Kontroler za AC motor

Upravljanje motorima i generatorima
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

marko-sk

pero , zega =>
pokušaj je bio da onaj 16 step sinus stavim da se kreće oko 0 (nule), ne oko 2,5V i onda tih 2,5V (poslije OP) kasnije pojačati na +-10V oko nule i onda oderzati samo pozitivnu poluperiodu ali mi EWB nekako to neće :(
marko-sk

Ovo je izlazni stupanj jednog invertora

zanima me zašto je ''prva'' skupina izlaznih tranzistora drukčija od ostatka i koja bi bila uloga optokuplera tu/odnosno inače ? :D

slika
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

optic ti galvanski izolira drive od dijela koji plese po par stotina volti (its a must), pogotovo upper leg, osobno mislim da im se nije dalo crtat sve, ali trebas 6 komada istih sklopova, zato me malo cudi upotreba bu508A pa onda najednom mur890 na istom mijestu moyda nude varijante za odabrat...
E da i 5V moraju biti galvanski odvojena napajanja...
marko-sk

slika

:)
marko-sk

marko-sk je napisao/la:slika
Jel bi mogao umjesto svega ovoga poslije optokuplera stavit mosfet drajver(ili par tranzića) , mosfet i UF diodu ?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

mozes stavit mosfet driver samo ako taj radi na 5V, a par tranzica imas vec sad ne?
Da ja bi preporucio staviti neki push pull izlaz/totem pole, jer ovo kak je sada nije nimalo efikasno ni sigurno (puno trosi, grije se i potencijalno voli riknut)...
Za razliku od mosfet drivera ili mosfeta u dizajnu, mislim da bi dobar diskretni dizajn fino radio na 5V sto se za mosfet ne bi reklo, ok imas logic level gate mosfete ali opet moras i njih dobro napojit, po meni BJT je najbolji izbor sa strane jednostavnosti, najbolji chip driveri imaju hibridni dizajn (u paralelu stave jedan BJT i MOSfet po dva u izlaz) kak napravis tak ce ti biti...
Pero

Post Postao/la Pero »

Ovi optocoupleri (MCT2E) su jako spori, s njima mozes racunati na PWM frekvencije do desetak kHz.
Ne znam zasto ici na optocouplere kad je jednostavnije koristiti kakav gotov half H-bridge MOSFET driver. :oci:
marko-sk

jel bi ovo stvarno moglo vozit AC motor ??
tako jednostavno (količina elemenata) ??
jedini mi je problem HEF4752 , samo na jednom mjestu na ebay ga ima !
Pero

Post Postao/la Pero »

marko-sk je napisao/la:jel bi ovo stvarno moglo vozit AC motor ??
tako jednostavno (količina elemenata) ??
jedini mi je problem HEF4752 , samo na jednom mjestu na ebay ga ima !
Ne znam za AC motor, to ovisi o kontroleru.
Glede HEF4752, mozes umjesto njega koristiti i half bridge drivere kao ca su IR2101 ili jaci IR2110.
marko-sk

kako hef4752 mogu zamijeniti IR2101 / IR2110 kad je hef* čip koji 'pravi' tri sinusoide 120° , a IR* je samo driver - tj. oni ne prave faze 120° , zar ne ? :oci:
Pero

Post Postao/la Pero »

Hebi ga, tek sam kasnije vidija da spominjes sinusni kontroler, ne izlazni driver.
Pogleda sam malo podatke o chipu i vidim da mu je dokumentacija prilicno mrsava. Zanima me ca su mu oni ulazi A, B i C?

Ja ipak ostajem pri dsPIC, a za njega imas cak i gotov program za sinusne invertere.

Kako ne volim koristiti tudje biblioteke, sve pisem u asembleru pa se razvoj prilicno otegao, ali bar sve imam pod kontrolom te racunam da cu postici solidnu pouzdanost.
Do sada sam napisao vec par tisuca naredbi, a najvise sam utrosija vremena na simultani rad te na protokole za serijsku portu. Naravno, sve je temeljito debugirano te kasnije ostaje samo povezati sve u jednu cjelinu.

Svemu tome je prethodilo studiranje, tj. proucavanje dokumentacije, a trebalo je procitati i prouciti vise tisuca stranica dokumentacije. Bez obzira na to, uvijek imam pet sest PDF-ova otvorenih dok programiram...
Za par mjeseci cu imati gotov kontroler, kome cu znati svaku nanosekundu ca se unutra odigrava pa necu imati iznenadjenja.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Znači taman negdje do ulaska u EU... :smijeh2: :plazi:
Pero

Post Postao/la Pero »

debeli je napisao/la:Znači taman negdje do ulaska u EU... :smijeh2: :plazi:
Samo se ti cerekaj, kako smo krenuli, zavrsit cu kontroler i prije izlaska (oops, ulaska) iz EU. :plazi:

Pocetnu verziju cu imati i ranije, ali racunam na pravi sinusni kontroler, koji i nije bas potreban za X5 motore...
ivans

Post Postao/la ivans »

Zdravo ! (posle dužeg vremena)
Šta mislite o ovakvom frekventnom regulatoru? slika

Tačnije, šta mislite o AC sistemu u autu zasnovanom na sličnom monofaznom frekv. regulatoru? Njemu je svejedno kakvog je oblika struja na ulazu, tako da sigurno mogu i baterije. Verujem i da ne mora baš 220V da se dovede. Radio bi i na manjem naponu. Jedino bi možda regulacija bila problem, pošto retko koji ima potenciometar.

Cene ovakvih regulatora se kreću od 100-200e za polovne. Monofaznih motora ima koliko hoćeš. Doduše, ne prave se za veće snage, ali ajd. Sa trofaznim bi se sve malo iskomplikovalo, ili ne bi?
Odgovori

Natrag na “Kontroleri”