NOVOSTI

Električna solarna energija
BB

Post Postao/la BB »

creatin je napisao/la:Moze biti da si u pravu, ovu sezonu je nestalo struje, prijavljujem tom istom HEP-u nestanak u dijelu mjesta i kaze mi covjek u 13:45 da ce probuditi dezurnog :)
znači ima dežurni i budilac dežurnog? :smijeh:
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

max

Post Postao/la max »

To ja zovem manipulacija podatcima :D Dobro kaj u EU postoji javno dostupna statistika Eurostat
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Zvuči zanimljivo, ali možda je samo navlakuša za investitore:
http://nextbigfuture.com/2015/09/solar- ... by-3d.html
No nikad se ne zna. Bilo bi fora doseći 50 % iskoristivosti (ili recimo 90 %) u pretvorbi energije Sunca.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

pkristo je napisao/la:Zvuči zanimljivo, ali možda je samo navlakuša za investitore:
http://nextbigfuture.com/2015/09/solar- ... by-3d.html
No nikad se ne zna. Bilo bi fora doseći 50 % iskoristivosti (ili recimo 90 %) u pretvorbi energije Sunca.
Da bude mozda za kojih extra 30 godina kad svi solarni paneli trenutno proizvedeni budu ionako za rashod...kinda
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

stjepan

Post Postao/la stjepan »

A sta ces komentirati, to je samo friendly reminder :D
creatin

Post Postao/la creatin »

Najzesce je ovo s visokim naponom, to kad procitaju ljudi koji se ne kuze odmah ce prijaviti susjeda.
grrga

Post Postao/la grrga »

Ponovno legalna pljačka uz hrpu neistina. Najveća je ona o isplativosti.
Konkretno ako netko ima 1 kw panela tih 7000 kn mu isplativost pretvara u neisplativost, pogotovo onima koji su panele kupili prije 3-4 godine po puno većim cijenama.

Sad kažu da se isplati za 7-10 godina sa tih 7000 kn.
Po cijenama panela od prije 3 godine isplativost proizvodnje samo za sebe je bila oko 12 godina. Ako tome pridodamo još 7000 kn dođemo do povratka investicije za 19 godina ako sve radi kao prvog dana, ništa se ne pokvari i slično.
Dakle - očigledni je cilj zatući proizvodnju kod kuće.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Koji smradovi, sto je najbolje u pravu su, ko zna kaj bi sve skvadra prilkljucila razne rabote, ali kada je sustav ok i vlasnik zna sto radi to je opet pljacka...
Uglavnom govore o poticajima ali u biti ne poticu vec pljackaju di god stignu...
Fino neka naprave popis dozvoljenih invertera, i neka imaju inzinjera koji ce primiti PDF podataka od novih uredjaja i dati ovlastenje i to je to BESPLATNO...
Seronje...
dmeter

Post Postao/la dmeter »

zega je napisao/la:Koji smradovi, sto je najbolje u pravu su, ko zna kaj bi sve skvadra prilkljucila razne rabote, ali kada je sustav ok i vlasnik zna sto radi to je opet pljacka...
Uglavnom govore o poticajima ali u biti ne poticu vec pljackaju di god stignu...
Fino neka naprave popis dozvoljenih invertera, i neka imaju inzinjera koji ce primiti PDF podataka od novih uredjaja i dati ovlastenje i to je to BESPLATNO...
Seronje...
"Naime, u slučaju da elektrana nije pravilno instalirana ili da njeni zaštitni uređaji nisu usklađeni sa zaštitom u mreži, postoji realna opasnost po život, zdravlje i imovinu ljudi na čiju se instalaciju elektrana priključuje.

Mene zanima koji to mrežni inverter nema anti island zaštitu.je li ko zna koji mrežni inverter da radi bez mreže.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Slazem se sa tobom 98% dmeter, ali ostavljam 2% za razne skalamerije i idijote...
Zatoi kazem, nek naprave popis dopustenih invertera a ne zenit ljude za 7000KN (lopovluk)...
I za invertere koji su novi na trzistu neka fino stave inzinjera i njihove kompanije na raspolaganje koji ce ispitat stvari i dati zeleno svijetlo ili crveno!
Uostalom sto me briga jel iz njihove agencije ili ne neka postave ovlastenu osobu/tjelo/organizaciju...
Stovise ovdje takodjer vidim smisao udruzivanja kao u slucaju udruge elektricna vozila, u svrhu sprecavanja drzavne korupcije i lopovluka...
Gdje je tu OPRAVDANI trosak od 7000KN nek mi upru prstom, ako je sve doslovno u inverteru!?
Lopovluk 100%

Ima li kakva udruga koja upire prstom u drzavna sranja?
Bilo bi to zgodno objavljivat u bazu podataka online!!
Udruga za prokazivanje drzavnog lopovluka!
creatin

Post Postao/la creatin »

Udruge nisu u modi, sada su Agencije in, mozes naplatiti bilo sto.
Hrile

Post Postao/la Hrile »

Pozdrav.

Jućer sam bio u elektri i porazgovarao sa poznanicom izmedju ostalog i kućnih malih solarnih elektrana,

Situacija je sljedeća.

Prva pretpostavka je da imaš riješenog otkupljivaća struje.(bez obzira na snagu instalirane snage jer on grid šalje u mrežu struju.

Nadalje opet dolazimo do instalacije ormarića kraj ograde gdje Hep može u svako vreme iskopćati "elektranu",

Uglavnom pokazala mi je neke ponude i interesantno je bilo vidjeti da je onaj sa 2kw i onaj sa 30kw trebao platiti isto.

Kada sam joj rekao da sam ja utukao u to 23000kn slegnula je ramenima.
Po hepu bi morao platiti i više,čak i do 30.000kn da sve to bude legalno,

Inače kazna je po novome isto do 30000kn

Nadalje,kažem ja njoj za off grid varijantu.

Pita ona mene na temelju čega sam dobio suglasnost za priključak.

Ja je gledam,a ona meni kaže na temelju instalacije koju sam prijavio.

I pričamo mi i dalje i u toj hrpi gluparija dođemo do zaključka da jedino što smijem bez izrade vlastitih dodatnih instalacija grebenjača koja sve tri faze i nulu odvaja od HEPA.i uključuje pretvarač na kučnu mrežu.

Znači samostalni off grid igra a one UPS i hibrid verzije ne, jer može "ubiti nekoga negdje"

I tako prijateljica i Hep u cijelini zagorče mi život a obnovljivi izvori i spasite zemlju me kresnulo po glavi i novčaniku s time da postoji još i šansa da me i kazne.

Sada razmišljati koji OFF grid kupiti,

koji će preživjeti bar 5 godina kako bi čovijek bar vratio ulog u slolarnu energiju.Ušparati,izgleda, sigurno i ne budemo nešto.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Koji je sada aktualni zakon?!
Neki dan smo imali kupca koji je tvrdio da po novom zakonu više nema povlaštene otkupne cijene ali ni kvota.
Jel to točno?

Ja tu ništa ne vidim:
http://www.hrote.hr/default.aspx?id=9
http://www.hera.hr/hrvatski/html/index.html
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”