Još da država profunkcionira, pa da konačno raspišu novi natječaj da energetsku učinkovitost...

Kolko bi to bilo uštede u našim uvjetima?rkahler je napisao/la:IKEA-ina ponuda u Nizozemskoj
http://www.solarcentury.com/uk/media-ce ... omeowners/
I ja sam iz Međimurja, Donji Hrašćan... mjesečno na struju ide cca 330knmax je napisao/la:@brijac
Po HEP-ovim cijenama VT (uključeni svi nameti oko 0,15€/kWh), prosječne godišnje insolacije (kontinentalna 1300 kWh/m2, južni jadran 1600 kWh/m2 Lijepe Naše) i trošak (5000€) instalacije PV sustava 2.85kW, nakon kratkog i lakog računa 5000/(0.15*2.85*1300) približno 9 odnosno 7.5 godina naravno ako svu "proizvedenu" energiju potrošimoTo je jednostavno računanje bez kamata, gubitka efikasnosti PV, troškova instalacije ...
PS još da znam tvoju prosječnu mjesečnu potrošnju, kao i lokaciju ...
Max ti je na pristojan način rekao da nisi popunio podatke o lokaciji kod registracije.brijac je napisao/la:I ja sam iz Međimurja, Donji Hrašćan... mjesečno na struju ide cca 330knmax je napisao/la:@brijac
Po HEP-ovim cijenama VT (uključeni svi nameti oko 0,15€/kWh), prosječne godišnje insolacije (kontinentalna 1300 kWh/m2, južni jadran 1600 kWh/m2 Lijepe Naše) i trošak (5000€) instalacije PV sustava 2.85kW, nakon kratkog i lakog računa 5000/(0.15*2.85*1300) približno 9 odnosno 7.5 godina naravno ako svu "proizvedenu" energiju potrošimoTo je jednostavno računanje bez kamata, gubitka efikasnosti PV, troškova instalacije ...
PS još da znam tvoju prosječnu mjesečnu potrošnju, kao i lokaciju ...
Takva jeftinija varijanta ukljucuje i prilicno kolicinu ucenja o tematici za sto vecina ljudi nema volje/vremena i zato se kupuju takvi gotovi kompleti.max je napisao/la:Prosje�na mjese�na insolacija zimi (12. mj.) u Me�imurju je nekih 25-30kWh/m2 �to �e re�i da treba� za tvojih 300kWh kolika ti mjese�na potro�nja instalirati 10kW PV, (Ikea nudi 2.8kW) do�im ljeti tamanpa se tako vrijeme povrata investicije produ�uje za skoro duplo na 12-15 godina. Uglavnom mo�e� pro�i puno jeftinije ako ne kupuje� komplet (Ikea) nego tra�i� povoljnije