eSmart

Završene samogradnje i registracije
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Bravo. :respekt: :respekt: :respekt:
eltico

Post Postao/la eltico »

Čestitam :palac:

Dužan si pivu :D
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

eltico je napisao/la:Čestitam :palac:

Dužan si pivu :D
Svakak :palac:
lisicakm

Da malo aktiviram temu, autić se bezbrižno vozio do prošlog utorka. Draga je išla na posao, kad je nasred puta nešto jako udarilo na zadnjem dijelu kod motora-getribe i auto je stao.... vrtio je u leru i nije se moglo ubacit u brzinu. Došao sam kadetom i dovukli smo ga do mene. Uspio sam ubacit u neku brzinu i auto se pokrenuo. Poveselio sam se da je sve u redu, međutim kad je auto ubrzao čulo se neko lupetanje u getribi. Nadamo sam se da neću morat sve ponovo rastavljat. ... al kamoli sreće, ošla getriba... Izvadio sam sve van, rastavio getribu i imao što vidjeti. U 6. brzini svi zupci su bili potpuno polomljeni. Malo sam proučavao i gledao kako to sve zajedno funkcionira. Tada sam izbacio zupčanik za rikverc, te dvije poluge koje šaltaju 1., 3., 4., i 6. brzinu te ostavio polugu koja šalta samo u 2. i 5. na diferencijalu.
Auto se ponovo vozi i to sa šaltanjem sa samo 2. i 5. brzine. Max brzina je 75 km/h na 24s. Prije bila oko 85, al koga šiša.
tako da ako netko misli predelavat smarta , neka izvadi višak poluga.
2 brzine su sasvim dovoljne.
Sa strujom i motorom je inače sve u redu. :D

slika

slika

slika

slika

slika

slika
riba

Post Postao/la riba »

Ovako zupčanici izgledaju kao da su od putra lol :lol:

Eto šta ti moment napravi hehe
Willys

Post Postao/la Willys »

Vidiš kakva zvijer je Rade :D
riba

Post Postao/la riba »

Treba poslati ove slike mercedesu :D (ili yamahi, tko god je već radio pogon)
mike20

Post Postao/la mike20 »

To je u biti robotizirani ručni mjenjač?
Znači i getribe znaš slagati :D
lisicakm

riba je napisao/la:Ovako zupčanici izgledaju kao da su od putra lol :lol:

Eto šta ti moment napravi hehe
Ma da je barem bio moment razumio bi . Vozila se konstantnom brzinom kad se to dogodilo.
A to da su kao od putra, doslovce jesu. Kad sam brusio ovaj zupčanik što se vidi na predzadnjoj slici, ne sjećam se kad sam brusio mekaniji metal kakvom se lakoćom brusio. ma da je bio od putra duže bi držao :roll:
Willys je napisao/la:Vidiš kakva zvijer je Rade :D
To da je je . Prošla par tisuća, a nove četkice se još nisu ni prilagodile :D

mike20 je napisao/la:To je u biti robotizirani ručni mjenjač?
Znači i getribe znaš slagati :D
:D
Čovjek svašta nauči kad je sila.
Uglavnom elektromotor vrti ovaj bubanj u oba smjera koji je u određenim pozicijama u određenoj brzini. Osovina bubnja ima potenciometar kojim se određuje točan položaj bubnja tako da se zna u kojoj je točno brzini. Sad ne znam kakav kuplung je prije imao, al da bi on uopće mogao automatski šaltat, treba imat automatski kuplung , i uz to mora automatski smanjivat gas da bi šaltao u vožnji. Za preradu je to malo komplicirano. Navodno da postoji nekakva elektronika kojom se to može složit da radi. Al onda verojatno možeš šaltat ručno- sekvencionalno , al ne kao automatik.
Do sad je imao složen mikroprekidač koji je vrtio motor u jednom i drugom smjeru. Krajnji smjer je bila 6. brzina , a drugi krajnji smjer rikverc. I to nije htio baš uvijek ulovit. Pa kad si stao pred veću uzbrdicu si morao mrdat po prekidaču kad je ulovio nešto jer je većinu vremena u tom rasponu okretaja u leru. Bilo je koma šaltat. Sad radi perfektno. 2. i 5 brzina. Mijenjaju se samo donja 2 zupčanika . Skroz gornjeg sam blokirao i maknuo sam gornje dvije poluge. :palac:
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”