! relej cca 100 -150 kn zavisi koje je kvalitete i dva krajnja 2x cca 20 kn znači max sve skupa 200 kn pazi kad kupuješ jednostavnije je nać preklopni relej na 230 i jefniniji je na 12 će bit skuplji od gore navedeno jer se rijeđe koristi.Bzoinger je napisao/la:Pa evo konkretnije!U igri je moja kuhinja ,na visećem elementu želim napraviti okomitu ladicu koja bi se na tipkalo uz pomoć motora podizala i spuštala do radne ploče. Tehnički sam stvar riješio u detalje i stvar radi uz pomoć male baterijske bušilice .
Sad je problem u tome ,što ne mogu očekivati od žene da pazi kada je ladica došla u gornji položaj pa da pusti tipku ,već sam htio da stvar djeluje po sistemu - pritisnem kratko tipkalo ,motor se pokrene i dovede ladicu u dolnji položaj i onda stane. pritisnem ponovo tipku , na kratko , motor se pokrene u drugom smjeru i odvede ladicu u gornji položaj i stane.
Imam namjeru koristiti motorića sa četkicama na 12 V ,snage manje od 50W.
I ,naravno ,nadao sam se savjetu za GOTOV uređaj koji će to kontrolirati ,cijene manje od 200-300 kuna po jednom motoru.
Ja pametnije ne znam obrazložiti ,ipak sam samo stolar
Razna pitanja mladih elektroničara
Dobro ako koristimo od auta cijena je povoljna osim ako se ne ide na klasiku za razvodne ploče onda igra ona cijena gore od 100 kn.marko-sk je napisao/la:relej iz autra 12V 30A - 30kn , tetak ima pune dvije kašete
Treba ipak 2 kom ako su oni klasični sa 4 kontakta, ali riješenje nije loše, čak su i tiši od onih na 230 , imaju manji hod, pa se i manje čuju.
-
schumacher
Da , to bi bilo bolje , cijena 4 tranzića je ista kao jedan relej , no ak se ide sa elektronikom , bolje je koristit overcurrent switch off sa H bridge zamjenom polariteta , taj motor mislim da vuće 2A , no koliki teret diže , koju struju stavit za iskapčanje , s druge strane najjednostavnije je se jednim prekidačem , jednim relejom i dvije mikrosklopke uz osigurač na motoru ak nekaj zapne - cijena je tu negdje oko 50 kn..
a mogli bi i ubacit jedan proc od 12kn i napravit dodatne funkcioanlnost
a mogli bi i ubacit jedan proc od 12kn i napravit dodatne funkcioanlnost
shemu sam postao na prethodnoj stranici , evo je još jednom .

prekidač pali odnosno gasi relej koji prekapča polaritet napona prema motoru. Relej 12V (RL1) sa dva dvostruka kontakta spaja se točno prema shemi (na srednje kontakte se spaja dolazni napon). Dvije krajnje sklopke (na shemi sa paralelnom diodom D1 - jedan mikroprekidač , D2 drugi) isključuju kad motor ili štogod dođe u krajnju točku diode su u paralelu zbog pokretanja kad je sklopka iskopčana, primjerice kako je na shemi motor vrti dok sklopka koja je spojena sa diodom D1 ne iskopča , prebacivanjem releja se okreće polaritet te D1 služi samo da motor starta ...
Mikro sklopke (D1 i D2) se postavljaju na krajnje točke puta , odnosno jedna na vrh te polica iskopča mikrosklopku kad dođe do vrha , druga na dno .
nekak ovak.

prekidač pali odnosno gasi relej koji prekapča polaritet napona prema motoru. Relej 12V (RL1) sa dva dvostruka kontakta spaja se točno prema shemi (na srednje kontakte se spaja dolazni napon). Dvije krajnje sklopke (na shemi sa paralelnom diodom D1 - jedan mikroprekidač , D2 drugi) isključuju kad motor ili štogod dođe u krajnju točku diode su u paralelu zbog pokretanja kad je sklopka iskopčana, primjerice kako je na shemi motor vrti dok sklopka koja je spojena sa diodom D1 ne iskopča , prebacivanjem releja se okreće polaritet te D1 služi samo da motor starta ...
Mikro sklopke (D1 i D2) se postavljaju na krajnje točke puta , odnosno jedna na vrh te polica iskopča mikrosklopku kad dođe do vrha , druga na dno .
nekak ovak.