Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gamebookers
Pridružen/a: 17. 06. 2013. Postovi: 44 Lokacija: Osijek, Slatina
|
Postano: 25.6.2013. uto. 18:02 Naslov: |
|
|
Gec je napisao/la: | Gamebookers je napisao/la: | Ajmo malo konkretno!
Tko je istestirao broj ciklusa kod Lifepo4 ?
Ja polazim od postavki da neće izdurati niti jedna preko 1000 ciklusa. Olovnjače idu garant 300 ciklusa.
Suma sumarum nema druge prednosti osim težine, a minus im BMS + visoka suma investicije i k tome skuplji kilometar, ako računamo, a moramo amortizaciju baterija.
Ajd nabacite cijene za najpovoljnije baterije po Ah za istovjetnu vrijednost fco Hrvatska!
Evo ja ću krenuti od olovnjača !
12 V 60 Ah, 14.5 kg 0.66 eura za Ah | 60 Ah od 14kg....te odmah izbaci iz kombinacije  | Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h |
|
[Vrh] |
|
 |
miko
Pridružen/a: 01. 01. 2012. Postovi: 1039 Lokacija: Slavonski Brod
|
Postano: 25.6.2013. uto. 18:30 Naslov: |
|
|
Gamebookers je napisao/la: | Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h |
Takim tempom i sa takvim baterijama možeš biti sretan ako izađeš iz dvorišta više od dva puta. Mi drugi imamo olovne baterije koje su barem dva puta teže nego tvoje i predviđene su za slične stvari pa je upitno dali ćemo imati 300 ciklusa ili ne. |
|
[Vrh] |
|
 |
Cose

|
Postano: 25.6.2013. uto. 18:42 Naslov: |
|
|
Gamebookers je napisao/la: | Gec je napisao/la: | 60 Ah od 14kg....te odmah izbaci iz kombinacije  |
Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h |
Vidim da si trenutno u fazi "ma nemre to biti toliko lose - biti ce meni dobro i olovo"...
Sretno ti bilo sa time - pisemo se nakon sto ti prvi paket baterija ne bude dao toliko koliko struje koliko vjerujes i krepa puuuuno prije 300 ciklusa. |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 18:50 Naslov: |
|
|
miko je napisao/la: | Gamebookers je napisao/la: | Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h |
Takim tempom i sa takvim baterijama možeš biti sretan ako izađeš iz dvorišta više od dva puta. Mi drugi imamo olovne baterije koje su barem dva puta teže nego tvoje i predviđene su za slične stvari pa je upitno dali ćemo imati 300 ciklusa ili ne. |
Prosvjetli me za ovo takvim tempom ? To je struja koju trebam za održavanje brzine od ukupne mase 1130 kg ! Gdje bi bio problem ? |
|
[Vrh] |
|
 |
miko
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:19 Naslov: |
|
|
Gamebookers je napisao/la: |
Prosvjetli me za ovo takvim tempom ? To je struja koju trebam za održavanje brzine od ukupne mase 1130 kg ! Gdje bi bio problem ? |
Lijepo sam ti na početku rekao
http://www.e-vozila.com/dokumenti_forum/Tehnicki_elaborat_preinake_vozila_Toyota_celica.pdf
Pročitaj ponovno ali sa razumjevanjem.
Dat ću ti malu usporedbu toga što ti želiš i onoga što ja imam
Želiš:
- 50 km domet
- 70 km/h
- auto da ostane na trenutnoj kilaži (ovo neću ni komentirat jer i sa tim baterijama koje ti želiš staviti već si preko kilaže djelova koje ćeš izvaditi)
- da ubza od 0-70 km/h za 14-18 sec
- Kao prvo "olovni auto" NEMOŽE trošiti manje od 150 w/km ako ga želiš voziti 70 km/h (uzimajući u obzir da ideš po ravnom a ne nizbrdo), a tvoj će imati 1,5 tona što zanči da će trošiti minimalno 150 a vjerovatno i 200 w/km (znači 50 km*200w= 10kw) sad uzmi onaj akumulator koji "matletiraš da svijet nije vidio" i spoji na njega potrošač od 150W pa tako 20 puta, javi mi koliko ti je radio prvi puta a koliko 20, to ti je da je konstantna potrošnja, bez špiceva od 200A.
- Za vožnju 70 km/h sigurno će ti vući 80A tako da ćeš taj svoj akumulator od 60ah držat na 1,5C što si i sam pročitao da konstantno nije dobro za olovo.
- Ubrzanja 14-18 sec do 70km. Ja imam auto koji je težak 880 kg pa mu do 50km/h treba 20 sec a tvoj će biti skoro duplo teži.
znači sad odeš i uzmeš onaj super akumulator i staviš ga u svoj auto spojiš na njega kleme i upali svjetla, javi koliko su svjetlila, pa sutra opet. |
|
[Vrh] |
|
 |
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 1356 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:43 Naslov: |
|
|
Gamebookers je napisao/la: | Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h | aloo prijatelju o čemu ti pričaš...Doktor ima baterije od 14kg koje su deklarirane na 40Ah C20 a ti za istu kilažu imaš od 60Ah on sa tim baterijama jedva ganja Tico a ti bi Bemburu...malo morgen. |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:47 Naslov: |
|
|
miko je napisao/la: | Gamebookers je napisao/la: |
Lijepo sam ti na početku rekao
http://www.e-vozila.com/dokumenti_forum/Tehnicki_elaborat_preinake_vozila_Toyota_celica.pdf
Pročitaj ponovno ali sa razumjevanjem.
Dat ću ti malu usporedbu toga što ti želiš i onoga što ja imam
Želiš:
- 50 km domet
- 70 km/h
- auto da ostane na trenutnoj kilaži (ovo neću ni komentirat jer i sa tim baterijama koje ti želiš staviti već si preko kilaže djelova koje ćeš izvaditi)
- da ubza od 0-70 km/h za 14-18 sec
- Kao prvo "olovni auto" NEMOŽE trošiti manje od 150 w/km ako ga želiš voziti 70 km/h (uzimajući u obzir da ideš po ravnom a ne nizbrdo), a tvoj će imati 1,5 tona što zanči da će trošiti minimalno 150 a vjerovatno i 200 w/km (znači 50 km*200w= 10kw) sad uzmi onaj akumulator koji "matletiraš da svijet nije vidio" i spoji na njega potrošač od 150W pa tako 20 puta, javi mi koliko ti je radio prvi puta a koliko 20, to ti je da je konstantna potrošnja, bez špiceva od 200A.
- Za vožnju 70 km/h sigurno će ti vući 80A tako da ćeš taj svoj akumulator od 60ah držat na 1,5C što si i sam pročitao da konstantno nije dobro za olovo.
- Ubrzanja 14-18 sec do 70km. Ja imam auto koji je težak 880 kg pa mu do 50km/h treba 20 sec a tvoj će biti skoro duplo teži.
znači sad odeš i uzmeš onaj super akumulator i staviš ga u svoj auto spojiš na njega kleme i upali svjetla, javi koliko su svjetlila, pa sutra opet. |
Sve sam ja to proučio i više od toga, pa tako stoji da za masu od 1300 kg da bi održao brzinu od 70 km/h trebam konst. snagu od 5 kW i za postizanje te brzine (sve govorimo na ravnom) cca špic 21 kW.
Sad uzmimo da za konst. snagu od 5kW trebam akumulatore opterečivati s 35 A (ili možda griješim) daklem akumulatori će poživiti svojih 300 ciklusa bez po frke što se toga tiće, a što se tiće ubrzanja i snage ionako bi išao na ograničenje od 150A, premda barem matematički nije ni potrebno (dobro to je teorija na papiru, ali znam s kojim sam strujama pokretao vlakove, pa ovaj daklem znam nešto) |
|
[Vrh] |
|
 |
bmwcabrio
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:54 Naslov: |
|
|
a zašto ne poslušaš dečke ??
svi ti hoće samo dobro  |
|
[Vrh] |
|
 |
miko
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:55 Naslov: |
|
|
Sretno  |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:57 Naslov: |
|
|
Gec je napisao/la: | Gamebookers je napisao/la: | Zašto ? 300 ciklusa dura garant, a evo danima je matletiram da svijet nije vidio i uredno pljune 600W/h | aloo prijatelju o čemu ti pričaš...Doktor ima baterije od 14kg koje su deklarirane na 40Ah C20 a ti za istu kilažu imaš od 60Ah on sa tim baterijama jedva ganja Tico a ti bi Bemburu...malo morgen. |
Ne znam o čemu vi, ali znam o čemu ja ! Moj napon će za početak biti 144 V, a ostatak će se znati nakon matletiranja baterija u režimu 600 W/h daklem nešto što u praksi mora potvrditi ili opovrgnuti teoretsku matematiku prema izraženim kapacitetima, naponima, snagama, otporima trenja, zračnog otpora i sl.
Svi ste se zakačili na napone aka 5 akua i trebam C20  |
|
[Vrh] |
|
 |
ijac

|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:57 Naslov: |
|
|
Gamebookers je napisao/la: |
Sve sam ja to proučio i više od toga, pa tako stoji da za masu od 1300 kg da bi održao brzinu od 70 km/h trebam konst. snagu od 5 kW i za postizanje te brzine (sve govorimo na ravnom) cca špic 21 kW.
Sad uzmimo da za konst. snagu od 5kW trebam akumulatore opterečivati s 35 A (ili možda griješim) daklem akumulatori će poživiti svojih 300 ciklusa bez po frke što se toga tiće, a što se tiće ubrzanja i snage ionako bi išao na ograničenje od 150A, premda barem matematički nije ni potrebno (dobro to je teorija na papiru, ali znam s kojim sam strujama pokretao vlakove, pa ovaj daklem znam nešto) |
Da 35A na koliko volti? Moj ax potegne bez brige 35A na 72V al brzina je cca 45kmh, 300 kg olova, no mogu reci da i s takvom tezinom mogu u veci brijeg u 2 brzini al onda je gladan na 180 A, prolazim 50 km, s stednom voznjom. |
|
[Vrh] |
|
 |
bmwcabrio
|
Postano: 25.6.2013. uto. 19:59 Naslov: |
|
|
ubrzanje za toliku masu treba jako puno ampera, i 144v je ništa.
prosjek će ti biti dosta preko 100A , BMW,getriba kardan diferencijal,poluosovine....gubitaka ko u priči.....
Zadnja promjena: bmwcabrio; 25.6.2013. uto. 20:01; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 20:01 Naslov: |
|
|
bmwcabrio je napisao/la: |
a zašto ne poslušaš dečke ??
svi ti hoće samo dobro  |
Po nekim komentarima baš i ne
Svaki komentar za moj pojam u ovakvo nečemu mora biti podmazan čvrstim argumentom aka graf i sl.
Uzred nigdje nisam vidio graf struje na Zapi kontrolerima pri pokretanju prije kontrolera (daklem iz baterija) i na klemama motora, ima li tko kakav graf ?! |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 20:03 Naslov: |
|
|
ijac je napisao/la: | Gamebookers je napisao/la: |
Da 35A na koliko volti? Moj ax potegne bez brige 35A na 72V al brzina je cca 45kmh, 300 kg olova, no mogu reci da i s takvom tezinom mogu u veci brijeg u 2 brzini al onda je gladan na 180 A, prolazim 50 km, s stednom voznjom. |
Vidiš više mi ti vrijediš nego zlobni komentari bez argumenata, nabaci ukupnu masu, snagu motora i pogonski napon ! |
|
[Vrh] |
|
 |
Gamebookers
|
Postano: 25.6.2013. uto. 20:05 Naslov: |
|
|
bmwcabrio je napisao/la: | ubrzanje za toliku masu treba jako puno ampera, i 144v je ništa.
prosjek će ti biti dosta preko 100A , BMW,getriba kardan diferencijal,poluosovine....gubitaka ko u priči..... |
Gubici koji su s originalni dijagrama od bmw-a ukalkulirani Ako nisam neki zarec fulao |
|
[Vrh] |
|
 |
|