bitno kod rasvijetedklari je napisao/la:imam jednu od 20W 4000K (artasovu)i prilično bijelo svijetli, mislio sam njome zamjeniti šparnu 30W, bio sam razočaran jer je puno slabije osvjetljavala prostor, i što je najbitnije , nije baš za direktno osvjetljenje , prilično grize za oči, jaki intenzitet iz male točke . Nema dugo u firmi objesio preko 120 led lampi 130W 5000K, istina, one otprilike mjenjaju živinu 400W(kad su nove) i zbilja daju puno lumena ali opet grizu za oči, tako da led baš i nije za direktno osvjetljenje. Za razliku od šparne ili neonske koja ne svjetli jako ali ima površinu pa time i daje dosta lumena. Meni su one puno ugodnije nego led , ali i led se da prilagodit. To je samo moje viđenje
CRI-faktor (ili Ra) faktor uzvrata boje nebi trebao ići ispod 80%
točkasti izvori nebi trebali biti u vidnom polju
ako se ide ispod 300 luksa treba preferirati toplu bjelu 2700-3500 K
od 300 - 500 luksa treba može se ići prema neutralnoj bjeloj do 6000K (mada je meni 4000K tu idealno ) ,samo za dinamične prostore sa "muvingom" ide se preko 500luksa i boja može biti ladna 6000 k-8000K. Recimo 700luksa 8000K , ti je dobro za neki živahni radni prostor ujutro ili ako prodaješ kola i frižidere . mogu ti iscrtat projekat tamo negdje poslje 15.1 jel prije neću biti kući pa će mo ga svi prokomentarisat . reci mi parametre
do koliko bi dao za matrijal
posloži po važnosti cjena , potrošnja ,konfor , treba bit regulabilno , ide na neki bus (KNX/EIB , DALI ... ) moš malo na fb pogledat iStruja