Elektro šoker

Kreativna kontrola elektrona
Pero

Re: elektro šoker

Post Postao/la Pero »

MARIJANVZ je napisao/la:Imam pitanje: dali bi elektro šoker odbranio od napada pasa?
Ne mrzim životinje. Vozim se pokraj romskog naselja gdje ima desetak pasa koji me često napadaju. Do sada me nije nijedan ugriznuo, ali se jako bojim.
Zato te i zivotinje napadaju... Pas nanjusi strah i onda ga to tjera da bude agresivniji.

U biti pas se boji covjeka te ako kod nepoznate osobe nanjusi strah, sam ce iz straha (svog vlastitog) onda i napasti.

Skoro svaka zivotinja moze nanjusiti srah i to doslovno.

Tu onda nece pomoci ni soker, a jos ce vise naskoditi ultrazvucni rastjerivac pasa jer ce ih iznervirati.

Jedino su ptice dovoljno glupe da idu napadat covjeka, a cak ni vuk se nece usuditi napasti odraslu osobu ako ista nije preplasena ili ako nije u coporu.

Treba te biti strah pasa koji su dresirani za napad na covika te nekih genetski osiromasenih pasa (citaj: neke cistokrvne pasmine).

Naravno, druga je prica ako je pas vezan pa mu dodjes u domet; ukoliko te ne pozna, takav pas ce redovno napasti.

Kada ti nepoznati pas prilazi, ako ne rezi, pruzi mu gornju stranu dlana da je ponjusi; onog momenta kad te ponjusi ce te i ostaviti (ako se nisi usra od straha, ha ha); doduse, neki psi ce lajati na tebe ako ih potom ne pogladis po glavi.

Posjeti veterinara i vidi kako se ponasaju psi u prisustvu veterinara - manji su od makova zrna. ;)

Zivotinje treba upoznati, a ne ici sa silom protiv njih... :stari:
creatin

Re: elektro šoker

Post Postao/la creatin »

MARIJANVZ je napisao/la: Vozim se pokraj romskog naselja gdje ima desetak pasa koji me često napadaju. Do sada me nije nijedan ugriznuo, ali se jako bojim.
Samo da ponovimo ovo sto je prije receno, ti su gori i od vukova :)
darma

Post Postao/la darma »

Stara kineska glasi: Nema goreg psa od romskog psa... :smijeh:
riba

Post Postao/la riba »

Koje su zamjene za tranzistor TIP31? Po mogućnosti da su jednake veličine i dobavljivi naravno.

Hvala na odgovoru unaprijed.

Ili ako ga netko ima a iz Rijeke ili Zagreba je nek se javi :)
edding

Post Postao/la edding »

TIP31A NPN TO220 3A 60V 10 40W General purpose, high power TIP31C TIP41A

TI je oznaka proizvođača, P napon (ako se ne varam), ovisi o shemi potraži slično.
PS Na prvu 2N3055
Pero

Post Postao/la Pero »

edding je napisao/la:TIP31A NPN TO220 3A 60V 10 40W General purpose, high power TIP31C TIP41A

TI je oznaka proizvođača, P napon (ako se ne varam), ovisi o shemi potraži slično.
PS Na prvu 2N3055
Nece ici jer je 2N3055 u TO-3 kucistu, a ne o TO220. Mislim da ne treba spominjati cinjenicu da je 2N3055 nesto sporiji od releja... :lol:

Probaj potraziti TIP41, ako ne nadjes TIP31 (ako je original bio sa suffiksom A, onda moze bilo B, bilo C).

Uostalom, u Chipoteci ces valjda naci kakav NPN tranzistor u TO220 kucistu za 60V/3A/40W...
Odgovarat ce ti bilo koji drugi tranzistor samo da zadovolji te minimalne uvjete.
Ja nazalost sam na terenu, a siguran sam da imam nekoliko komada TIP41C, koji uspjesno zamjenjuje TIP31A; lako moguce je da imam bas i TIP31C negdje, ali ce potrajati da ga nadjem....

BTW, ako neko ima taj ili zamjenski tranzistor, ne mora biti u RIjeci ili u zagrebnu, moze se to poslati i obicnim pismom. Ti tranzistori ionako ne vrijede vise od par kuna pa dajte mu posaljite pp da vam da adresu kamo da posaljete navedeni poklon. :D ;)
riba

Post Postao/la riba »

Kao prvo hvala na odgovoru!

E sad, meni nije jasno zašto mora ići tako jaki tranzistor? Riječ je shemi sa prve stranice.

TIP41c ima za kupit u holexu i nije skup, pa bih uzeo njega ako je ok.

E da i samo da kažem otkad sam otkrio Holex chipoteku lagano izbjegavam, mislim da svi razumijemo zašto :D

A ovo Rijeka ili Zagreb sam napisao baš da ne gnjavim ljude, da ne moraju slat poštom. :)
edding

Post Postao/la edding »

Ako ništa da probudim peru....

Mislio sam na http://www.kronos.hr/tranzistor-mje-3055-p-6227.html
Pero

Post Postao/la Pero »

edding je napisao/la:Ako ništa da probudim peru....

Mislio sam na http://www.kronos.hr/tranzistor-mje-3055-p-6227.html
Znas li zasto pero ima krvave oci?
Ako ne znas, znaci da nisi cuo za onu da neprijatelj nikad ne spava... :D :lol:

Jedina je prednost ovog tvog tranzistora je da je manji od releja. :smijeh1:
da imam vremena, zacas bih nasa u Kronosa odgovarajuci tranzistor, ali ici montirati puzeve??? :roll:
BTW, za mjerenje dinamickih karakteristika 3055 se ne koristi osciloskop vec kalendar... :plazi:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pero je napisao/la: BTW, za mjerenje dinamickih karakteristika 3055 se ne koristi osciloskop vec kalendar... :plazi:
:smijeh:
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

BD911 bi ja stavio...
edding

Post Postao/la edding »

Sve ja to Pero znam, još od vremena kad se iza RO-MA-e (zna admin za prije ulicu II Armije), čekalo u redu za "uparene" 3055 vezane bakrenom žičicom :D
Nemoj mi samo reći da nisi napravio nijedno NF pojačalo s njim?
riba

Post Postao/la riba »

Evo ljudi uzeo sam oba dva, pa ću vidjet kako će radit. Još čekam da se namota transformator (biti će minijaturni autotransformator sa 9v:4kv)

Za paljenje sam zamislio (radi sigurnnosti jel) dva prekidača, jedan mali slide za paljenje i jednu malu tipkicu koja će biti malo uvučena u kućište za aktivaciju.

Šta mislite o tome? Zanima me još ideja :)
riba

Post Postao/la riba »

Evo izvješća, sve je složeno na proto ploči, i imam otprilike 3.2kV na izlazu. Vide se iskrice kad su elektrode jako blizu, no kad se idem pržit s njim jednostavno je preslab. Mislim prži on čak i dovoljno na goloj koži, ali ne radi preko nikakve robe. Sad me zanima postoji li neki način za povećat struju?

Ovo je shema:

slika

Hvala unaprijed. :)
eugen

R

Post Postao/la eugen »

probaj se igrat sa r1 r3 Time bi trebao mrdat frekvenciju oscilatora a time i izlazni napon. Samo ti sve najvise ovisi o tom transformatoricu
btw mozes probat udvostrucit napon na sekundaru sa dvije diode i kondezatorom ionako ti nije bitno kak naponzgleda nego da "przi"
Odgovori

Natrag na “Elektronika”