Fiat Punto elettrico
Pratim ovo pažlivo i zanima me koji si tajmer ( programer) koristio za uključivanje grijanja. Neki Kinez ili nešto drugo?
Jučer sam malo vozio po rijeci i oklici.
Kiša prava Riječka. Magla na Marinićima da možeš u nju zabiti čavao i na njega objesiti šešir.
Vidljivost ispred auta 2~3 metra.
Stakla se magle, grijač radi sa oko 1400W.
Nije problem koliko će struje potrošiti na kratkim relacijama.
Problem je što jako sporo grije i odmagljuje staklo.
Stakla su bila potpuno suha iznutra tek kad sam stigao kući.
Zaključak:
1-Ugraditi grijač od 3~4 kW, što je problem potrošnje na većim relacijama.
2- Webasto !!!
da, upravo kako si opisao.........
osim toga problem nije samo hladnoca vozacu, i u ljetnim mjesecima uz zahladjenje
i kisu je ogroman problem sa zamagljivanjem.
Sjecam se kada sam krenuo na more prosle god. sa audijem, (webasto jos nije bio u pogonu)...
rano jutro a vani pljusti...temperatura 8° ,vlaga katastrofa....sajbe ne samo da se
zamagle nego su orosene kapljicama iznutra, bocno nista ne vidis na retrovizore,
jedva pomaze i pravo grijanje
osim toga problem nije samo hladnoca vozacu, i u ljetnim mjesecima uz zahladjenje
i kisu je ogroman problem sa zamagljivanjem.
Sjecam se kada sam krenuo na more prosle god. sa audijem, (webasto jos nije bio u pogonu)...
rano jutro a vani pljusti...temperatura 8° ,vlaga katastrofa....sajbe ne samo da se
zamagle nego su orosene kapljicama iznutra, bocno nista ne vidis na retrovizore,
jedva pomaze i pravo grijanje
Inverter klima? 115V koja grije i hladi za cca 925W in sa COP3 (raspons snage je od 292-1087W). izlaz malo preko 3000W
Eto malo preurediti izgubiti ove kantaste limove.
https://images-na.ssl-images-amazon.com ... xkmq7L.pdf
Jeftinije rješenje je ugraditi bočne vjetrobrane i otvoriti prozor. 
Nekad sam tako ujutro išao na posao zimi sa starim stojadinom (Karlovac)...
Vani temperatura ispod -20; ako ne otvoriš širom prozore i ne uključiš ventilaciju, inje se hvata u roku odmah.
Sjećam se da sam bio jedini išao s autom na delo kada je temperatura bila ispod -25.
Za kratke relacije nije problem bilo voziti s rukavicama.
Bočni vjetrobrani dobro dođu jer onda možeš otvoriti prozor dovoljno za cirkulaciju zraka i po najgoroj kiši.
Gore navedena metoda ne opterećuje puno baterije...
Nekad sam tako ujutro išao na posao zimi sa starim stojadinom (Karlovac)...
Vani temperatura ispod -20; ako ne otvoriš širom prozore i ne uključiš ventilaciju, inje se hvata u roku odmah.
Sjećam se da sam bio jedini išao s autom na delo kada je temperatura bila ispod -25.
Za kratke relacije nije problem bilo voziti s rukavicama.
Bočni vjetrobrani dobro dođu jer onda možeš otvoriti prozor dovoljno za cirkulaciju zraka i po najgoroj kiši.
Gore navedena metoda ne opterećuje puno baterije...
Moreš probat i to, ali je najjeftinije rješenje napravit dobru ventilaciju u autu, tj. ne dozvolit da se zrak, koji izdišeš, zadržava u kabini.Hemza je napisao/la:A možemo kao piloti koristiti masku za disanje i neće se stakla više znojiti
Kad govorimo o kratkim relacijama, puno ne smeta ni -20 u kabini, smeta zamagljivanje...
Plavi diesel je istog sastava kao i obicni Eurodiesel samo sa dodanom plavom bojom - loz ulje nije jer im se ne isplati raditi kompliciraniji postupak proizvodnje za jeftini energent koji (s obzirom na namjenu) ne mora biti iste kvalitete kao pogonsko gorivo.ijac je napisao/la:Provjereno, loz ulje jednako dobro, i plavi dizel isto... Bar za moj webasto u audiju
Ko voli - neka izvoli, ja ne mislim tociti loz ulje.
Je, u Renault Zoe i noviji Nissan Leaf ugradjuju invertersko grijanje i hladjenje. Bez obzira na vecu efikasnost to opet trosi dosta baterija, pa Zoe po zimi sa upaljenim grijanjem umjesto 150km moze preci jedva 90km.zega je napisao/la:Inverter klima? 115V koja grije i hladi za cca 925W in sa COP3 (raspons snage je od 292-1087W). izlaz malo preko 3000W
Sumnjam da se sa time isplati zafrkavati u samogradnji - sve to sa kucne klime presloziti u auto je valjda jos toliko posla koliko treba za cijelu preradu auta na struju.
Naravno da treba dobra izolacija - samo sto je klasicni auti nemaju jer imaju topline na bacanje (doslovno). Neki znacajni pomak po tom pitanju mozemo ocekivati za jos koju generaciju tvornickih elektricnih.max je napisao/la:pa sad ti reci da ne treba kvalitetna izolacija... Kao i u kući ako i novac za grijanje/hlađenje nije problem vjeruj kvaliteta življenja i te kako je
Hvala, ovo je stvarno jedna nova dimenzija upotrebljivosti elektricnog auta. Kao sto sam vec prije napisao - sve je to super sto ne trosi baterije i bolje grije, ali jednako vazno je i to sto ti ostane predvidivost preostale kilometraze (jako dobro za borbu protiv "bolesti" poznate medju voziteljima na struju kao "range anxiety").OldDog je napisao/la:Čestitam.
Pratim ovo pažlivo i zanima me koji si tajmer ( programer) koristio za uključivanje grijanja. Neki Kinez ili nešto drugo?
Sat za paljenje sam uzeo Webasto 1533 - nakon sto sam Webasto odveo kod servisera koji ga je testirao i rekao sto da kupim. Taj 1533 ima digitalnu komunikaciju sa Webastom tako da na ekranu zna napisati i poruku o gresci.
To je to - ista stvar i kod mene: 1500W je dovoljno (cak i usred zime) za odrzavati auto toplim, ali nema dovoljno snage za brzo napraviti inicijalno zagrijavanje auta. Sa Webastom vec nakon 4-5 minuta od paljenja krene puhati mlaki zrak (dovoljno da se stakla pocnu odmagljivati), a par minuta kasnije je voda skroz zagrijana i puse sve toplije kako se grije plastika kroz koju prolazi zrak.OldDog je napisao/la:Jučer sam malo vozio po rijeci i oklici.
Kiša prava Riječka. Magla na Marinićima da možeš u nju zabiti čavao i na njega objesiti šešir.
Vidljivost ispred auta 2~3 metra.
Stakla se magle, grijač radi sa oko 1400W.
Nije problem koliko će struje potrošiti na kratkim relacijama.
Problem je što jako sporo grije i odmagljuje staklo.
Stakla su bila potpuno suha iznutra tek kad sam stigao kući.
Zaključak:
1-Ugraditi grijač od 3~4 kW, što je problem potrošnje na većim relacijama.![]()
2- Webasto !!!
U autu sam ostavio i elektricni grijac - prvenstveno da imam malo veci kapacitet vode u sustavu, ali budem vidio da ga iskoristim za jutarnje grijanje dok je na uticnici i tako Webastu ustedim par sati rada svaki tjedan.
Zadnja izmjena: Cose, dana/u 20 stu 2016, 17:32, ukupno mijenjano 1 put.