npr. ovo:
Znanstveni odbor EK za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR), donio je, na bazi procjene
rezultata oko 700 studija objavljenih 2013 i 2014 godine, dokument „Final Opinion“, iz kojeg proizlazi da
elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi Fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju nikakve rizike za zdravlje ljudi.
https://ec.europa.eu/health/scientific_ ... _o_041.pdf
I što dublje kopaš, to više shvatiš da je fokus onih koji pokušavaju nešto dokazati na frekvencijama samih polja. Pitanje je kakve su frekvencije unutar samog auta naspram npr. baznih mobilnih stanica, dalekovoda itd. Nema baš previše buke oko dalekovoda koji su na maltene 50Hz, dok se oko wifi-a i mobilnih mreža diže jako puno buke a koje rade na 2,4+ GHz ili u slučaju mobilnih mreža 800-1800MHz
Ono što ne znam je o kakvim frekvencijama se radi u autu. Onako, čisto izvučeno iz dupeta, ne izgleda mi da su blizu ovih oko kojih se diže prašina, no ne mora biti.
Pošto si spomenuo ove veće voltaže u autima, meni je izgledalo da ih povezuješ sa možebitnim problemom, pa sam i napisao da ako ćemo gledati voltažu, problema nema, tj. problem je sve manji i manji ako i postoji.
Prema svemu što se do sada da zaključiti je da bi možebitni problem mogao nastati ne zbog voltaže već zbog frekvencije smjera i rasipnosti polja kao što ti je Ogi napisao.
Npr. svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja provedenih u 14 zemalja od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), proglasila radio frekvencijska elektromagnetska polja potencijalnim karcinogenom za ljude (2B)
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2 ... r208_E.pdf
Znači opet je upitna frekvencija.
Ima dosta tih istraživanja koja se fokusiraju na mobilne mreže i wifi mreže koje tvrde ovo ili ono, i sve se opet fokusira na frekvenciju. Sama snaga tih polja je nikakva jer svi znamo kako se gubi snaga na udaljenost.
Druga strana toga je npr. ovo:
Znanstveni odbor EK za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR), donio je, na bazi procjene
rezultata oko 700 studija objavljenih 2013 i 2014 godine, dokument „Final Opinion“, iz kojeg proizlazi da
elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, Wi Fi uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji i bazne stanice ne predstavljaju nikakve rizike za zdravlje ljudi.
https://ec.europa.eu/health/scientific_ ... _o_041.pdf
I što dublje kopaš, to više shvatiš da je fokus onih koji pokušavaju nešto dokazati na frekvencijama samih polja. Pitanje je kakve su frekvencije unutar samog auta naspram npr. baznih mobilnih stanica, dalekovoda itd. Nema baš previše buke oko dalekovoda koji su na maltene 50Hz, dok se oko wifi-a i mobilnih mreža diže jako puno buke a koje rade na 2,4+ GHz ili u slučaju mobilnih mreža 800-1800MHz
Ono što ne znam je o kakvim frekvencijama se radi u autu. Onako, čisto izvučeno iz dupeta, ne izgleda mi da su blizu ovih oko kojih se diže prašina, no ne mora biti.
Dovoljno je znati jako malo teorije elektrotehnike itd, nisu potrebni nikakvi linkovi itd. Zna se koja i kakva zracenja su stetna i koja nisu i zasto, nema smisla otkrivati toplu vodu.
Kladim se da se svi ovi koji vicu 5G ne paze sunca jer je to "prirodno" a u biti je najjace i najgore zracenje kojem smo izlozeni, i prema cemu 5G i mikrovalne izgledaju kao sala.
Kladim se da se svi ovi koji vicu 5G ne paze sunca jer je to "prirodno" a u biti je najjace i najgore zracenje kojem smo izlozeni, i prema cemu 5G i mikrovalne izgledaju kao sala.
Poznato je da magnetna polja utječu na zdravlje ljudi, kako i koliko ovisi o frekvenciji, amplitudi, načinu modulacije nekih signala itd. Meni ne smeta WI-FI ali smeta BT, kad uključim BT na mobitelu ili da radim na tipkovnici ili mišu sa BT boli me glava i nakon nekog vremena se osjećam užasno iscrpljeno. Bio sam na prezentaciji gdje su mi pokušali uvaliti tzv. magnetnu prostirku. Mjerena je zasičenost krvi sa kisikom prije i nakon 15- minutnog tretmana, nakon tretmana je porasla. Istu prostirku koristi i moja kiropraktičarka prije tretmana, uglavnom magnetoterapija je poznata da poboljšava cirkulaciju krvi i da ima pozitivan učinak na tijelo a radi se o jako malim strujama. Kupio sam tu prostirku na Njuškalu i redovito ju koristim, odlična stvar za nas koji smo već ušli u neke godine. Što mogu napraviti velike struje u električnom autu nemam pojma ali slažem se sa tobom da vrijedi razmisliti. Instaliraj si na mob neku aplikaciju za mjerenje magnetnog polja, recimo "Magnetometar" ili sl. pa neka netko mjeri na raznim dijelovima tijela (od nogu pa na više) kad stisneš gas.debeli je napisao/la:Ne kužim zašto svi misle da mene nešto brine...
Bilo bi mi logičnije da se tim istraživanjima bave preskupo plaćeni djelatnici državne administracije prije puštanja proizvoda u opću uporabu.
Iz tog razloga nadao sam se da su istraživanja i testiranja davno napravljena.
Ranije sam tražio podatke o tome dali prirodu više zagađuju benzinci ili dizelaši, ali izgleda da niti to nikoga nije zanimalo.
Ako najbogatija zemlja na svijetu samo djelomično dozvoljava 5G, onda njihovi državljani znaju nešto što se od nas sakriva.
https://www.ft.com/content/848c5b44-4d7 ... d18ec715f5
Shvaćam da struja u autu ne stvara ionizirajuće zračenje, ali blagotvoran utjecaj na ljudski organizam sigurno nema.
Auto je faradejev kavez, a vozač sjedi jako blizu kablova kroz koje idu jake istosmjerne struje.
Da to nitko nije niti pokušao izmjeriti nije baš normalno.
Kako se taj utjecaj zove i mjeri ne znam.
Iz tog razloga nadao sam se da su istraživanja i testiranja davno napravljena.
Ranije sam tražio podatke o tome dali prirodu više zagađuju benzinci ili dizelaši, ali izgleda da niti to nikoga nije zanimalo.
Ako najbogatija zemlja na svijetu samo djelomično dozvoljava 5G, onda njihovi državljani znaju nešto što se od nas sakriva.
https://www.ft.com/content/848c5b44-4d7 ... d18ec715f5
Shvaćam da struja u autu ne stvara ionizirajuće zračenje, ali blagotvoran utjecaj na ljudski organizam sigurno nema.
Auto je faradejev kavez, a vozač sjedi jako blizu kablova kroz koje idu jake istosmjerne struje.
Da to nitko nije niti pokušao izmjeriti nije baš normalno.
Kako se taj utjecaj zove i mjeri ne znam.
U ovoj temi ti previše koristiš neke formulacije tipa :
"Niko ne zna"
"Niko nije izmjerio"
"Niko ne zna na osnovu kojeg istraživanja"
Ako ja nešto ne znam, ne mogu reći da nitko ne zna.
i svaki sklop koji proizvodi bilo kakvo zračenje i smetnje drugim uređajima ili ljudima je u svom posebnom faradejevom kavezu.
Pregledi su bili vrlo detaljni i svaki dan je bilo nas 5 (pet) na pregledu prema unaprijed dobivenom godišnjem rasporedu pregleda.
(Sličan 6-mjesečni pregled su imali i podmorničari, piloti, oni koji su radili u podzemnim objektima, itd.)
Svaki pregled na medicini rada sam išao kod iste doktorice koja je imala svu evidenciju o mom zdravlju i u prosjeku je jednom godišnje obilazila naša radna mjesta.
Ja ne znam jesu li ovi podaci sa medicine rada, ako im se pridodaju razna mjerenja na uređajima, dovoljni za napisati doktorat. Ti procijeni.
Kod nas su ljudi doktorirali i na puno bnalnijim temama.
"Niko ne zna"
"Niko nije izmjerio"
"Niko ne zna na osnovu kojeg istraživanja"
Ako ja nešto ne znam, ne mogu reći da nitko ne zna.
Auto nije jedan faradejev kavez. Auto je nekoliko faradejevih kaveza,Auto je mali faradejev kavez
i svaki sklop koji proizvodi bilo kakvo zračenje i smetnje drugim uređajima ili ljudima je u svom posebnom faradejevom kavezu.
Dok sam radio na radarima, imao sam pored redovitog godišnjeg sistematskog pregleda i posebni specijalistički pregled na medicini rada svakih 6 mjeseci.Thx, znači neki doktori su dokazali štetnost i odobrili dodatak na plaču, ali nitko ne zna na osnovu kojeg istraživanja.
Pregledi su bili vrlo detaljni i svaki dan je bilo nas 5 (pet) na pregledu prema unaprijed dobivenom godišnjem rasporedu pregleda.
(Sličan 6-mjesečni pregled su imali i podmorničari, piloti, oni koji su radili u podzemnim objektima, itd.)
Svaki pregled na medicini rada sam išao kod iste doktorice koja je imala svu evidenciju o mom zdravlju i u prosjeku je jednom godišnje obilazila naša radna mjesta.
Ja ne znam jesu li ovi podaci sa medicine rada, ako im se pridodaju razna mjerenja na uređajima, dovoljni za napisati doktorat. Ti procijeni.
Kod nas su ljudi doktorirali i na puno bnalnijim temama.
Ne znam baš da nitko nije ništa mjerio. Utjecaj elektromagnetskih polja na ljudsko zdravlje se mjerio jako, jako jako puno puta (što se vidi i gore prema linkovima koje sam stavio) u jako puno razno raznih istraživanja, i sve što su mogli imalo povezati sa ičim (i tu još nisu zaključili ništa posebno....više su 50/50) je u slučaju velikih frekvencija, što bi polje jednosmjerne struje stavilo u "sigurnu" kategoriju.
BTW kaj se tiče "najbogatije zemlje" i "znanja njezinih državljana"
https://www.siliconrepublic.com/comms/s ... h-concerns
Iako su vrlo bogati (nisu u top 3 najbogatijih pa ih nazvati najbogatijima nije baš najtočnije), nemaju oni pojma kao što nemamo ni mi. Razlika između njih i nas je da veći postotak njih zna da ne zna, pa donose malo pametnije odluke koje se lijepo nakupe kroz vrijeme.
BTW kaj se tiče "najbogatije zemlje" i "znanja njezinih državljana"
https://www.siliconrepublic.com/comms/s ... h-concerns
Iako su vrlo bogati (nisu u top 3 najbogatijih pa ih nazvati najbogatijima nije baš najtočnije), nemaju oni pojma kao što nemamo ni mi. Razlika između njih i nas je da veći postotak njih zna da ne zna, pa donose malo pametnije odluke koje se lijepo nakupe kroz vrijeme.