grrga je napisao/la:
Pošto imaš plin stavi protočni bojler za toplu vodu, polovni se nađu za smješne novce i to je to. Ako te svrbi lova onda naprijed sa solarom. Pokušaj uloviti nešto iz fondova ako je objekat legalan.
Savjet oko solarnih kolektora
To bi bilo super.max je napisao/la:Napiši ti investiciju solarnog termo kolektorskog sistema (sve do bojlera, od cijevi, pumpi, expanzijske posude, termozaštite od pregrijavanja (pogotovo ako je vakuumski), antifriza, elektonike ...) onda ja sa PV modulimaLokacija mi bitna zbog efikasnosti pločastog kolektora
Max možeš napisati za svoju lokaciju ili Vž.
Cijena na našim web shopovima: PV moduli od 4 do 7 kn/W, (dmeter nabavi po 2.2 kn/W), solarni kabl 4mm2 5-12kn/m, električni grijač 80-130kn, prekidač nekoliko kuna (el. osigurač nema potrebe) E sad, set za montažu PV modula nadam približno kao i za solarni kolektor
Za zaštitu bojlera od pregrijavanja može jeftini električni termostat 100kn
Efikasnost pločastog solarnog kolektora 60-ak % ljeti, dočim zimi ha, ha
Efikasnost pločastog solarnog kolektora 60-ak % ljeti, dočim zimi ha, ha
Već sam napisao ali da ponovim, Buderusov komplet za pripremu tople vode , koji se sastoji od dva pločasta kolektora, 300 l bojlera sa dva izmjenjivača , solarnom pumpom i regulacijom, te uključenom montažom , ispalo je cca 20 000 kn s tim da je potrošeno puno bakrenih cijevi i izolacijskih materijal, pošto je kuća visoka a kotlovnica je normalno u podrumu.
Jedini problem koji još nije do kraja riješen je dogrijavanje "starog" bojlera od 160 l preko solara. Naime mora se ručno otvarati i zatvarati ventil recirkulacije između njih, da ne bi plinska peć u slučaju slabih dobitaka od sunca , grijala svih 460 l . Tu bi trebao biti montiran termostatski ventil sa sondom . koji bi propuštao vodu u recirkulaciju nakon 40/45 C jer je to tražena vrijednost tople vode u manjem bojleru.
Jedini problem koji još nije do kraja riješen je dogrijavanje "starog" bojlera od 160 l preko solara. Naime mora se ručno otvarati i zatvarati ventil recirkulacije između njih, da ne bi plinska peć u slučaju slabih dobitaka od sunca , grijala svih 460 l . Tu bi trebao biti montiran termostatski ventil sa sondom . koji bi propuštao vodu u recirkulaciju nakon 40/45 C jer je to tražena vrijednost tople vode u manjem bojleru.
centralni bojler u podrumu?
meni crkao jedne noći i nisam znao koliko me je koštao dok ga nisam demontirao... Uglavnom tad sam shvatio da mi je daleko jeftinije lokalno pripremiti toplu vodu nego to raditi u podrumu pa je vući cijevima do mjesta potrošnje. Pogotovo ako praviš toplu vodu na krovu pa je vuci u podrum pa je onda opet penji na sprat
Puno gubitaka i još pomalo griješ kuću kad je treba hladiti...
meni crkao jedne noći i nisam znao koliko me je koštao dok ga nisam demontirao... Uglavnom tad sam shvatio da mi je daleko jeftinije lokalno pripremiti toplu vodu nego to raditi u podrumu pa je vući cijevima do mjesta potrošnje. Pogotovo ako praviš toplu vodu na krovu pa je vuci u podrum pa je onda opet penji na sprat
Evo malo pogledao ponudu solarnog termo paketa (200l spremnik) Buderus 11kkn Izbacim spremnik 200l za oko 2500kn ostatak za instalaciju (kolektori, akutomatika, .....) Eh sad za PV module ostane laganih 8000 kn za to se nabavi od 2kW-3.6 kW PV modula
Montaža bez majstora, nema cijevi, tlačne probe, expanziske posude, cirkilacijske pumpe, izmjenjivača topline i najbitnije: elektronike (kineske) ....
Termo kolektori krov sa bojlerom 300-500 litara podrum,sa montažom dođe oko 25000-40000 kuna.Vijek trajanja max 15 godina.+- koja godina.max je napisao/la:Evo malo pogledao ponudu solarnog termo paketa (200l spremnik) Buderus 11kkn Izbacim spremnik 200l za oko 2500kn ostatak za instalaciju (kolektori, akutomatika, .....) Eh sad za PV module ostane laganih 8000 kn za to se nabavi od 2kW-3.6 kW PV modulaMontaža bez majstora, nema cijevi, tlačne probe, expanziske posude, cirkilacijske pumpe, izmjenjivača topline i najbitnije: elektronike (kineske) ....
najeftiniji sistem s tlačnim spremnikom na krovu s montažom 9000-11000 kn
ali zimi je totalno neučinkovit.
Najekonomski isplativ je rashodovani bojler u dvorištu obojan u crno.tko prvi do njega ima vruče vode,funkcionira preko lita.
ja imam ovo http://www.marinastores.hr/product/130- ... k-flexible
Tako je nažalost koncipirana kuća. Nema grijanja kuće pošto cijevi idu kroz izolirani instalacijski tunel a za pripremu lokalno, trebalo bi raskopati pola kuće , što bi koštalo daleko više nego ovaj solarni sustav .BB je napisao/la:centralni bojler u podrumu?
meni crkao jedne noći i nisam znao koliko me je koštao dok ga nisam demontirao... Uglavnom tad sam shvatio da mi je daleko jeftinije lokalno pripremiti toplu vodu nego to raditi u podrumu pa je vući cijevima do mjesta potrošnje. Pogotovo ako praviš toplu vodu na krovu pa je vuci u podrum pa je onda opet penji na sprat![]()
Dobil sam ponudu od 12 tkn za vakumski komplet za bojelr 300 litara a sa plocastim kolektorom 13 tkn. U cjenu nije uracunata cjevna instalacija koja je individualana nit montaza koju bi sam obavil. Od toga bi bilo meni manje za 3.500kn koliko kosta bojler kojeg ja imam. Max sa solarne ploce direktno na grijac 24v?