Regenerativno kocenje na bicikli
Citanje ovog rada zahtjeva nesto vremena kojeg mi nedostaje no malo sam pogledao rad i moram priznati da je ideja odlicna!!Denis je napisao/la:Pero, ti radiš kontroler. Kako to napreduje?
Baci pogled na ovaj koncept kontrolera za rad motora na većim brzinama .
Što misliš o tome? Volio bih pročitati tvoj komentar (i ostalih, naravno).
http://www.ornl.gov/~webworks/cppr/y200 ... 111874.pdf
Pozdrav!
Ukratko tristorima odvajajau standardni izlaz na nacin da odvajaju izlazni stupanj na visokom broju okretaja kad reverzne diode u izlaznom mostu pocnu voditi/kociti, i time dizu max RPM nevjerovatno (i izbjegavaju odredjene probleme) uz pomoc "predvodjenja faze" (nesto kao predpaljenje u benzincu, tj pomicanje tocke paljenja usljed velike brzine klipa smjesa se mora upliti dosta ranije od TDC, tako i tu (CPA-current phase advance da bi se motor mogao vrtiti brze od nazivne brzine)!
Veoma korisna stvar, nadam se da ce biti veoma upotrebljavana u buducnosti, Pero, isplati se procitat clanak...
Odavno mi je poznat taj koncept, no ima i jednostavnijih rjesenja.
Primjera radi, i KEB72331 ima slican koncept pa vrti motor brze nego sto bi inace DC bus to dopustio.
Upitna je efikasnost takvih kontrolera, narocito kada se ide na tiristore u sprezi motora. Bolje rjesenje je odvajanje DC busa od baterije diodama ili IGBT-ovima ili MOSFET tranzistorima bez reverznih dioda.
Primjera radi, i KEB72331 ima slican koncept pa vrti motor brze nego sto bi inace DC bus to dopustio.
Upitna je efikasnost takvih kontrolera, narocito kada se ide na tiristore u sprezi motora. Bolje rjesenje je odvajanje DC busa od baterije diodama ili IGBT-ovima ili MOSFET tranzistorima bez reverznih dioda.
- EnergyStar
- Kontakt:
Pratim, zainteresiran sam...
Imam e-konu sa V48 motorom i olovnim baterijama. Vidim da moj kontroler nema opciju regenerativnog kočenja. Koje su mi opcije ako bi to želio ugraditi?
Baterije su pri kraju, pa cu vjerojatno uskoro uzimati nove... još se premišljam oko LiPo ili olova. Mislite li da će regenerativno kočenje previše "trošiti" cikluse punjenja/pražnjenja baterija?
Imam e-konu sa V48 motorom i olovnim baterijama. Vidim da moj kontroler nema opciju regenerativnog kočenja. Koje su mi opcije ako bi to želio ugraditi?
Baterije su pri kraju, pa cu vjerojatno uskoro uzimati nove... još se premišljam oko LiPo ili olova. Mislite li da će regenerativno kočenje previše "trošiti" cikluse punjenja/pražnjenja baterija?
Ako sam dobro shvatio, na kontroleru N48 za 20% veću snagu potrebno je samo prelemiti X2 na masu?Kada sam rastavljao kontroler čini mi se da su X1 i X2 kratko spojeni.U tom slučaju ih razdvajam ili spajam zajedno na masu? Kada sam X3 spojio na masu dobio sam vožnju u rikverc.
Koliko je pouzdano dizati snagu za tih 20%?
Koliko je pouzdano dizati snagu za tih 20%?
Ovisno o kontroleru. Brzina nema veze s tim, iako postoji neka minimalna brzina gdje se jos uvijek kakva-takva energija vraca u bateriju...discover je napisao/la:jel zna netko gdje bi mogao naci tocan podatak koliki je maksimlni regen napon u ovisnosti o brzini za v48 motor?
9C kontroler nazalost ipak ima neku minimalnu brzinu pri kojoj jos uvijek koci.
ma sve 5 al nije mi baš jasno...
tj. ukoliko max regen napon u kontroleru nebi bio ograničen.. do kojih vrijednosti bi išao?
iznos struje u bateriju je onda ovisan o brzini? mislio sam ako idem presporo da će regen napon biti manji od napona baterije a onda nema punjenja.. šta 9C kontroler ima nešto kao MPPT kod solara, da prilagodi regen prilike bateriji?
tj. ukoliko max regen napon u kontroleru nebi bio ograničen.. do kojih vrijednosti bi išao?
iznos struje u bateriju je onda ovisan o brzini? mislio sam ako idem presporo da će regen napon biti manji od napona baterije a onda nema punjenja.. šta 9C kontroler ima nešto kao MPPT kod solara, da prilagodi regen prilike bateriji?
evo našao sam u gmailu što me zbunilo...
pitao sam svojedobno ecrazymana da mi naštima max regen voltage na kontroleru jer bi imao 12s lipo gore a on mi odgovara:
" the regen voltage never higher than the battery voltage ,so you do not worry the regen voltage ,if you need the cruising switch limit the max speed ,that need add 3 usd ,thank you.
Regards
Keywin
"
e sad kak pak to, ako regen voltage nije veci od napona baterije kak ju onda puni?
pitao sam svojedobno ecrazymana da mi naštima max regen voltage na kontroleru jer bi imao 12s lipo gore a on mi odgovara:
" the regen voltage never higher than the battery voltage ,so you do not worry the regen voltage ,if you need the cruising switch limit the max speed ,that need add 3 usd ,thank you.
Regards
Keywin
"
e sad kak pak to, ako regen voltage nije veci od napona baterije kak ju onda puni?