Renault electric

Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Renault Zoe Q210 2014.g. - baterija je do proljetos bila na 98% zdravlja, onda je drugi auto zavrsio na servisu vise od mjesec dana i nismo se mogli puniti polako po noci, vec smo morali koristiti punionice 22/43kW.

Iako smo punili do uobicajenih 75-80%, zdravlje baterije se za to vrijeme pogorsalo na 93%. Nakon par mjeseci ponovnog punjenja doma zdravlje se polako vratilo na 97% (i predjenih skoro 85k km).

Zanimljivo...
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nisam znao da se baterija može opraviti od takvih stvari. :palac:
Grana

Post Postao/la Grana »

Vjerojatno je ili bila van balansa ili je elektronika za SOC malo zaglupila
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Pretpostavljam da BMS elektronika racuna svasta nesto oko toga koliki su naponi na kojiem SOC, uskladjenosti napona baterija i tko zna kojih jos stvari koje trigeriraju razlicite izracune.

Prije toga dok je baterija bila na 98% smo se isto povremeno punili na javnim punionicama (brzim i sporijim, ovisno o potrebi), ali to je bilo svega par puta mjesecno.
BB

Post Postao/la BB »

stjepan je napisao/la:Nisam znao da se baterija može opraviti od takvih stvari. :palac:
Domaća struja ;) :D
stjepan

Post Postao/la stjepan »

BB je napisao/la:
stjepan je napisao/la:Nisam znao da se baterija može opraviti od takvih stvari. :palac:
Domaća struja ;) :D
Ova domaća je kvalitetnija od uvozne? Ja baš zato naručio zidni punjač....neću ja stranjsku nekvalitetnu ubacivat u svoj auto! :D
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Renault Q210 zimska potrosnja na otvorenoj cesti sinoc put Zg-Sisak-Zg - iskreno, nisam mislio da ce ici ispod 16 pa sam zato stvarno jako pazio da se mogu vratiti do VG ako slucajno u Sisku ne bi radila punionica:

slika

Vani temperatura -1, kabina unaprijed zagrijana na punjacu tamo i nazad pa onda grijanje putem na prohladnih 22C, grijani podlozak na sjedalu, brzina ne preko 70km/h.

Inace kada se kabina ne zagrije unaprijed, a temp kabine drzi na ugodnih 24C uz stani-kreni voznju po gradu (prosjek ispod 25km/h) - zimska potrosnja uredno bude 21-22kWh/100km ili preko.
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Fora mi je Zoe, ali mi se ne sviđa što su ga pokušali učiniti što jeftinijim na račun sigurnosti: https://it-mixer.com/renault-zoe-pao-na ... ila-jednu/
Nije to dobro. S druge strane čitaš kako su ljudi u Tesli pali niz provaliju i zaradili ogrebotinu. Renault (i sam vozim Clio) ne ide baš u dobrom smjeru. Sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu. Fućkaš auto, koliko god jeftin bio, ako ću poginuti u njemu.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

stjepan

Post Postao/la stjepan »

Što znači "rating expired"? Radi li se o nekom limitu svakog rankinga (ne znam....test vrijedi x godina), ili se radi o nekom događaju (npr. promjeni načina testiranja) koji su invalidirali sva stara testiranja? Ili mislite da se radi o "seriji" proizvodnje u ovom slučaju?
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

stjepan je napisao/la:Što znači "rating expired"? Radi li se o nekom limitu svakog rankinga (ne znam....test vrijedi x godina), ili se radi o nekom događaju (npr. promjeni načina testiranja) koji su invalidirali sva stara testiranja? Ili mislite da se radi o "seriji" proizvodnje u ovom slučaju?
S godinama se postrozuju pravila testiranja, tako da auto koji je 2013. imao 5 zvjezdica danas mozda ima (ni)jednu.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ideš, poprilične su to onda razlike....
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Cose je napisao/la:S godinama se postrozuju pravila testiranja, tako da auto koji je 2013. imao 5 zvjezdica danas mozda ima (ni)jednu.
To je točno, ali Zoe ima manje zračnih jastuka nego kad se pojavio radi smanjenja troškova. Očajnički pokušavaju smanjiti troškove proizvodnje pa štede na krivim mjestima, barem po mom mišljenju. Neće to na dobro izaći. A baš sam se nadao da će se Renault izvući. Očito gube kompas.
Ali dobro. Ovo će svakako biti jaaaaako zanimljivo desetljeće. Očekujem već 2025 možemo očekivati "price parity" u usporedbi cijene EV i ICE (age) vozila. A ako im je i cijena usporediva, a trošak po kilometru znatno manji onda je to game over. Ne razumijem kako VW misli prodavati dizelaše u 2030-oj (po njihovoj nedavnoj službenoj izjavi - vjerojatno kako bi ohrabrili ljude da i dalje kupuju njihovo TDI govno u koje su ulupali milijarde) s omjerom EV : ICE 50:50. Neće ići. I oni bi mogli na bubanj ako ne promijene ploču. Krajem desetljeća će svijet biti jedno sasvim drugačije mjesto. Fora!
fire

Post Postao/la fire »

pkristo je napisao/la:
Cose je napisao/la:S godinama se postrozuju pravila testiranja, tako da auto koji je 2013. imao 5 zvjezdica danas mozda ima (ni)jednu.
To je točno, ali Zoe ima manje zračnih jastuka nego kad se pojavio radi smanjenja troškova. Očajnički pokušavaju smanjiti troškove proizvodnje pa štede na krivim mjestima, barem po mom mišljenju. Neće to na dobro izaći. A baš sam se nadao da će se Renault izvući. Očito gube kompas.
Ali dobro. Ovo će svakako biti jaaaaako zanimljivo desetljeće. Očekujem već 2025 možemo očekivati "price parity" u usporedbi cijene EV i ICE (age) vozila. A ako im je i cijena usporediva, a trošak po kilometru znatno manji onda je to game over. Ne razumijem kako VW misli prodavati dizelaše u 2030-oj (po njihovoj nedavnoj službenoj izjavi - vjerojatno kako bi ohrabrili ljude da i dalje kupuju njihovo TDI govno u koje su ulupali milijarde) s omjerom EV : ICE 50:50. Neće ići. I oni bi mogli na bubanj ako ne promijene ploču. Krajem desetljeća će svijet biti jedno sasvim drugačije mjesto. Fora!
A struju cemo kupovati od marsovca?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Proizvesti zelenu struju nije problem. Problem ju je uskaldištiti. A baterije od auta su mjesto gdje ju možeš skladištiti. Struja je u cijeloj toj računici najmanji problem. Svaka ulica može imati svoju "benzinsku", svaka kuća, svaki dućan itd. za vrlo male novce. Za razliku od benzina i dizela, struju možeš proizvesti gdje god pa je cijeli sistem puno "decentraliziraniji".

Na sve to dodaj mogućnost da baterija od auta može poslužiti i kao "powerwall" i eto ti dodatan bonus za zelenu struju, njezino spremanje i korištenje.
Odgovori

Natrag na “Renault”