PLOMIN 3
Danas sam dobio mailom a nije prvi puta.

Uploaded with ImageShack.us
Zašto se tako kod nas ne propagiraju solari?

Uploaded with ImageShack.us
Zašto se tako kod nas ne propagiraju solari?
u plomin 3 ide ugljen zbog politike, plin bi bio bolje rjesenje ali hrvatska nema dovoljne rezerve plina trenutno, a ugovor koji su sklopili sa rusijom oko kupnje plina nije toliko povoljan za TE. Drugi faktor je sto njemacka gura ugljen i unaprijed su vec dogovorene kupovine od kuda ce se uzimati ugljen.
ALi sto je najgore ugljen nije uopce los kako se prica.
Problem u hrvatskoj je sto se u medijima uopce ne izjasnjavaju ljudi iz struke, nigdje nisu pricali inzinjeri, magistri i doktori sto mise o Plominu 3, cuju se samo "zeleni" nekompetentni ljudi koji samo zato jer netko bruji da je ugljen los sad se dizu na straznje noge zbog TE.
Usporedivat dobru nuklearku, TE, HE sa FN elektranom je smjesno, onaj tko se razumije u EES zna da elektroenergetski sustav niti ne osjeti fotonaponske elektrane kolika je zanemariva njihova snaga, da ne pricamo o negativnim posljedicama i smetnjama na mrezu koje zajedno sa VE proizvode.
ALi sto je najgore ugljen nije uopce los kako se prica.
Problem u hrvatskoj je sto se u medijima uopce ne izjasnjavaju ljudi iz struke, nigdje nisu pricali inzinjeri, magistri i doktori sto mise o Plominu 3, cuju se samo "zeleni" nekompetentni ljudi koji samo zato jer netko bruji da je ugljen los sad se dizu na straznje noge zbog TE.
Usporedivat dobru nuklearku, TE, HE sa FN elektranom je smjesno, onaj tko se razumije u EES zna da elektroenergetski sustav niti ne osjeti fotonaponske elektrane kolika je zanemariva njihova snaga, da ne pricamo o negativnim posljedicama i smetnjama na mrezu koje zajedno sa VE proizvode.
Ovisi ako imaš 3.6GW VE koliko je prijavljeno kod nas i te kako će NE osjetiti tj doći će do rušenja EESmarko je napisao/la:Usporedivat dobru nuklearku, TE, HE sa FN elektranom je smjesno, onaj tko se razumije u EES zna da elektroenergetski sustav niti ne osjeti fotonaponske elektrane kolika je zanemariva njihova snaga, da ne pricamo o negativnim posljedicama i smetnjama na mrezu koje zajedno sa VE proizvode.

VE predstavljaju problem jer zbog njih dolazi do preopterecenja mreze konstantno. Uglavnom rade kad nam ne treba energije i onda se javlja problem previsokih napona u prijenosu i opasnosti ispada dalekovoda. Konkretno zbog VE Vrataruca cesto zna doci do previsokog napona na 110kV dalekovodu na koji su one spojene. Problem je opet u ugovorima koji su potpisani da vlasnicima VE i koji brane da se one iskljuce iz pogona. Ukratko problem je sto se grade nova postrojenja a u prijenos ne ne ulaze nista, sustav nam je preopterecen ali sreca pa nemamo puno industrije pa nam HE cesto znaju radit kao potrosaci jalove snage.max je napisao/la:Ovisi ako imaš 3.6GW VE koliko je prijavljeno kod nas i te kako će NE osjetiti tj doći će do rušenja EESmarko je napisao/la:Usporedivat dobru nuklearku, TE, HE sa FN elektranom je smjesno, onaj tko se razumije u EES zna da elektroenergetski sustav niti ne osjeti fotonaponske elektrane kolika je zanemariva njihova snaga, da ne pricamo o negativnim posljedicama i smetnjama na mrezu koje zajedno sa VE proizvode.Kolko pratim EES OIE koji nisu predvidljivi VE i PV trebaju imati barem toliko u TE, NE ... a to što je kod nas PV zanemariv to je druga priča al VE polako postaje problem
Svaki dobar sustav bi se trebao planirati da ako izgradite neko postrojenje treba imati rezerve u snazi u istoj mjeri u drugom postrojenju...energija se uvijek moze kupiti na burzi u Zurichu ali cesto nije ekonomski isplativo.
Slovenija gradi reverzibilne elektrane (mislim čak i najefikasniju na svijetu), dočim mi ne. Valjda imamo dobar razlog: nemamo vode (Jadran) ni brda (Velebit) ,a i zašto da kupujemo jeftino (noć) i prodajemo skupo (dan) kad možemo kontra prodavati ispod ekonomske cijene ipak imamo ofce koje to sanirajumarko je napisao/la:Svaki dobar sustav bi se trebao planirati da ako izgradite neko postrojenje treba imati rezerve u snazi u istoj mjeri u drugom postrojenju...energija se uvijek moze kupiti na burzi u Zurichu ali cesto nije ekonomski isplativo.

PS
Nek mi netko objasni kako će naš EES prihvatiti 4.4GW VE koliko ih trenutno ima zaprimljeno ?? valjda je sad svima jasno ćemu služe kvote ili ??
Mi ju već imamo http://hr.wikipedia.org/wiki/Hidroelektrana_Velebitmax je napisao/la:Slovenija gradi reverzibilne elektrane (mislim čak i najefikasniju na svijetu), dočim mi ne...
I to prilično velike snage (276 MW snaga vodnih turbina i 240 MW snaga vodnih crpki). Još od 1985. Sigurno si vidio cijevi iznad ceste kad se voziš starom cestom iznad Obrovca.
Naravno da znam za tu RHE, mogao bi sad polemizirati o tome al u mom postu ne piše da mi nemamo nego da ne gradimo ništa. Ajd napiši što je sve rvacka napravila u svom postojanju ?? a koliki su zahtjevi za istim ??
Ako smo već nesposobni za izvore el. energije onda bi bilo korisno da država (koja ?? superhik) barem brine o infrastrukturi jer je bezpredmetno razgovarati o nečem što je od javnog interesa da bude privatno (dalekovod, vode , ceste ...) al ne mi ćemo opet ulupati nofce u ugljenaru i kupovati skupi ugljen i plaćati CO2 penale... Ma da, ima narod para za sanacije, samo naprijed.
Ako smo već nesposobni za izvore el. energije onda bi bilo korisno da država (koja ?? superhik) barem brine o infrastrukturi jer je bezpredmetno razgovarati o nečem što je od javnog interesa da bude privatno (dalekovod, vode , ceste ...) al ne mi ćemo opet ulupati nofce u ugljenaru i kupovati skupi ugljen i plaćati CO2 penale... Ma da, ima narod para za sanacije, samo naprijed.