Cinquecento EV

Završene samogradnje i registracije
mkarli17

Post Postao/la mkarli17 »

bmwcabrio je napisao/la:
mkarli17 je napisao/la:sa ovim olovom koje imaš imat češ po ljeti domet oko 70km a po zimi upola manje .masa tog vozila sa baterijama je oko 500 i kusur kila,
imat će oko 35km po ljeti.
auto je težak 700kg ,kad ga olakša izvadit će max. 100kg.
a onda će dodati 25kg motor, 208kg olova, 15kg spojna ploča punjač i kontroler , bar 20kg kablova i jakih nosača + kutija raznih.
i to sve ispada oko 950kg sa vozačem.
tako od ultralakog auta dobiš mali tenk.
koliko se ja sječam ti si sa 65Ah imao 35km dometa u renolčeku ne vidim zašto on nebi imao više :)
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

mkarli17 je napisao/la:
bmwcabrio je napisao/la:
mkarli17 je napisao/la:sa ovim olovom koje imaš imat češ po ljeti domet oko 70km a po zimi upola manje .masa tog vozila sa baterijama je oko 500 i kusur kila,
imat će oko 35km po ljeti.
a onda će dodati 25kg motor, 208kg olova, 15kg spojna ploča punjač i kontroler , bar 20kg kablova i jakih nosača + kutija raznih.
koliko se ja sječam ti si sa 65Ah imao 35km dometa u renolčeku ne vidim zašto on nebi imao više :)
jesam, ali na 96V a on bi na 48...... nemoguće.
mkarli17

bmwcabrio je napisao/la:
mkarli17 je napisao/la:
bmwcabrio je napisao/la: imat će oko 35km po ljeti.
jesam, ali na 96V a on bi na 48...... nemoguće.
iči če na 60V a batke su mu potpuno nove pa mislim da če imati dobar domet
bmwcabrio

takvih 5 akumulatora može stavit u taj auto samo ako makne zadnja sjedala.
sa vozačem će imat oko tonu a auto ima najveću dopuštenu masu 1150,a po zimi sa tim kapacitetom 20-25km plafon ,100km na taj način po dnevnoj tarifi struje će ga koštat oko 45kn .........ko diesel , i tako godinu dana a onda po nove aku.
žali bože truda :(
Ciri

Post Postao/la Ciri »

stat će u taj auto bez beda 3 naprijed i 2 na mjestu rezervara, bez brige hehe

pa ja sam ovo uzeo iz razloga što mi trenutno cinque u gradu troši 60kn na 100km, pa sam htio 10kn na 100km.. ako misliš da neide, morat ćemo probat hah,
bmwcabrio

Ciri je napisao/la:stat će u taj auto bez beda 3 naprijed i 2 na mjestu rezervara, bez brige hehe

pa ja sam ovo uzeo iz razloga što mi trenutno cinque u gradu troši 60kn na 100km, pa sam htio 10kn na 100km.. ako misliš da neide, morat ćemo probat hah,
sa tih 9kwh olova po zimi ćeš imati tromih 20-25km ,da bi ih opet napunio iz utičnice će ti punjač uzeti 11kwh a to ti je 12kn za tih 25km ,za 100km ti je to skoro 50kn i to zvuči loše.
po ljeti i noćnoj tarifi punjenja stvar će biti ok ali opet se sve ruši nakon što ti akumulatori riknu za godinu dana.
gledao sam taj auto isto za preinaku, ispod haube jako malo mjesta,gepeka nema, ali bio bi odličan uz 6-7kwh lifepo4.
na mjestu rezervara.....nema šanse.
a naprijed takva 3 preopterećuju nosivost prednje osovine, pa to je 156kg +elektromotor + nosači+ kontroler.
moraš to malo drugačije osmisliti.
vidim da si iz zg. kad budeš imao vremena navrati pa pogledaj po kadetu gdje bi šta stavio i koliko mjesta zauzima, bit će ti jasnije.
ja bi na tvom mjestu kupio mali set litija za početak a kasnije ga nadogradio.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Hehe mali set litij ion nove generacije (Riba) za 30kmm ono na knap (3-4KWh baterijski paket bio bi bio fakat lagan 13-17kg!!
Izracun je baziran na Panasonic NCR18650PF 3.6V koji bi u toj konfiguracji dao max 180A const...
ili iz tako malog paketica u slucaju:
SONY US18650VTC5
14kg (3KWh) 18.7Kg(4Kwh)
max const dicharge struja 692A (60Ah/3.6KWh/60V), cijena clanaka 1.08$/wh (za 3.6Kwh paket 3888$ samo clanci dodaj postarinu, posao i BMS) cijena odavde
http://www.batterysupports.com/sony-us1 ... p-338.html
Roman

Post Postao/la Roman »

grrga je napisao/la:Roman je u Trabantu imao 48V 160AH - pitajte njega o dometu, on to zna iz prve ruke.
Ja sam prvoga Traubeka imao na olovo i to 8 akumulatora 6V 160 Ah koji su svaki po 35 kg bili ukupne mase 280 kg. To je dakle bilo 48V i 160 Ah dakle teoretskih 7,68 kwh pohranjene struje. Bili su polovni ali kvalitetne proizvodnje pa su izdržali 4 godine a maksimalni domet na početku mi je bio 67 km. U međuvremenu su crkavali pa sam ih mijenjao ali budući da su bili 100 kn kom mogu reći da se isplatilo i po trajnosti i po dometu. Sada imam u renolčeku olovo i vozim se uredno ali sa padom temperature drastično pada ubrzanje a i domet tako da je sa nekih 50 tak km po ljeti sada spao na nekih 30 tak. No to mene još uvijek zadovoljava tako da ih i dalje vozim.

No za Traubek II je pri kraju ugradnja litija i bms-a pa se nadam da će to biti osjetno bolje i po dometu i po ubrzanju. Računam iz 9,6 kwh (96 V x 100 Ah) imati domet od oko 80+ km što će premašiti moje dnevne potrebe ali od viška glava ne boli.

Tebi predlažem dići napon na 72 V jer za taj standardni napon možeš lako naći punjač, kontroler, dc-dc pretvarač a uostalom dobiti ćeš i veću maksimalnu brzinu. Ako ti je prebrzo možeš na kontroleru narihtati maksimalni napon koji će dobiti elektromotor i tako ga usporiti. Elektromotor bez problema može izdrđati povećanje sa 48 na 72 V što je i potvrđeno u našim preradama. Mi smo svi digli "Radu" sa 72 na 96 V.

Ako imaš jeftino olovo za eksperiment to odobravam ali ako želiš kupiti nove skupe olovne akumulatore, bolje je malo prištedjeti pa ići na litij.
:)

Da li već imaš elektromotor i akumulatore ili ih tek namjeravaš kupiti. Ako ih još nemaš prije kupnje se posavjetuj sa nama. Možda možemo predložiti povoljnije rješenje. :)
solar3

Post Postao/la solar3 »

Kad smo već kod baterija, jel bi ovakvo što moglo poslužiti, recimo za solar, bicikle, aute, skutere... Cijena je dobra, samo je pitanje što su iskustva do sada pokazala.
http://www.ebay.de/itm/Lithium-Ion-Moto ... 1054454839
grrga

Post Postao/la grrga »

Kako to misliš dobra cijena? To ima 5Ah maksimalno. Imam jednog sličnog od A123 - ima 4,6Ah i košta 160$
solar3

Post Postao/la solar3 »

U slabo je to, ja sam mislio da ima više. Sad sam malo pogledao ima svakavih,
ovaj ima 10Ah ako je to istinito. Jel to ima ugrađen BMS ili kako izravnava napon između ćelija?
http://www.ebay.de/itm/Batterie-battery ... 27e562cb57
grrga

Post Postao/la grrga »

Moj ima ugrađen bms, mislim do 30A. Vjerojatno svi imaju jer bi litij brzo odumro u autu ili motociklu bez nadzora BMS-a.
Ciri

Post Postao/la Ciri »

Dečki, hvala na brzom odazivu u ovom mom projektu, volio bih se upoznat sa svima s foruma, i nadam se da hoću.
Mislim da ću s ovom porukom svima odgovorit na prijašnja postavljena pitanja.

Već imam tih 5 baterija, znaći 60V 150Ah taman dignut broj okretaja elektromotora za 25 % sasvim dovoljno za postić brzinu od max. 100km/h

Pitanje za vas s iskustvom, ako naprijed stavim te 3 baterije i iza dvije dali to udovoljava na atestu radi povećanja mase, i rasporeda, dali ću moć na atest s 60V a elektromotor je na 48V, ili ako na kontroleru smanjim napon da bude do 48V?

Planiram kupit kelly kontroler konkretno ovaj: http://kellycontroller.com/kdz7240324v- ... p-986.html
njega mogu spojit s elektromotorom tako da je posebno uzbuda, a posebno armatura, na njemu se da regulirat struja uzbude, a s time i korigirat broj okretaja motora?? E sad kolko je on kvalitetan ili ne, to ne znam..

Nisam ranije napomenuo, razmišljam o webastu na vodu, s kojim bi grijao i baterije i to bi isto htio na atest, sad neznam jel bude prošlo..
mkarli17

na atest trebaš ići sa 48 volti i bez webasta a to sve poslije lako ugradiš :palac:
riba

Post Postao/la riba »

Kelly je ok, ali ti treba serijski, a ne nezavisno uzbuđeni. Iako s njim u teoriji možeš kontrolirati uzbudu, serijski motori imaju uzbudu namotanu debelom žicom i sa malo namotaja, a nezavisni, kakvi rade s ovim kelly-em imaju tanku žicu i puno namotaja. Serijski motor na uzbudi očekuje istu struju kao i na armaturi, a to je s ovim kontrolerom nemoguće, dobio biš jako slabu uzbudu, i ne biš imao momenta.

Treba ti ovo, ako ideš na 60v,

http://kellycontroller.com/kdz6440124v- ... -1268.html

Ili ovo ako ideš na 48:

http://kellycontroller.com/kdz4855024v- ... -1179.html

Ali idealno bi bilo da uzmeš ovo:

http://kellycontroller.com/kdz7255024v- ... p-965.html

Što se tiče atesta, tolerira se veća masa, ali ti se skidaju osobe iz knjižice.
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”