Biomasa kao izvor energije

Ostali dijelovi
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Biomasa kao izvor energije

Post Postao/la Ogi »

Sve se vise govori o biomasi kao OIE buducnosti
Kao prednost isticu obnovljivost i CO2 neutralnost
Ne razumijem sta je tu obnovljivo kad spalimo sumu?
Sto ce biti hrana novoj sumi kad iscrpimo zalihe u zemlji?

Biomasa i biodizel su BIO price koje me plase vise od fosilnih goriva

A vas?
HAL9000v2.0
Kontakt:

Post Postao/la HAL9000v2.0 »

Mislim da je smisao koristit otpadnu bio masu a ne uzgajat ju.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dovoljno otpadne bio mase isto znaci da prekomjerno osiromasujemo sumsku zemlju
HAL9000v2.0
Kontakt:

Post Postao/la HAL9000v2.0 »

Jedini problem ja vidim u spaljivanju hranjivih tvari koje bi (ja kao zatvoren sustav npr.) vratio u obliku komposta na zemlju ali ista stvar se događa kad prodaš bananu iz Ugande u Zapruđe pa na kraju kora zagnoji Jakuševac. a ne stablo/majku kako bi bilo prirpdno.
inch

Post Postao/la inch »

zamisli da se skuži kako od ambrozije načiniti gorivo, to bi bilo ludilo.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

HAL9000v2.0 je napisao/la:Jedini problem ja vidim u spaljivanju hranjivih tvari koje bi (ja kao zatvoren sustav npr.) vratio u obliku komposta na zemlju ali ista stvar se događa kad prodaš bananu iz Ugande u Zapruđe pa na kraju kora zagnoji Jakuševac. a ne stablo/majku kako bi bilo prirpdno.
Drugi problem je intezivan uzgoj monokultura
Kako se ne radi o uzgoju za hranu, mozemo ocekivati jos vecu upotrebu kemija i GMOa

Vidi ovo: http://suma-ss.hr/assets/files/brosure/Biomasa.pdf
Nisu napisali ni jedno slovo o negativnim stranama bio mase/dizela/plina

'Svakoj civilizaciji prethode sume, a slijede je pustinje' :(
solarstorm
Post Postao/la solarstorm »

ima još nešt gore , u EU ubrzano rade na novom""bio gorivu ""iz biljnih otpada iz poljoprivrede(tipa slama , otpad uljane repe i kukuruza i dr.)ukoliko sav taj "otpad"završi u dimu to je nepovratno i jako ubrzano cijeđenje tla .posljedice će biti povečanje upotrebe umjetnih gnojiva a na kraju i glad u EVROPI za 30godina
Sigy

Post Postao/la Sigy »

Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

HAL9000v2.0 je napisao/la:Jedini problem ja vidim u spaljivanju hranjivih tvari koje bi (ja kao zatvoren sustav npr.) vratio u obliku komposta na zemlju ali ista stvar se događa kad prodaš bananu iz Ugande u Zapruđe pa na kraju kora zagnoji Jakuševac. a ne stablo/majku kako bi bilo prirpdno.
Pretrazivao sam pros and cons za biomasu i nigdje nisam nasao ni jedno slovo o tome problemu :shock:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

turbo

Post Postao/la turbo »

Ljudi se već tisućama godina griju na drva,a vidi koliki je godišnji prirast u hrvatskoj i svijetu. Ključ je u održivom razvoju,šume treba prorijeđivati,a ne ih potpuno sravniti (što svi koji su protiv biomase pretpostavljaju u korist svojim laprdanjima).Onoliko koliko si stabala izvuko iz šume posadi toliko novih i to je to. Šuma je samoodrživa,pa joj ne treba pesticida i umjetnih govana da bi rasla,treba joj samo vode i CO2. Drvo je najčišći i najprirodniji spremnik sunčeve energije,pa sad ako neko misli da je nafta ekološkija,neka se ode okupat u Meksički zaljev.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

turbo je napisao/la:Šuma je samoodrživa,pa joj ne treba pesticida i umjetnih govana da bi rasla,treba joj samo vode i CO2.
Molim te pojasni
turbo

Post Postao/la turbo »

Pa odi u šumu i vidi što sve možeš naći na/u tlu :),čisti humus,nastao pretežito od samih stabala.A pošto drvo ne daje neke plodove(zanemarivo u odnosu na masu stabla),ni ne treba mu mnogo minerala,jer građeni materijal drva je celuloza koja nastaje od glukoze koja pak nastaje samo od tri elementa:H2O,CO2 i svjetlosna energija.
m2

Post Postao/la m2 »

turbo je napisao/la:Ljudi se već tisućama godina griju na drva,a vidi koliki je godišnji prirast u hrvatskoj i svijetu. Ključ je u održivom razvoju,šume treba prorijeđivati,a ne ih potpuno sravniti (što svi koji su protiv biomase pretpostavljaju u korist svojim laprdanjima).Onoliko koliko si stabala izvuko iz šume posadi toliko novih i to je to. Šuma je samoodrživa,pa joj ne treba pesticida i umjetnih govana da bi rasla,treba joj samo vode i CO2. Drvo je najčišći i najprirodniji spremnik sunčeve energije,pa sad ako neko misli da je nafta ekološkija,neka se ode okupat u Meksički zaljev.
The study from the Manomet Center for Conservation Sciences finds that the replacing coal power generation with that from biomass would result in 3 percent greater emissions by 2050.

Annika Krystal of the Biomass Energy Journal sent me this on Aug 38, 2010.

We have posted a response to this report that shows not only that biomass is not worse than coal, but that the report itself says that biomass can pay dividends to the atmosphere and reduce greenhouse gas emissions.

http://www.treehugger.com/files/2010/06 ... n-coal.php

Korištenje svake "otpadne" bio mase je ok, unekim slučajevima se "ubiju" dvije muhe jednim udarcem ka npr. kod klaoničkog otpada od kojeg se proizvodi metan, na taj način ga se ekološki ukloni, a ostatak može kao gnoj na njive.
Dobijemo metan koji bi i ovako nastao da smo negdje "zakopali" otpad... (kod nas se uglavnom spomenuti otpad spaljuje u procesu proizvodnje cementa zajedno sa starim gumama i još koječim...)
Najrađe bi da naša civilizacija ne proizvodi klaonički otpad (to je ono što nije dobro ni za hrenovke ni za paštete), ali šta je tu je...

http://www.treehugger.com/files/2008/09 ... rlands.php
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

turbo je napisao/la:Pa odi u šumu i vidi što sve možeš naći na/u tlu :),čisti humus,nastao pretežito od samih stabala.A pošto drvo ne daje neke plodove(zanemarivo u odnosu na masu stabla),ni ne treba mu mnogo minerala,jer građeni materijal drva je celuloza koja nastaje od glukoze koja pak nastaje samo od tri elementa:H2O,CO2 i svjetlosna energija.
Ovisno o vrsti drva, ono se sastoji od 50-55% celuloze,
15-25% hemiceluloze (drvnih polioza) i
20-30% lignina, uz manju količinu mineralnih i akcesornih tvari.
Iako osnovnih elementa ima u izobilju, bojim se da posumljavanje nije dovoljno
Imamo nekog sa sumarskog faxa?
Odgovori

Natrag na “Ostalo”