Omega EV
Stvarno velika šteta za Omegu, bio je auto za primer.
Ne bi smeli da se koriste AC SSRovi za prekidanje DC napona. AC SSRovi uglavnom koriste trijake koji se sami gase kad sinusoida prođe kroz nulu. Kod DCa toga nema, pa stoga se jednom okinuti trijak nikada neće ni ugasiti. Treba voditi računa da se koriste sklopke sa blowout magnetima na naponima preko 48V DC. Ja sam na par Albright sklopki koje ih nisu imale sam dodavao magnete iz bravica za kuhinju. Samo treba malo obnoviti magnetizam (Lorencova sila) i pravilno postaviti magnete da se luk oduvava od kontakata.
Ne bi smeli da se koriste AC SSRovi za prekidanje DC napona. AC SSRovi uglavnom koriste trijake koji se sami gase kad sinusoida prođe kroz nulu. Kod DCa toga nema, pa stoga se jednom okinuti trijak nikada neće ni ugasiti. Treba voditi računa da se koriste sklopke sa blowout magnetima na naponima preko 48V DC. Ja sam na par Albright sklopki koje ih nisu imale sam dodavao magnete iz bravica za kuhinju. Samo treba malo obnoviti magnetizam (Lorencova sila) i pravilno postaviti magnete da se luk oduvava od kontakata.
Koliko sam pročitao nitko nije koristio krivu verziju SSR-a. Svi su bili predviđeni za DC. Porazno je da se i oni za AC pretjerano griju. Na 30% opterećenja i još na hladnjaku se pregrijavaju. Jbozur je testirao večeras, sigurno će napisati rezultate.pesovic je napisao/la:Ne bi smeli da se koriste AC SSRovi za prekidanje DC napona. AC SSRovi uglavnom koriste trijake ..............
Ja imam 5-220 VDC 40Agrrga je napisao/la:Koliko sam pročitao nitko nije koristio krivu verziju SSR-a. Svi su bili predviđeni za DC. Porazno je da se i oni za AC pretjerano griju. Na 30% opterećenja i još na hladnjaku se pregrijavaju. Jbozur je testirao večeras, sigurno će napisati rezultate.pesovic je napisao/la:Ne bi smeli da se koriste AC SSRovi za prekidanje DC napona. AC SSRovi uglavnom koriste trijake ..............
istina , ne može se koristiti AC za DC struju , probao sam na svog stavit DC , upali se i više ne gasi bez obzira dal je ugašeno il upaljeno. Jedino se na AC ugasipesovic je napisao/la:Stvarno velika šteta za Omegu, bio je auto za primer.
DC je ovaj kojeg sam predzadnjeg linkao. Tog nisam isprobao
- tomislav m
Točno tAKAV 220VDC 40A je meni napravio havariju. Sada više ni deset puta jacem nebi vjerovao!miko je napisao/la:Ja imam 5-220 VDC 40Agrrga je napisao/la:Koliko sam pročitao nitko nije koristio krivu verziju SSR-a. Svi su bili predviđeni za DC. Porazno je da se i oni za AC pretjerano griju. Na 30% opterećenja i još na hladnjaku se pregrijavaju. Jbozur je testirao večeras, sigurno će napisati rezultate.pesovic je napisao/la:Ne bi smeli da se koriste AC SSRovi za prekidanje DC napona. AC SSRovi uglavnom koriste trijake ..............
I ja isto!tomislav m je napisao/la:Točno tAKAV 220VDC 40A je meni napravio havariju. Sada više ni deset puta jacem nebi vjerovao!miko je napisao/la:Ja imam 5-220 VDC 40Agrrga je napisao/la: Koliko sam pročitao nitko nije koristio krivu verziju SSR-a. Svi su bili predviđeni za DC. Porazno je da se i oni za AC pretjerano griju. Na 30% opterećenja i još na hladnjaku se pregrijavaju. Jbozur je testirao večeras, sigurno će napisati rezultate.
Kupio sam "Solid State Relay SSR 5-220V DC, 40A + Heat Sink"
i namjeravao ga koristiti za grijač. Nisam ga još ni ugrađivao ni isprobavao, a sigurno ni neću.
Šteta što nisi rađe nabavio webasto, nebi prošao ništa skuplje..jest da je električno lakše i jednostavnije složit..
To grijanje na struju mi se baš nikako ne sviđa (zato sam nabavio webasto, ), em zbog toga što bateriji zimi padne kapacitet i još se troši na grijanje a tako dragocjena struja treba za domet. To što je toliko opasno nisam ni računao..
Struja po meni nije za grijanje... Za grijanje je loža, nafta, ulje, plin, drvo.
To grijanje na struju mi se baš nikako ne sviđa (zato sam nabavio webasto, ), em zbog toga što bateriji zimi padne kapacitet i još se troši na grijanje a tako dragocjena struja treba za domet. To što je toliko opasno nisam ni računao..
Struja po meni nije za grijanje... Za grijanje je loža, nafta, ulje, plin, drvo.

Tesko je znati, ali nakon mojeg iskustva gdje je "120V" SSR krepao na 96V sam uzeo isti takav 40A / 220V i taj je par mjeseci radio Ok na mojih max. 110V (napon punjenja). Ali spojen iza glavnog kontaktora, pa ako i krepa u voznji vidjeti cu po temperaturi vode ili kada zakuha i lako iskljuciti / izvaditi osigurac. Taj 40A SSR (sa onim velikim alu hladnjakom) kod mene na 15-16A nakon 10min bude jedva mlacan.OldDog je napisao/la:I ja isto!tomislav m je napisao/la:Točno tAKAV 220VDC 40A je meni napravio havariju. Sada više ni deset puta jacem nebi vjerovao!
Kupio sam "Solid State Relay SSR 5-220V DC, 40A + Heat Sink"
i namjeravao ga koristiti za grijač. Nisam ga još ni ugrađivao ni isprobavao, a sigurno ni neću.
Ovaj u Omegi je bio isti takav, ali je napon punih baterija 219V pa je moguce da je radi toga krepao - na zalost ne odmah, nego tek nakon nekog vremena. I nije bio spojen iza glavnog kontaktora da radi samo kada je upaljen kontakt nego direktno na baterije.
DC je zeznut - meni je i 80A kontaktor nakon 2 mjeseca koristenja u grijanju (gdje se svakih 1-2min pali/gasi) ostao zapecen i zakuhala je voda u voznji. Pretpostavljam da bi idealno bilo hibridno rjesenje koje je spomenuo Cubi sa 2 termostatska prekidaca - sigurnosni 85C koji gasi kontaktor i 70C za normalno grijanje koji gasi SSR. U slucaju da SSR krepa, na 85C ugasiti kontaktor (s obzirom da nece stalno prekidati punu struju ne bi se trebao zapeci kao ovaj kod mene).
Lako je moguće da su ti SSR-i jako osjetljivi na naponske udare, koji se javljaju pri isključivanju, zbog induktivnosti grijača.MP je napisao/la:na DC SSR -u kod induktivnih trošila treba obavezno staviti diodu paralelno sa trošilom , i hladilo .
koristimo ih na poslu nijedan još nije otišao , istina nisu tako velike struje u igri.
Možda se to može prevenirati sa gore navedenom diodom.
Što se riče pregrijavanja to se nekao lakše može kontrolirati jer možeš povremeno provjeriti da li se grije i koliko.
Ovu pizdariju se skokovima napona možeš registrirati i mjeriti jedino osciloskopom.
Problem s kontaktima releja, odnosno njihovo lijepljenje kod DC se može spriječiti spajanjem kondenzatora paralelno s kontaktima releja. Taj princip se godinama koristio kod platinskog paljenja...i platine su držale dugo, često su se prije mehanički dijelovi potrošili a ne kontakti. Ako je bil dobar kondenzator.Cose je napisao/la: DC je zeznut - meni je i 80A kontaktor nakon 2 mjeseca koristenja u grijanju (gdje se svakih 1-2min pali/gasi) ostao zapecen i zakuhala je voda u voznji. Pretpostavljam da bi idealno bilo hibridno rjesenje koje je spomenuo Cubi sa 2 termostatska prekidaca - sigurnosni 85C koji gasi kontaktor i 70C za normalno grijanje koji gasi SSR. U slucaju da SSR krepa, na 85C ugasiti kontaktor (s obzirom da nece stalno prekidati punu struju ne bi se trebao zapeci kao ovaj kod mene).
Slično ima Ijac na Citroenu. Isto su bili problemi oko lijepljenja kotve releja za grijanje. Više o tome nek on objasni

Evo video - https://www.youtube.com/watch?v=W94iksaQwUo