Generator za vjetrenjacu?

Mali vjetrogeneratori
Odgovori
Vene

Generator za vjetrenjacu?

Post Postao/la Vene »

Iskopao sam neki stari ventilator od auto hladnjaka, otvorio ga i dobio ovo...
Moze li se to iskoristiti kao generator za vjetrenjaču, pa da se 12v akumulator puni preko toga.
Evo slike, molim par detalja dal se to moze iskoristi i koliko ocekivati napona / struje iz toga.
Možda izvadit stare magnete i stavit neodimijske? Koliko komada? Ima li smisla uoce upuštati se u to.
Pokusao sam vent zavrtiti rukom, dobivao sam cca 1,5v.
Naravno cilj mi je samo koji amp izvući te pokušati naučiti nešto.

slika

slika[/i]
MP

Post Postao/la MP »

mislim da iz toga možeš izvuči max 1,5A.
Vene

Post Postao/la Vene »

MP je napisao/la:mislim da iz toga možeš izvuči max 1,5A.
I to je nešto, samo pri kojim okretajima (nadam se niskim jer je lokacija Zgb) i što treba napraviti da se to dobije?
grrga

Post Postao/la grrga »

Zavrti ga bušilicom sa regulacijom broja okretaja i izmjeri šta i koliko dobijaš pri raznim okretajima.
Vene

Post Postao/la Vene »

Znači da ne mijenjam magnete?
inch

Post Postao/la inch »

ležaj je najslabija karika.
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

kako ležajevi mogu biti problem ??

pa ventilator u pravilu traje koliko i auto a vrti se na 2000+ o/min :roll:
Barba

Post Postao/la Barba »

marko-sk je napisao/la:kako ležajevi mogu biti problem ??

pa ventilator u pravilu traje koliko i auto a vrti se na 2000+ o/min :roll:

Ležaji nisu kuglični,u večini slučajeva,nego su piksne samocentrirajuče ,od bronze.
Ventilator se vrti vremenski malo a i nije za dužu upotrebu nego kratkotrajnu.
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

nisam ni rekao da su kuglični ( btw. jedno vrijeme sam dilao auto dijelovima pa znam kako većina dijelova iz različitih modela izgleda iznutra :D ) , problem je u tome što ga mora vrtit previše da bi dobio nešto iz njega pa mu to ne koristi ničemu , pogotovo u Zgu .
Vene

Post Postao/la Vene »

marko-sk je napisao/la:nisam ni rekao da su kuglični ( btw. jedno vrijeme sam dilao auto dijelovima pa znam kako većina dijelova iz različitih modela izgleda iznutra :D ) , problem je u tome što ga mora vrtit previše da bi dobio nešto iz njega pa mu to ne koristi ničemu , pogotovo u Zgu .
Šta znači previše?
Ako se stave jači magneti dobija se jača struje, jedino je kod napona problem ako se nevaram, za veći napon treba više namotaja?
Drugim riječima da bi pri nižim okretajima dobio veći napon trebao bi povećati broj namotaja na rotoru?
Jesam li u pravu?
Pustite sad ležaje oni su mi najmanji problem, ima jedan ležaj koji se lako promijeni...
inch

Post Postao/la inch »

Možda sve okrenuti kao hub motor, dakle rotor bi bio stator a istokario bi novi rotor od aluminija i u njega zaljepio magnete i smanjio broj faza, naravno stavio kuglične ležajeve. To bi bilo između 50 i 100 W, taman za punjenje mobitela i laptopa, isl.
Pero

Post Postao/la Pero »

inch je napisao/la:Možda sve okrenuti kao hub motor, dakle rotor bi bio stator a istokario bi novi rotor od aluminija i u njega zaljepio magnete i smanjio broj faza, naravno stavio kuglične ležajeve. To bi bilo između 50 i 100 W, taman za punjenje mobitela i laptopa, isl.
Rotor ti je onaj dio ča se vrti... :D

Mislim da se ne isplati toliko ulagati u takav motorić jer je jeftinije nabaviti na otpadu alternator pa u njega slagati magnete...

Doduše, može se obrnuti priča pa zamijeniti uloge rotora i statora (tj. pretvoriti isti motor u outrunner), a u tom slučaju je i prematanje jednostavnije jer ne treba paziti na balansiranje... ;)
MP

Post Postao/la MP »

mislim da ti je najbolje da kreneš od nečeg ovakvog :

http://www.instructables.com/id/DIY-100 ... d-turbine/
sve drugo je puno truda , malo dobiti , ili uzet sa otpada alternator neki jači .
Odgovori

Natrag na “Vjetrenjače”