Kogeneracija

Ostali dijelovi
Tomy

Post Postao/la Tomy »

el_žižak je napisao/la:
Tomy je napisao/la:A koji generator odabrati? sinhroni ili asinhroni?
Polako, doci cemo i do izbora generatora. Ne mozemo skakati sa jedna stavke na drugu. Kad poslozimo izbor pogonskih motora, posloziti cemo i izbor generatora (osim samog odabira bitan je i izvor motora i generatora, odakle ih nabaviti itd. sve cemo to proci) ;)
Ja nemam puno izbora, 1.1 motor mi stoji doma i besplatan mi je (tj.već sam ga platio i nema smisla da ga bacam) zato mi je interesantna tema generator. Ništa, pratim temu dok se ostali ne usuglase koji motor će imati dosta snage,a deci manju potrošnju od ostalih.
mike20

Post Postao/la mike20 »

Za lanac si u pravu, iako je on nešto bučniji.
Osobno ne znam niti za jedno pucanje zupčastog remena, tak da to nije loš izbor

Sljedeći je problem-regulacija okretaja.

sa injectionom to je daleko jednostavnije složiti-a i jeftinije jer niš ne trebaš u biti kupovati, samo podesiti. Za fegazer je to nešto drugačije.
Vidio sam na malim agregatima, al dal je to primjenjivo direktno i na veće motore po principu skini/našrafi
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Imati na umu da benz motori na tako niskom broju okretaja nemaju ni izbliza deklariranoj snazi, pogledati krivulju snage ali snaga je debelo ispod pola na tom broju okretaja...
slika
npr
Tako da osim sto ce motor biti trajniji, prava snaga za 20Kw motor je oko 5-8kw na tom broju okretaja (za stari fiatov motor ne ovaj na grafu)
el_žižak

Post Postao/la el_žižak »

mike20 je napisao/la:
el_žižak je napisao/la: Ne možemo si dozvoliti veću potrošnju od proizvodnje i
Inače :palac: .
U ovom dijelu svemira ne možeš imati veću proizvodnju od potrošnje.
Izvučeno iz konteksta, ali se odnosi na potrošnju proizvedenog BioPlina. Mozes, ako kupujes plin gledat kao potrosnja kupljenog plina. U svakom slučaju, riječ je bila o proizvodnji BioPlina. Pa da ponovimo, ne smijemo si dozvoliti veću potrošnju BioPlina nego li proizvodimo BioPlina(ili kupljenog plina, benge, nafte...).

Svemirski pozdrav ;).

mike20 je napisao/la: Stari motori tipa Yugo 903ccm je dosta nepouzdan i nije dugog vijeka.
Original Fiat 903 je nešto bolji.
E hbg, motohod veli jedno, sad ti veliš drugo. Hajd, bar se slažete oko brenda motora. Mislim, ima li ovdje medju nama neki automehanicar, profesionalno ili iz hobija da veli koju?

Ima meni logike i jedno i drugo sto vas dva velite ali, kad velite kontra onda nista vise ne znam(ovo za Fiat/Yugo 900ccm).

Izbor motora se definitivno razvukao, sad mi žao što sam Tomyu pisao "polako".

Što se tiče broja okretaja, mislim da je Cose u svom postu vec razjasnio kako za koji motor i broj oktetaja. Podudara se i sa Zeginim grafom, znači Fiat laufa na 2400 o/min i to je negdje za 7-9kW generatora.
Dakle, mi pričamo o benzincu, a ne o dizelu koji bi trebao vrtiti na 1800. Benzinac je u pitanju, cijelo vrijeme bio.
Cose je napisao/la:Za dieselski motor u agregatu je idealano 1600-1800 o/min, a za benzinski 2200-2400 o/min, a motor treba biti adekvatno predimenzioniran. Npr. 1.6 diesel je idealan za agregat 10-15kW, a mali benzinac oko 1000ccm bi vjerojatno bio dobar za 6-10kW.
Motohod

Post Postao/la Motohod »

Zašto bi vrtio generator na 1800 okretaja motora ako se može napraviti prijenos, ne stavljati generator direktno na radilicu.
Neka motor od 40 kw pri 5000 okretaja radi na nešto višim okretajima od lera.... recimo 1200. Tu daje cca 10 kw, dovoljno za manji generator. Ti okretaji su dovoljni da postigne tlak ulja i da s dovoljnom brzinom vrti vodenu pumpu. A potrošnja trečinu manja od 1800.

No s druge strane, budući da je ovo kogeneracija - treba i toplinske energije.... a tu treba okretaje. Ovisno o veličini sistema s toplom vodom.

Evo Opelovog 12SC OHV motora.... nisam automehaničar, autoelektričar sam no volim šrafiti i mehaniku. Taj ide u moju "najnoviju" E liniju Kadetta.

Neuništiv motor :respekt:

slika

slika

slika

slika

slika

Opel ga je koristio od početka šezdesetih godina pa skoro do polovice devedesetih...

http://en.wikipedia.org/wiki/Opel_OHV_engine :palac:
Master of disaster

Post Postao/la Master of disaster »

1200 okretaja je malo prenisko, pogotovo za benzinski motor. Svaki motor najbolje radi u području max. okretnog momenta, to su okretaji za koje je "ugođen" pa će mu i iskoristivost biti bolja na tim okretajima, iz grafa za suzukijev motor se vidi da bi to bilo već na oko 2300-2500 okretaja. S obzirom da je koristan rad motora zapravo okretni moment, to su okretaji di se za najmanje kilovata dobije najviše Nm, što pojednostavljuje i regulaciju jer će na tim okretajima motor dobro "reagirati na gas".
Motohod

Post Postao/la Motohod »

Okretni moment pri malim okretajima se dobije velikim zamašnjakom.... a imam jedan zamašnjak od Steyr-a 188. Ne bi bil montiran na radilicu motora nego na osovinu generatora, koji bi preko prijenosa dobio pogon s motora.

Da mi je nabaviti stari Steyr - tzv Žabu - on ima još veći zamašnjak. Vidi link:
http://themadtractorman.wordpress.com/

Ah.... moram to sve već jedamput staviti na hrpu.

:oci:
Master of disaster

Nisam baš siguran, veliki zamašnjak omogućava mirniji rad na malim okretajima, ali nije toliko bitan za razvijanje okretnog momenta. Na to bi se prije moglo utjecati promjenom stupnja kompresije i kuteva otvaranja i zatvaranja ventila na bregastoj osovini, te kutem predpaljenja. Te još donekle (u maloj mjeri) duljinom/promjerom usisne grane. Ali to već spada u fine tuning :D
U svakom slučaju, praksa će najbolje pokazati.
Motohod

Post Postao/la Motohod »

Krivo. :smijeh1:

Drugo su ti motori u vozilima koji moraju raditi od 800 do 8000 okretaja.

Ovo bi bil stacionirani motor koji bi zbog potrebe regulacije napona mijenjal okretaje u rasponu +7- 200 do 300 gore-dolje.
S velikim zamašnjakom bi taj okretni moment bil gotovo isti.

Fore s olakšavanjem zamašnjaka kod trkaćih automobila su samo zbog bržeg odaziva gasa, življeg motora.

Evo zanimljiv video, veliki zamašnjak, mali okretaji, mala potrošnja. Termosifonsko hlađenje, još da potegne auspuh kroz rezervoar za hlađenje i ima solidno grijanje...

http://www.youtube.com/watch?v=wuD741eO834

8)
Master of disaster

Što je krivo? To se odnosi na moj post? Jer si potvrdio manje više sve što sam napisao, i onda to potvrdio primjerom, taj motor iz videa i je konstruiran da radi na takvim okretajima.
Ovo u videu je stari industrijski motor, malo snage (u kW) po litri zapremnine, malo okretaja, dosta okretnog momenta. Zato i ima velike zamašnjake. bilo bi bolje nać takav motor nego se zezati sa automobilskim...
E da, ne olakšava se zamašnjak samo zbog bržeg odaziva, podizanjem broja okretaja smanjuje se potreba za masom zamašnjaka (radilica, i ostali sklopovi na višim okretajima imaju dovoljnu masu da osiguraju okretanje motora u "nekorisnim" taktovima), na koju se tada samo nepotrebno rasipa energija
Koliko sam ja shvatio ovdje se radi o prilagođavanju automobilskog motora u stacionarni. To bi bilo najlakše kada bi se koristio motoru snagom adekvatan generator, i motor držao na cca 2400 okretaja.
No to ovdje nije slučaj koristiti će se dosta slabiji generator od onoga koji bi se mogao koristiti i pitanje je kako motor učiniti što ekonomičnijim za tu svrhu, pa je ideja bila da ga se drži na što manjim okretajima.
Ja bi to izveo ovako; nabavio bi spojničku osovinu koja ide u zamašnjak tog motora i na nju bi stavio poveći zamašnjak i remenicu ili lančanik za prijenos na generator, motor bi otvorio i povećao stupanj kompresije na barem 12:1 a možda i na 13:1, ispušni kolektor bi napravio novi i to tako da bi iz cilindara išle cijevi dužine 30 do 40 cm (promjera kolikog je bio i originalni ispušni kolektor) koje bi završavale u jednoj cijevi većeg promjera cca. desetak do petnaest centimetara, kut predpaljenja bi trebalo pomaknuti ranije od GMT nego što je tvorničko podešenje kako bi se izbjeglo detonantno izgaranje zbog povećane kompresije, tako prepravljen motor bi gledao držati na 1500 do 1800 okretaja...
Za duži rad bi također trebalo povećati karter ili osigurati hlađenje ulja.
BB

Post Postao/la BB »

Mislim da treba izbjegavati prenos (otpor ulja, remen, lanac, sve je to podložnije kvarovima nego direkt osovina na generator) a kad prepraviš motor onda ćeš promijeniti i njegove karakteristike. nova kriva snage i obrtnog momenta. da li će biti na oprimalnom nivou na tom broju okretaja, pitanje...

Ali u svakom slučaju možeš se igrati generatorima, staviš 6 polni za manje okretaje ili 4 polni za malo veće okretaje (da bi dobio 50 Hz) a sve u svrhu izmjegavanje mjenjača, lanaca...
el_žižak

za manju kogeneraciju, valja li benzinski motor skutera sa vodenim hlađenjem? Možda netko ima iskustva sa tim pa može nešto predložit.

Zašto motor od skutera... Pa, za kogeneraciju od 1-3kW snage el generatora, pogodan je i manji benzinski motor, a od skutera zato jer je lako nabavljiv, jeftin i ima djelova.

Nisam nikad imao doticaj sa skuterima niti njegovim pogonskim motorima. Znam da su pogonski motori skutera do 50ccm istovjetni tomosovom APN6 pogonskom motoru sa boljim rješenjima, pored toga postoje i benzinci za razliku od APN-ca dvotaktolca, koji ne dolazi u obzir.

Bi se dalo šta napravit iz benzinskog pogonskog motora skutera? Na koliko oni okretaja idu, ne znam, trazio sam po "skuter forumima" i jedino sto sam nasao su ponude djelova.
fire

Post Postao/la fire »

Tezina zamasnjaka nikako nema utjecaj na okretni momemt.
Kada se povecava kompresija paljenje treba pomaknuti prema GMT, ali za jako malo.

Bolje uzeti opel 2.0 8v motor nego 1.2, dosta bolja iskoristivost a dode 300kn.

Idealno bi bilo povecanja kompresije na nekih 15-16:1 (ali dosta tesko je to napraviti iznad 13.5:1 bez custom klipova), preraditi na zemnin plin i deri.

Jedino je problem sto ti motori imaju vec dosta snage na niskim okrejima. A najefikasniji su na punom gasu s siromasnom smjesom.
el_žižak

@fire

Pročitaj si:
Motohod je napisao/la:Fiatovi motori ti obično nadžive karoseriju.... ali ne Fire nego oni stariji tip, kakvi su u Unu ili po licenci u Zastavama - Yugićima.

Tico ili Matiz su s ubrizgavanjem, osobno bih prije uzeo Suzukijev G10 motor ( 3 cilindra, iz Swifta) nego Daewoo...

Renaultovi Cleon motori su kvalitetni, jeftini i ima ih s karburatorom (R4,R5,R9.... )
Također:
Cose je napisao/la:Motor za agregat treba biti sto jednotavniji - sto znaci i fergazer umjesto injectiona.

Prednost injectiona je u smanjenju potrosnje i povecanju snage u razlicitim rezimima rada motora, a kod agregata ti je bitan samo jedan rezim i za to je fergazer idealan.
E sad,
Ja se ne razumijem najbolje u terminologiju i rad benzinskih motora, ali se slažem da stvar treba biti jednostavna, tj. što jednostavnija i jeftinija za održavanje itd.

Koliko taj opelov motor koji spominješ je jednostavan za održavanja, budući da ne znam o kakvom je motoru riječ, mogao bi napisati ponešto o njemu. Distribucija je pretpostavljam preko remena i injesction sistem?

Rasplinjač pored ubrizgavača ima prednost jednostavnosti, lakoća održavanja itd. Prednost ubrizgavača je u smanjenu potrošnje goriva. Ne znam, obrazloži potankosti svog odabira motora.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

el_žižak je napisao/la:za manju kogeneraciju, valja li benzinski motor skutera sa vodenim hlađenjem? Možda netko ima iskustva sa tim pa može nešto predložit.

Zašto motor od skutera... Pa, za kogeneraciju od 1-3kW snage el generatora, pogodan je i manji benzinski motor, a od skutera zato jer je lako nabavljiv, jeftin i ima djelova.
Motori u skuterima su visoko turazni tj. vrsnu snagu daju na 7-8.000 okretaja. Vise okretaja, vece habanje, pa onda imas jos i variomatski prijenos koji isto ima gubitke...

Zato se u agregatima koriste motori dovoljne kubikaze i snage da mogu dati zeljenu snagu na nizim okretajima.
Odgovori

Natrag na “Ostalo”