DOK-ING XD
Pruga Rijeka - Zagreb je elektrificirana, a više se koriste dizel lokomotive nego električne. Na to mislim...
Dok sam ugovarao sa škverovima za popravak brodova, nikada se nije isplatilo ići na napajanje broda strujom s obale, dizel generator je uvijek bio podosta jeftinije rješenje (makar ga morao unajmiti)...
Nije to situacija samo u Hrvatskoj, isti slučaj je skoro svugdje; više ti se isplati proizvoditi struju generatorom nego je kupovati. Naravno, to vrijedi samo kad je riječ o većim snagama, preko ~500kW...
Dok sam ugovarao sa škverovima za popravak brodova, nikada se nije isplatilo ići na napajanje broda strujom s obale, dizel generator je uvijek bio podosta jeftinije rješenje (makar ga morao unajmiti)...
Nije to situacija samo u Hrvatskoj, isti slučaj je skoro svugdje; više ti se isplati proizvoditi struju generatorom nego je kupovati. Naravno, to vrijedi samo kad je riječ o većim snagama, preko ~500kW...
-
Koji? Koliko godina traje baterija, bez obzira na broj punjenja? Koliko kosta za zamijeniti? Kako se zbrinjava odbacena baterija?Cose je napisao/la:Ali ako zelis elektricni auto radi svih prednosti - ima nacina da se to napravi po nekoj razumnoj cijeni. Za manje od 10k EUR imas noviji mali gradski auto sa Litijskim baterijama koje ce trajati 200k km uz doseg do nekih 80km.
"You see things; and you say, ‘Why?’Prof. Baltazar je napisao/la:Koji? Koliko godina traje baterija, bez obzira na broj punjenja? Koliko kosta za zamijeniti? Kako se zbrinjava odbacena baterija?Cose je napisao/la:Ali ako zelis elektricni auto radi svih prednosti - ima nacina da se to napravi po nekoj razumnoj cijeni. Za manje od 10k EUR imas noviji mali gradski auto sa Litijskim baterijama koje ce trajati 200k km uz doseg do nekih 80km.
But I dream things that never were; and I say, ‘Why not?’"
(George Bernard Shaw)
Gledas stvari tako da trazis razloge zasto ne - na drugoj smo mi koji sarafimo jer smo nasli dovoljno dobrih razloga da to napravimo.
Ocigledno obadva gledista imaju dovoljno argumentata za svoje pozicije, a konacna je odluka samo na tebi - da li zelis e-auto ili ne.
-
Ne mogu reci da vidim smisla u tom zakljucku: promasio je pitanje o kojem je rijec i predstavlja vise emotivni komentar koji nastoji raspiriti strast za bavljenje e-autima, nego sto opovrgava moju tvrdnju da e-auti u ovom desetljecu nece imati bitnog utjecaja...osim mozda da ce vise stete, nego koristi sirenjem tog mita o "zelenom autu" koji (s danasnjom tehnologijom i infrastrukturom) drzi vodu toliko dugo dok je zabranjeno postaviti pitanje ukupne bilance potrosnje resursa kroz cijeli zivotni ciklus e-auta.Cose je napisao/la:"You see things; and you say, ‘Why?’
(George Bernard Shaw)
Gledas stvari tako da trazis razloge zasto ne - na drugoj smo mi koji sarafimo jer smo nasli dovoljno dobrih razloga da to napravimo.
Ocigledno obadva gledista imaju dovoljno argumentata za svoje pozicije, a konacna je odluka samo na tebi - da li zelis e-auto ili ne.
Nadalje, ne tvrdim ja da nema smisla da bilo tko zavrne rukave i sarafi, nego da je masovna upotreba e-auta (10-90% ukupnog voznog parka) s debelim i neumoljivim razlozima nedosanjani san i da se u tehnoloskim i gospodarskim trendovima ne nazire promjena takve situacije. O tim razlozima nitko ni rijeci nije prozborio, osim spominjanja 20 kn/litri goriva. Nego, kad fosilna goriva (za nekoliko godina) budu duplo skuplja, a ona su vecinski izvor el. energije, kolika ce biti cijena el. energije? Hoce li i cijene proizvodnje ostati na danasnjoj razini? I kako tocno ljudi zaneseni e-autima misle svaki dan osigurati na desetke kWh energije bez tih fosilnih goriva koja ce svakako poskupiti? Drugim rijecima, samo naprijed sa svojim "uradi sam" projektima, ali da je vrijeme da se polako prekine s teorijama zavjere, naftnom lobiju koji ne dozvoljava razvoj e-auta, da je vrijeme da se ljudi suoce s tehnoloskom i gospodarskom stvarnoscu automobilskog prometa - vrijeme je.
Ne bih ulazio u previse detaljnu raspravu, jer je slicnih vec bilo tu na forumu. Stoga uzmimo u obzir samo dva detalja:
- da li "naftni lobi" (naftne kompanije + auto industrija) uracunava u cijenu svojih preradjevina i proizvoda na prvi i drugi pogled skrivene troskove - utjecaj na zdravlje ljudi u gradovima i zagadjenje okolisa (npr. slucajno ili namjerno proliveno ulje, benzin, dizel...)?
- sunceve energije ima sasvim dovoljno (sjetimo se racunice kvadrata 400*400 km), no sto to vrijedi kad je puno unosnije konstantno ispirati mozak malom covjeku pricicom da je nafta (i NE) i dalje (slijedecih x desetljeca) jedini moguci izbor, a u isto vrijeme ta ista pohlepna "elita" razbacuje nebrojene kolicine poreznog novca (kojeg placaju svi) na nesto potpuno debilno kao sto je vojni budzet, e nebi li na taj nacin i dalje (nekad sporedno, a nekad i direktno) cicali i cicali svoj nemali privatni profit. Kad bi se nekim cudom ljudski rod donekle opametio i iskorijenio beskrajnu pohlepu kod onih famoznih 1% populacije, svi bi (u prosjeku) zivjeli puno bolje i kvalitetnije na ovoj kugli.
"You may say I'm a dreamer..."
- da li "naftni lobi" (naftne kompanije + auto industrija) uracunava u cijenu svojih preradjevina i proizvoda na prvi i drugi pogled skrivene troskove - utjecaj na zdravlje ljudi u gradovima i zagadjenje okolisa (npr. slucajno ili namjerno proliveno ulje, benzin, dizel...)?
- sunceve energije ima sasvim dovoljno (sjetimo se racunice kvadrata 400*400 km), no sto to vrijedi kad je puno unosnije konstantno ispirati mozak malom covjeku pricicom da je nafta (i NE) i dalje (slijedecih x desetljeca) jedini moguci izbor, a u isto vrijeme ta ista pohlepna "elita" razbacuje nebrojene kolicine poreznog novca (kojeg placaju svi) na nesto potpuno debilno kao sto je vojni budzet, e nebi li na taj nacin i dalje (nekad sporedno, a nekad i direktno) cicali i cicali svoj nemali privatni profit. Kad bi se nekim cudom ljudski rod donekle opametio i iskorijenio beskrajnu pohlepu kod onih famoznih 1% populacije, svi bi (u prosjeku) zivjeli puno bolje i kvalitetnije na ovoj kugli.
"You may say I'm a dreamer..."
-
Bojim se da cemo zastraniti od teme, ali stvari nisu tako jednostavne kako se tebi, izgleda, cine. Njemacka je svojevrsni broj 1 u svijetu po pitanju solarne energije i tim povodom sam objavio clanak u kojem mozes naci nekoliko znacajnih podataka. Najvazniji medju njima je da jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, zagovaratelj i predvodnik u podrucju solarne energije, misli do 2050. proizvoditi 25% svoje elektricne (dakle, ne ukupne!) energije iz solarnih panela. Ja mislim da cemo se morati okrenuti solarnoj energiji i veselim se tome, ali ne vidim tu realisticnog prostora za napojiti nesto manje od milijardu auta, koliko ih danas ima u svijetu. ~0.5kWh/km/putnik je za barem red velicine previse.Cose je napisao/la:Danas mozes kupiti panele po takvoj cijeni da u svojem dvoristu iducih 7 godina imas garantiranu cijenu za 1kWh od 1kn, a preostalih 15+ godina imas besplatnu struju.
Nisam upoznat da ima nesto slicno za naftu/benzin.
Uglavnom, ako netko danas misli napraviti el. auto i puniti ga sa solarnih panela, svaka cast, samo naprijed. Poanta mog komentara je da nismo jos uopce krocili u desetljece u kojem bi nervozno cupkanje u iscekivanju svetog grala u obliku masovnog, pristupacnog i kvalitetnog e-automobila bilo iole opravdano ili razumljivo.
baš optimističnoProf. Baltazar je napisao/la:Ne mogu reci da vidim smisla u tom zakljucku: promasio je pitanje o kojem je rijec i predstavlja vise emotivni komentar koji nastoji raspiriti strast za bavljenje e-autima, nego sto opovrgava moju tvrdnju da e-auti u ovom desetljecu nece imati bitnog utjecaja...osim mozda da ce vise stete, nego koristi sirenjem tog mita o "zelenom autu" koji (s danasnjom tehnologijom i infrastrukturom) drzi vodu toliko dugo dok je zabranjeno postaviti pitanje ukupne bilance potrosnje resursa kroz cijeli zivotni ciklus e-auta.Cose je napisao/la:"You see things; and you say, ‘Why?’
(George Bernard Shaw)
Nadalje, ne tvrdim ja da nema smisla da bilo tko zavrne rukave i sarafi, nego da je masovna upotreba e-auta (10-90% ukupnog voznog parka) s debelim i neumoljivim razlozima nedosanjani san i da se u tehnoloskim i gospodarskim trendovima ne nazire promjena takve situacije. O tim razlozima nitko ni rijeci nije prozborio, osim spominjanja 20 kn/litri goriva. Nego, kad fosilna goriva (za nekoliko godina) budu duplo skuplja, a ona su vecinski izvor el. energije, kolika ce biti cijena el. energije? Hoce li i cijene proizvodnje ostati na danasnjoj razini? I kako tocno ljudi zaneseni e-autima misle svaki dan osigurati na desetke kWh energije bez tih fosilnih goriva koja ce svakako poskupiti? Drugim rijecima, samo naprijed sa svojim "uradi sam" projektima, ali da je vrijeme da se polako prekine s teorijama zavjere, naftnom lobiju koji ne dozvoljava razvoj e-auta, da je vrijeme da se ljudi suoce s tehnoloskom i gospodarskom stvarnoscu automobilskog prometa - vrijeme je.

recimo da ja imam el. autić a ti klasiku i trenutno nema ni nafte ni struje , što misliš tko će se prije snaći da pokrene svoj automobil ?
ti moraš proizvesti naftu a ja struju , ja si mogu pomoći nekakvim potokom,solarnim panelom, drvima,vrućom vodom ,vjetrom, morem...... a ti kako ćeš proizvesti litru jeb. nafte ??
Možda je lakše napravit naftu nego struju. Manje je tehnološki zahtjevno. Jedino što treba malo više vremena.bmwcabrio je napisao/la:baš optimističnoProf. Baltazar je napisao/la:Ne mogu reci da vidim smisla u tom zakljucku: promasio je pitanje o kojem je rijec i predstavlja vise emotivni komentar koji nastoji raspiriti strast za bavljenje e-autima, nego sto opovrgava moju tvrdnju da e-auti u ovom desetljecu nece imati bitnog utjecaja...osim mozda da ce vise stete, nego koristi sirenjem tog mita o "zelenom autu" koji (s danasnjom tehnologijom i infrastrukturom) drzi vodu toliko dugo dok je zabranjeno postaviti pitanje ukupne bilance potrosnje resursa kroz cijeli zivotni ciklus e-auta.Cose je napisao/la:"You see things; and you say, ‘Why?’
(George Bernard Shaw)
Nadalje, ne tvrdim ja da nema smisla da bilo tko zavrne rukave i sarafi, nego da je masovna upotreba e-auta (10-90% ukupnog voznog parka) s debelim i neumoljivim razlozima nedosanjani san i da se u tehnoloskim i gospodarskim trendovima ne nazire promjena takve situacije. O tim razlozima nitko ni rijeci nije prozborio, osim spominjanja 20 kn/litri goriva. Nego, kad fosilna goriva (za nekoliko godina) budu duplo skuplja, a ona su vecinski izvor el. energije, kolika ce biti cijena el. energije? Hoce li i cijene proizvodnje ostati na danasnjoj razini? I kako tocno ljudi zaneseni e-autima misle svaki dan osigurati na desetke kWh energije bez tih fosilnih goriva koja ce svakako poskupiti? Drugim rijecima, samo naprijed sa svojim "uradi sam" projektima, ali da je vrijeme da se polako prekine s teorijama zavjere, naftnom lobiju koji ne dozvoljava razvoj e-auta, da je vrijeme da se ljudi suoce s tehnoloskom i gospodarskom stvarnoscu automobilskog prometa - vrijeme je.![]()
recimo da ja imam el. autić a ti klasiku i trenutno nema ni nafte ni struje , što misliš tko će se prije snaći da pokrene svoj automobil ?
ti moraš proizvesti naftu a ja struju , ja si mogu pomoći nekakvim potokom,solarnim panelom, drvima,vrućom vodom ,vjetrom, morem...... a ti kako ćeš proizvesti litru jeb. nafte ??
Anaerobna digestija bio tvari -> metan
Destilacija tekučine koja ostaje nakon fermentacije biotvari -> benzin (etanol)
Ulje biotvari = dizel
Samo što je uvjet da se naravno ima komad zemlje na kojem se može uzgajat biotvar. Recimo konoplja ili neka druga brzorastuča biljka. Sa tone konoplje se može dobiti i preko 500 litara plina(metana) ili benzina(etanola).
Zasto mislis da bi tranzicija na elektricna vozila morala biti nagla i preko noci? Da su pocetkom 20. stoljeca svi pobili konje i kupili aute isto ne bi bas bilo dobro - rijec je bilo o dosta godina (10-20?) tijekom kojih se gradila potrebna infrastruktura (benzinske) i radila tranzija sa konja/kola na aute. Isto tako je bilo puno problema sa autima u odnosu na konje - ali se s vremenom polako sve ispeglalo do upotrebljivosti.Prof. Baltazar je napisao/la:Bojim se da cemo zastraniti od teme, ali stvari nisu tako jednostavne kako se tebi, izgleda, cine. Njemacka je svojevrsni broj 1 u svijetu po pitanju solarne energije i tim povodom sam objavio clanak u kojem mozes naci nekoliko znacajnih podataka. Najvazniji medju njima je da jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, zagovaratelj i predvodnik u podrucju solarne energije, misli do 2050. proizvoditi 25% svoje elektricne (dakle, ne ukupne!) energije iz solarnih panela. Ja mislim da cemo se morati okrenuti solarnoj energiji i veselim se tome, ali ne vidim tu realisticnog prostora za napojiti nesto manje od milijardu auta, koliko ih danas ima u svijetu. ~0.5kWh/km/putnik je za barem red velicine previse.Cose je napisao/la:Danas mozes kupiti panele po takvoj cijeni da u svojem dvoristu iducih 7 godina imas garantiranu cijenu za 1kWh od 1kn, a preostalih 15+ godina imas besplatnu struju.
Nisam upoznat da ima nesto slicno za naftu/benzin.
Uglavnom, ako netko danas misli napraviti el. auto i puniti ga sa solarnih panela, svaka cast, samo naprijed. Poanta mog komentara je da nismo jos uopce krocili u desetljece u kojem bi nervozno cupkanje u iscekivanju svetog grala u obliku masovnog, pristupacnog i kvalitetnog e-automobila bilo iole opravdano ili razumljivo.
Ako idealiziras stvari i grintas jer sve nije spremno da plug-in zamijeni ICU aute (za koji se 100 godina gradila i doradjivala tehnologija i infrastruktura), onda da - sve je u banani i daleko od spremnoga.
Na temu panela - ti si bio taj koji je prije par poruka rekao kako nema garncije da i struja nece poskupjeti nekoliko puta kao i nafta, pa sam ti samo naveo primjer panela koje mozes koristiti kao policu osiguranja protiv toga.
Dok-ing u stranim medijima: http://phys.org/news/2013-03-croatian-a ... ctric.html
-
Po (mislim) 3. put: ne mislim ja to uopce, nego stalno cujem "kad ce e-auti, kad ce e-auti...", "zasto nisu, zasto nisu jos..." pa sam ukazao na to da postoje jaki razlozi za to. Tvoje pitanje je manje-vise na mjestu, ali je stiglo na krivu adresu.Cose je napisao/la:Zasto mislis da bi tranzicija na elektricna vozila morala biti nagla i preko noci?