Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Mrax
Pridružen/a: 23. 03. 2007. Postovi: 1317 Lokacija: Jospidol - Ogulin
|
Postano: 2.2.2011. sri. 21:24 Naslov: |
|
|
EV je napisao/la: | Mrax je napisao/la: | Koliko Vas se ima volje uopće uključiti u rad za dobrobit. |
Moja želja je organski uzgoj hrane koju ću dijeliti besplatno
I nadam se da ću s vremenom potaknuti što više ljudi na isto
Mislim da su hrana/zdravlje najveće bogatstvo i temelj za sve ostalo
http://www.zemljani.com/forum/ |
Ne moraš besplatno, no dobra je i robna raznjena. Ti nekom zelenjavu, ovaj tebi drva za zimu itd.
Svejedno i to je velika gesta.
Svi ste gledali Zaitgeist..... |
|
[Vrh] |
|
|
eygon
|
Postano: 2.2.2011. sri. 21:43 Naslov: |
|
|
razmjena sa proizvodima je dosta problematična, zato su uveli lokalne valute koje imaju neku vrijednost, ima primjera po svijetu, nešto kao lokalni kuponi i sl. ima jedno mjesto koje je na taj način izgradilo lokalnu vječnicu, svi su radili za kupone i onda su te kupone kasnije nekako naplatili |
|
[Vrh] |
|
|
žarulja
|
Postano: 2.2.2011. sri. 22:42 Naslov: |
|
|
eygon je napisao/la: | razmjena sa proizvodima je dosta problematična, zato su uveli lokalne valute koje imaju neku vrijednost, ima primjera po svijetu, nešto kao lokalni kuponi i sl. ima jedno mjesto koje je na taj način izgradilo lokalnu vječnicu, svi su radili za kupone i onda su te kupone kasnije nekako naplatili |
Je, amerika ima svoje lokalne kupone, europa svoje...
|
|
[Vrh] |
|
|
eygon
|
Postano: 2.2.2011. sri. 22:58 Naslov: |
|
|
žarulja je napisao/la: | eygon je napisao/la: | razmjena sa proizvodima je dosta problematična, zato su uveli lokalne valute koje imaju neku vrijednost, ima primjera po svijetu, nešto kao lokalni kuponi i sl. ima jedno mjesto koje je na taj način izgradilo lokalnu vječnicu, svi su radili za kupone i onda su te kupone kasnije nekako naplatili |
Je, amerika ima svoje lokalne kupone, europa svoje...
| da malo je problematična koncepcija kada dođeš do koreanca i kažeš mu evo ti malo mojih kupona i tražiš novi procesor za PC, a on te odbije ima rupa u sistemu |
|
[Vrh] |
|
|
schumacher
Pridružen/a: 01. 11. 2010. Postovi: 1732 Lokacija: kutina/d.rujani/Ffm
|
Postano: 2.2.2011. sri. 23:16 Naslov: |
|
|
Jedino robna razmjena dolazi u obzir jer sve ostalo vodi u poznatu priču:novac,zlato,vrijednosni papiri..a zajednički nazivnik svemu je BANKA..znači-katastrofa |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 2.2.2011. sri. 23:28 Naslov: |
|
|
eygon je napisao/la: | razmjena sa proizvodima je dosta problematična, zato su uveli lokalne valute koje imaju neku vrijednost, ima primjera po svijetu, nešto kao lokalni kuponi i sl. ima jedno mjesto koje je na taj način izgradilo lokalnu vječnicu, svi su radili za kupone i onda su te kupone kasnije nekako naplatili |
Pa i mi imamo svoje lokalne kupone zvane hrvatska kuna koja vrijedi lokalno a vani s njom možeš umrijeti od gladi a ovdje možeš kupit kuču s njom |
|
[Vrh] |
|
|
eygon
|
Postano: 3.2.2011. čet. 00:03 Naslov: |
|
|
osnovna fora kod ovih kupona ili nekakve lokalne valute je da se ona daje bez kamata, banke naplaćuju kamate na svaki iznos koji izađe iz banke pa zbog toga nastaje stalno inflacija
ideja je da se ukinu kamate te da se zaobiđu banke te da se kupoprodaja vrši nekakvim loklanim novcem koji svatko prihvaća kao važeću valutu |
|
[Vrh] |
|
|
žarulja
|
Postano: 3.2.2011. čet. 00:26 Naslov: |
|
|
To ti funkcionira jedino na bajkerskim druženjima. Žuja 1 bon, čevapi 2 bona...
Smanjuje gužvu na šankovima ali moraš na nekom šalteru nabavit te bonove
(dobiješ ih u zamjenu za druge bonove koje digneš na bankomatu)
|
|
[Vrh] |
|
|
Mrax
|
Postano: 3.2.2011. čet. 21:30 Naslov: |
|
|
Kaj ne bi jednostavnije bilo. Npr:
Ja imam stakla za solare, neko ima bakra, treći zna uredno varit, četvrti ima lima za kutije i sve se to ljepo spoji i podijeli se ravnopravno gotovi solarni kolektori.?
Ili
EV ima recimo, zelje, krumpir i grah. Mate ili jure ima stajskog gnojiva. Toma ima netretirano sjeme. Sve ljepo razmjene i svi imaju prirodno uzgojenu prehranu.
Ili još bolji primjer:
Udruži se 10 ljudi (obitelji) koji žele živjeti off grid životom. Kupe jedno 40000 kvadrata poljoprivrednih za male novce. Kupe sunk solarne kuće (tretira se ko mobilna i ne treba građevna dozvola). Uzgajaju povrće, zečeve i kokice, tu i tamo kojeg janjca za na ražanj.
Postave nekoliko manjih vjetrenjača i nešto solara. Zajedno kuhaju, uvijek netko pazi djecu, ne plaćaju HEP-u ni vodoprivredi. Samo porez na zemlju.
Zemlja:100 000 do 150 000 kn maksimalno
Kuće : 10 x 12000€= 120 000€ iliti 880 000 kn
energija : 10 x av500 = 30 000 kn
solar: 1 kw=15 000 kn
baterije oko 10 000 kn
ostalo: 100 000 kn za radove i troškove.
Ukupno: 1 185 000 kn podjeljeno na 10 ljudi(obitelji) = 118 000 kn
Ovo je samo primjer. |
|
[Vrh] |
|
|
grrga
|
Postano: 3.2.2011. čet. 21:57 Naslov: |
|
|
Mrax, slaba ti nešto matematika |
|
[Vrh] |
|
|
eygon
|
Postano: 3.2.2011. čet. 22:00 Naslov: |
|
|
to još nekako funkcionira na osnovnoj razini, razmjena pajceka i jaja, proizvoda za prehranu
novac je univerzalno platežno sredstvo i nitko te ne pita kako si ga dobio, kada skupiš određenu količinu možeš ju zamijeniti za nešto što ti treba
što ako imaš samo pajceke i višak pajceka i na kraju više ne znaš šta sa njima napraviti ako svi postanu vegetarijanci u lokalnoj sredini i pajceki su ti bezvrijedni |
|
[Vrh] |
|
|
Mrax
|
Postano: 3.2.2011. čet. 22:09 Naslov: |
|
|
grrga je napisao/la: | Mrax, slaba ti nešto matematika |
a nije bitna točnost, već primjer.
Iznesi svoj prijedlog. Ne gradimo takvo društvo da treba biti točno. Nije bit u novcu, već u slobodi. |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 3.2.2011. čet. 22:18 Naslov: |
|
|
eygon je napisao/la: | osnovna fora kod ovih kupona ili nekakve lokalne valute je da se ona daje bez kamata, banke naplaćuju kamate na svaki iznos koji izađe iz banke pa zbog toga nastaje stalno inflacija
ideja je da se ukinu kamate te da se zaobiđu banke te da se kupoprodaja vrši nekakvim loklanim novcem koji svatko prihvaća kao važeću valutu |
Jeli bogati,ti svoju plaču kad dobiješ potrošiš,a naprimjer ja od plače uštedim.I ti odeš u minus i ja ti posudim i ne dobijem ništa zauzvrat.Ti ne riskiraš ništa a imaš korist a ja strahujem hočeš li ti mi vratit kupone i to bez ikakve kamate(Koristi)
Banke su dobra stvar bile u početku,pokretači razvoja,industrijalizacije,trgovine.Banke su iskorjenile glad i povečale broj stanovnika na planeti.Ali su u zadnjih 20-30 godina skroz skrenule s puta i dovest če do propasti civilizacije
Ponovno se moraju uvesti čiste kreditno-štedne banke sa pravom polugom po despotskom rukom centralnih banaka.Sve poluge moraju biti javno objavljene,i pod upravom građana-ekonomista.
Iza novca ponovno moraju stajati države i novac mora služiti razvoju i ekonomskog blagostanja države izdavatelja. |
|
[Vrh] |
|
|
|